Folkrádió

Fórum

Ruhák, lábbelik, kiegészítők - eladás, vétel, rendelésre készítés

Nati

Új hozzászólás írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Márta - 2008. május 24., 8.57

Veronika köszönöm a könyvcímeket. Próbálom beszerezni őket.

Kuti Veronika - 2008. május 23., 17.10

Nem vagyok kalotaszegi menyasszonyi viselet szakértő, de van két jó könyvem, amikből én kalotaszegi menyasszony-babát csináltam.
Faragó-Nagy-Vámszer: Kalotaszegi magyar népviselet (Kriterion, 1977)
Péntek János: A kalotaszegi népi hímzés és szókincse (Kriterion, 1979)

Jó régiek, én is antikváriumban vettem őket, de könyvtárban is találkoztam velük már. Sok kép és rajz, érthető leírások. Én jól tudtam használni.

Márta - 2008. május 20., 9.35

Sziasztok!
Kalotaszegi mennyasszonyi viseletek specialistáját keresem!:) Keresek szakirodalmat, képeket, bármilyen információt, vagy egy ,,helyszínen,, élő segítségét. Köszönöm!

Molnár Anna - 2008. május 14., 12.06

Szia Hegza!
Jelenleg az én címemre lehet küldeni a képeket: molnaranna@mail.datanet.hu. Illetve kiírhatjátok CD-re, azt Budapesten át is tudom venni. A későbbiekben, ha elkészült a galéria, azonnal fel lehet tölteni majd a szerverre. Természetesen ha valaki ettől idegenkedik, vagy nincs digitális fényképezőgépe, vagy van CD-je, de nem jár Pesten, akkor is jelezzen, mert valahogy megoldjuk. :)A telefonszámom: 06-30-499-2066. Viszont azt kérném, hogy ha lehet ne "butítsátok" le a képeket. Anna

hegza - 2008. május 13., 14.18

Béküldeni, de hova? :-? Vaegy cím es kéne hejza.

Molnár Anna - 2008. május 13., 13.27

Szia Ildi!
Igen, az nagyon jó lenne! :)
A képek valószínűleg júniustól lesznek láthatóak - kell egy bizonyos mennyiség, amivel el tudjuk kezdeni, és ennek az összegyűjtése folyik most. Azt szeretnénk, hogy mindenki, akinek van viseletről képe, be tudja küldeni, és ezáltal folyamatosan bővítsük a galériát.
A segítségedet előre is köszönjük, és mindenképpen térjünk rá vissza később! Anna

Ildi - 2008. május 12., 21.02

Molnár Anna ötletéhez...
Ha elkészül a viseletgyűjtemény, akkor nagyon szívesen küldök Kalotaszegen készített eredeti veseletekről képeket. Lassan több száz képem van.

Kis-Halas Judit Zsuzsanna - 2008. május 10., 19.34

Mi is a rozmaringot választottuk. Piros szalaggal átkötve tűzték fel a kalapjuk mellé ifjabb-idősebb legényeink. Szépen mutat és még az illata is jó. De azért az az árvalányhaj-termesztés szöget ütött a fejembe... Illetve gyökeret eresztett a gondolat...;-)

Honyák Peti - 2008. május 10., 18.02

Az az igazság, hogy területenként változó, de például rozmaringágat is tűztek a kalapba, az pedig nem védett.

Éva - 2008. május 9., 17.40

Eladó egy mezőségi ruha /piros/,38-40-es méret, de könnyen alakítható kisebb illetve nagyobb méretre. Köténnyel együtt az ára: 15000 ft. érd: nyilas-63@freemail.hu

hegza - 2008. május 7., 14.55

Oszt termeszteni valahogy nem lehet-e?

Sajnos az a baj, hogy azt jogilag elválasztani nemigen lehet, hogy most valakinek éppe a kalapja mellé kell-e vajegy szál, s hogy árulni akarja-e a vásárba nagy mennyiségben...

Kis-Halas Judit Zsuzsanna - 2008. május 7., 14.35

Az árvalányhajas kérdés kicsit suta volt - hiszen épp a mi hegyoldalunkon is szabadon nő még egy-két helyen. Évekkel ezelőtt azonban tényleg szinte aratták, mert "szuvenyírt" készítettek belőle (megfestették hihetetlen randa árnyalatokra) és csokorban árulták a máriagyűdi búcsúban. A tavalyi Nagyasszony-búcsúra állítólag Erdélyből (???) jött az a házaspár, akik hasonló, föstött "gyönyörűséget" árultak - volna. A rendőrségen kötöttek ki, mert az árvalányhaj árusítása szigorúan tilos - legalábbis nálunk. Ezért merészeltem érdeklődni az avatottabb olvasóktól.

Molnár Anna - 2008. május 7., 11.55

Igen, valami hasonlót szeretnénk mi is. :)
Mivel most még nem tudom, hogy tárhellyel hogy állunk, én kezdetben szeretnék az eredeti darabokra koncentrálni. Ehhez már páran fel is ajánlották a segítségüket, köszönet érte.
A viseletkészítés, nevekkel, címekkel, szabásmintákkal stb. jól hangzik, és én személy szerint nyitott vagyok erre is. Ha van már konkrét elképzelés, hogy hogyan jelenjen meg, esetleg már anyag is van hozzá, akkor beszéljünk róla.
Anna

Kuti Veronika - 2008. május 7., 1.09

Kapható is árvalányhaj egy-két helyen. Mi a THT-n is vettünk, mert a cserkészegyenruhának is része.

nagypista - 2008. május 7., 0.01

Mivel lehet pótolni árvalányhajat? = ÁRVALÁNYHAJJAL ! Talán mégsem attól fog kipusztulni, h. itt-ott a kalap mellé tűzi valaki?

Kis-Halas Judit Zsuzsanna - 2008. május 6., 19.26

Anna: a Hegza ajánlotta linkeken láthatóhoz hasonlóra tervezitek a "Viselet-galériát"? (Többféle nézetben az egyes ruhadarabok, majd együtt, már viselve?) Esetleg össze kéne hozni egy viselet-készítő adatbázist is, sőt: a ruhaanyagok, ruhadíszek, stb. hozzáférhetőségéről is jó volna vmi. ilyesmi. Kérdés: az árvalányhaj szigorúan védett növény - mégis, néhány esetben nélkülözhetetlen kellék (kalap mellett, ugye...) Mivel lehet pótolni?

hegza - 2008. május 4., 17.49

Egy érdekes kollekcióba botlottam véletlen:
http://www.freestart.hu/album/Hajni98/album/106076
http://www.freestart.hu/album/Hajni98/album/113072

Kuti Veronika - 2008. május 2., 12.52

Hű, Judit/Zsuzsanna! (Nem tudom, menyiket használod.) Azt hiszem, ha te már ilyen közel vagy, meg "némi" muzeológus beütéssel :), akkor azt hiszem, egyszer megejtek felétek egy tanulmányi kirándulást. Nem vagy te olyan messze Mohácstól, a Drávaszöget különben is szeretem. :) Egyébként nagypista, és többiek, bárkihez szívesen megyek tanulmányi kirándulni, csak mondjátok mikor, és hova. :)
Én is úgy kezdtem a viseletvarrást, hogy nem volt pénzünk hivatásosra, magunknak kellett megoldanunk. Az évek alatt szép kis szakirodalom-könyvtárat sikerült felhalmoznom, pl. nekem is megvan a Haáz féle székely könyv, nagyon jól használható. Ezekből a viseletes monográfiákból egyébként nagyon jól lehet dolgozni. De én például úgy is szoktam "gyűjteni" a mintákat, mivel a könyvekbe tényleg csak egy-két példa fér, hogy a táncháztalálkozóra is rajztömbbel megyek. Bár ott még az öregnénis vásárban is igencsak meg kell válogatni, hogy mit hisz el az ember.
A dédik féle stafírungból nekem is kijutott jópár darab, főleg baranyai sváb és somogyi szőttesek, bár mi hárman vagyunk lányok, nehéz rajta osztozkodni. Előny, hogy én vagyok a legnagyobb lány, így einstanddal sok minden az enyém lett. :) A fiúknak meg nem kellett. Csak az a kár, hogy a ruhák, amik maradtak, senkire nem jók, mert szegény dédi picike volt, mi meg mind verjük a 170-et.

Annyit kérnék még, hogy a linkekhez olykor adjatok bővebb használati utasítást, kérlek, mert a Néprajzi Múzeumén pl. öt mutatóba kirakott képen kívül mást nem sikerült találnom, akárhova kattintottam.

Verus

Kis-Halas Judit Zsuzsanna - 2008. május 1., 18.59

Ördögbordáékat már többször is "fölkerestem" - a honlapon - s Szentdomokosról, illetve Felcsíkról nagyon jó kis ismertetőt állítottak össze. Nagypista kiváló gyakorlati érzékre valló meglátásaival mélyen együttérzek - ölég nehéz jóféle anyagokat beszerezni, s viseletvarró is ritka, mind az fehér holló (az áráról nem is beszélek)... (Bár nem ide tartozik egészen: én a nagyanyám, dédanyám régi len-kender törülközőinél jobbat, szebbet nem találtam. S a mai napi használhatók és messze lepipálják a mai anyagokat a nagyanyám kelengyébe kapott - igaz már bolti - sifon, damaszt ágyneműi, s a dédanyám szőtte háromszeles vászonlepedők, vagy akár az asztalterítői. Nagyanyám 1930-ban ment férjhez, 16 évesen. Stafírungjának csak egy töredéke vészelte át a második v.háborút, majd Rákosi "pajti" rezsimjét.) Amúgy a mi vidékünk - Külső-Drávaszög, Siklós vidéke - a gyönyörűen hímzett bugafőkötőkről volt híres egykoron. Több korábbi kidvány mellett egy amatőr néprajzi gyűjtőpályázatra beküldött alapos munka is foglalkozik a mintakinccsel, ami pártalanul szép: dús fehérhímzés fekete alapon. Ha a szerző beleegyezik, szívesen föltenném a képeket a megmaradt néhány főkötőről, szabás- és hímzésrajzokkal. Ugyanitt "kebelek" (alsószoknya) és "üngök" (rövidujjú női vászoning), illetve több szélből álló bőgatyák (négyszeles, hétszeles, stb.) szabásrajza is szerepel, vmint férfi ingeké is. Talán nem haszontalan a szabásrajz sem, hiszen pl. a mi varrónőnknek is sok segítséget jelentett.

hegza - 2008. április 30., 14.01

Itt meg egy fáin csíki leírás ("Santo Domingoból" :-)):
http://www.ordogborda.hu/?old=nepviselet

Még ide korábban bészereltem 1-2 irodalmat, ami nem zene s tánc, hanem viselet:
http://folkradio.hu/alforum.php?forum=510

Molnár Anna - 2008. április 30., 12.31

Sziasztok!

Köszönöm a lelkesedést, a sok jó tippet. :)
Valójában az ötletet a Tanac oldala adta (http://www.tanac.hu/Katalog/katalog.htm), ami szerintem egy nagyon jó gyűjtés, olyan jó minőségű fotókkal, hogy sikerült ennek alapján egy mintakendőt - hímzéssel, vagdalással, varrott recével - elkészítenem. De akár a horgolt csipke is leolvasható.
Igen, nagyon sok jó könyv jelent meg, pl. Raj Rozáliáé is (hatalmas munka, köszönet érte ezúton is!), de ma már van internet, van digitális fényképezőgép, hát használjuk ki!
Egyébként Nagypista, én azt a képet amit küldtél, már régen lementettem magamnak, annyira tetszett. :) Anna

nagypista - 2008. április 30., 9.31

Galéria
http://www.vmf.org.rs/Eredmeny/PM.html#5
Itt egy kalotaszegi női ing látható, amely Újvidéken készült.
- - Persze amennyiben késsz lesz az új viselet – közzétesszük a képeket. JA erről jut eszembe, a VMF honlapjára feltettem a kalocsai képeket – aki tudja nézze meg (http://www.vmf.org.rs/Viseletek/Kalocsai/ ).
- - A JÓ HÍR Molnár Annától a viseletgalériáról tényleg kecsegtető, de már eddig is sok kiadványban vannak jó (és kevésbé követendő) képek-példák, hasznos leírások. Amit a Galéria mellé kellene tenni ÉS FOLYAMATOSAN FRISSÍTENI: alapanyagbeszerzésének elérhetőségét (kis és nagykereskedelem címmel-telefon-email-web oldal), tervezők neveit elérhetőségeit (mint a táncoktatók és koreográfusokét), kivitelezőket műfaj megjelöléssel. Na és persze sok egyéb „apró-cseprő” műhelytitkokat….. Amennyiben hozzáértő elismert szakembert meglehetne nyerni ennek az ügynek (esetleg pályázaton nyert anyagiakkal), az ő válogatásában a galériában az újonnan készült példaértékű darabokat lehetne közzétenni (használati utasítással, h. ne receptként kezeljék, ami uniformizáláshoz vezetne….)

Szűcs Andi - 2008. április 29., 22.30

A jóember ezek szerint több lábon próbál megállni/élni...

Szűcs Andi - 2008. április 29., 22.29

Jááááj, a horror showról nem tudtam...bocsánat.:)

Kis-Halas Judit Zsuzsanna - 2008. április 29., 19.15

Kedves Hegza, megköszönöm, ha érdeklődöl arrafelé. A igazat megvallva - sajnos - most nem Szeredába megyek (:-(, hanem Meggyesre, de Szeredában dolgozik az egyik régi cimborám - évfolyamtársam, s tőle is érdeklődöm majd rokolya-ügyben. Van egy nagyon kedves szeredai-pécsi ismerősöm is, aki fölajánlotta a saját, Domokosról kapott öltözetét a nagyon közeli fellépésünkre :-). A Szűcs Andi említette Babamúzeumot üsse kavics, tényleg szép, de az ugyanezen "cég" által működtetett középkori horror-showt (nem is beszélve a Babamúzeum épületével szembeni éjszakai bárról, ami szintén ugyanezen filiálé) csak erős idegzetűeknek ajánlom XD, XD... Egyszer "hivatalból" (múzeológusi és etnográfus minőségben) volt szerencsénk megtekinteni a komplexumot (a nájtklubba nem invitáltak...;)Visszatérve az erdélyi viseletek sokszínűségéhez - kiváló munka Gazda Klára és Haáz Sándor "Székelyek ünneplőben" c. könyve, amelyben a falvanként változó székely öltözeteket mutatják be. Igaz, falvanként csupán egyetlen variánst, mivel többre nincs tér, papír, stb. De ez nem von le a mű érdemeiből. Elég jó rajzok, szabásrajzok (nem szabásminták!), sőt, néhány hímzésminta is van mellékelve. Haszonnal forgattuk mi is!

Szűcs Andi - 2008. április 29., 16.04

Nem véresen szakmai, inkább érdekesség és programajánló egyben: aki Keszthely felé lakik/jár: a Babamúzeumban(300Ft a belépő, már itt szimpi volt a hely:)) népviseletes babák vannak, és szerintem minden tájegység ott van, Soprontól Békésig. Kicsiben. Amiért jó: úgy szedték össze, hogy az adott vidékeken élőkkel varratták meg a babaruhákat. Ki vannak téve kísérő levelek is, viseletleírásokkal. Hááát, az erdélyi résznél magam is belezavarodtam, annyi variáció van. A baj az, hogy nem lehet fényképezni, a katalógusban meg csak egy pár van belőlük...de profi a kiállítás!!!

hegza - 2008. április 29., 15.28

Zsuzsanna, ha indúlsz útnak Erdélyország felé (személyivel :-)), esetleg arra érdemes reatróbálni, hogy Csíkszeredában van egy szövőde, melyik készít rokolyának való anyagot - úgyhiszem nem kézműves alapon. Állítólag azétt nem olyan minőség, mint a kézileg szőtt, s műszáles ha van benne, de ócsóbból ki kell jöjjön mindenképp, ami erőst nem mindegy, ha eccer egy egész tánccsoportnak kell. S ha magad el es hozod, há végképp, ejsze még várni se kell, s rendelést leadni, hogy majd egy hónap múlva legyen...
Pontosabb infót nem tudok, de érdeklődhetek arrafelé.

hegza - 2008. április 29., 15.08

F@sza lenne egy ilyen galéria! No s ha szabásminta elérhető, még azt se rúgnátok ki, úgy-e?

Ezekkel az adatbázisokval meg írdatlan nehézkes boldogulni... az életre es rejaunok mire a kezelőfelületet kiadja - márha egyáltalán olykor van olyan szüves... :-(

Kis-Halas Judit Zsuzsanna - 2008. április 29., 14.51

Köszönjük, Kék Cinke, a hasznos linket. Kuti Veronika biza fődim vónál, hisz magam is a "kincses Baranyában" élek, és a lukafai Kaptárról már sokat hallottam, olvastam - s eljutni is igyekszem hozzájuk. A nagytótfalusi (szintén Baranya m.) iskolamúzeumban és tájházban is van lehetőség a szövés-fonás megtekintésére - de ők még nem gondolkodnak nagyobb mennyiségű textilia előállításában. Nagypista kolléganője azonban minden dicséretet megérdemel: tényleg szépséges lett a viselet. A következő kettőről is küldhetnél képet, ha már elkészültek. Sajnos,nekünk kevéssé volt lehetőségünk a kis együttesünk készülő vajdaszentiványi viseletéhez a helyszínen anyagot gyűjteni - de a varrőnő is, mi is lelkesen bújtuk a szakirodalmat, képeket gyűjtöttünk, stb. Most már csak a megfelelő anyagot kell meglelnünk a rokolyához és a mellényhez - éles szemű vadászok kerestetnek!!! Ha van ötlet, tapsztalat akár csak ebben a konkrét kérdésben is, osszátok meg velünk! A viselet-galéria nagyon ígéretesen hangzik: várjuk a képeket.

Kék Cinke - 2008. április 29., 13.56

A Néprajzi Múzeum textil- és viseletgyűjteményének fényképes adatbázisát ismeritek? Elég jól el van dugva a honlapon. Ez a kezdőlap:

http://www.neprajz.hu/adatbazisok/adatbazis_02.html

Innen aztán el lehet jutni egy keresőhöz, kiválasztani a gyűjtemények közül a megfelelőt, és lehet tárgynévre és gyűjtés helyére is szűrni.

Molnár Anna - 2008. április 29., 13.28

Sziasztok!

Éppen most tervezzük, hogy a Folkrádió honlapján lenne egy viselet galéria is. Eredeti darabok kerülnének fel, tájegységek szerint csoportosítva. És olyan jó minőségű képekkel, hogy egy viseletkészítőnek, hímzőnek, csipkésnek stb. hasznára legyen. Nekem nincs olyan sok eredeti darabom, ezért mindenkitől akinek van, segítséget várunk. Akár múzeumoktól, gyűjtőktől, hagyományőrző csoportoktól!

Anna

hegza - 2008. április 29., 12.23

Te Nagypista! Én nem hiszem, hogy más véleményen vónánk itt (bárki bárkivel szemben), csak nem egész ugyanarról beszélünk, azér néz ki olyanformán. Te ejsze inkább a folklorista, táncházi világ "szakmabéli" belső embereiről, tánccsoportokról, stb. írtál, a többi meg jobban a széles "laikus" társadalomról gondólkodik. A kettő meg némiképp más megközelítést igényel - ebben vélem az eltérést a vélemények közt. Hanemegyéb éppe ez a kérdés, hogy a sujba lehetne a kettőt közelebb hozni egymáshoz, lehetőleg úgy, hogy ne az egyik adjon lejjebb a szintből (ami a leírt esetedből példaértékű valóba - bár elighanem van másmilyen es), hanem a másik jusson magasabbra a megüsmerésben, s vele az elfogadásban.

nagypista - 2008. április 28., 17.41

Az írás nem éppen az erősségem... de néha (majdnem) sikerül. Ennek ellenére nem szeretnék hosszú lenni - talán egy személyes beszélgetés jobb volna (amennyiben van bátor vállalkozó : szívesen látjuk mifelénk!).
Tehát : az utóbbi években sok szög kibújt a zsákból, és a magyar népművészeti mozgalomban is igencsak észreveszik a hiányosságokat - a lelket és szemetgyönyörködtető EREDMÉNYEK ellenére is!

Kuti Veronika...Sokan vannak, akik szívesen foglalkoznának vele, de nem tudják, hogy

álljanak neki. Nálunk, Baranyában sem ártana egy hasonló iskola.....

Az internetten találtam (a sokból csak az első párat - a vidékre vonatkozóan):

http://www.deldunantul.hu/kezmuvespontok/#
....Baranya megye .... : Zengővárkony a szövés hazája, az itteniek leleménye a "bodor

vászon", melyből asztalterítő, függöny készül.

...Somogy megye ... : ..A megyében csaknem kihalt mesterséget, a vászonszövést

élesztette újjá népművészek egy csoportja. Néhány éve újra él, és újra híres a somogyi

vászon. ...

.....Tolna megye ..... : .... térség szövő kultúrája eredetileg is a háztartásban hasznos

kellékek függöny, terítő, ágynemű- elkészítését szolgálta. A napjainkban készített

textilek a hagyományos technikát, anyagokat és motívumokat őrzik.....

A népművészeti egyesületek közül (ahol a szövést lehet megtanulni) is lehet válaogatni, de a "sokból" egyet had mondjak : Magyarlukafa - Kaptár Egyesület. Persze van másik is, és nem biztos h. ez volna a szinpatikus, DE valahonnan el kell indulni, ha más nincs: legyen ez.
A további részletekbe, most nem mennék - inkább egy sajátságos élményt írnák le röviden, melyből nem biztos h. sok van: a Néptáncegyüttesek vajdasági minősítőjére 2005-re az újvidéki táncegyüttes többek között kalocsai táncokat is be akart mutatni melyhez viseletet kellet "gyártani". A táncos kolléganő aki már tudott varni is , hímezni is és már sejtett valamit a szövésből is, segítséget kért, h. szakmailag jó viseletet csináljanak..... Raj Rozáliával aztán két napig Kalocsán a múzeum raktárában az igazgató vezetésével "szívták magukba a tudást".... majd hetetd hét országban anyagot vásároltak....Rozália tervezett,.... és az itteni asszonyok dolgoztak... a vége az lett, h. kb 80%ban elkészült a viselet. A Bemutató Szinpadon a csapat Kivállóan minősült (többek között a kalocsai koreográfia is be lett mutatva az újonnan készült viseletegyüttessel). A zsűri az értékelésen meg nem győzte dícsérni a látott kalocsai viseletrekonstrukciót, mert ehogy mondták Magyarországon sem igen lehet ilyet látni! ....Nemrégiben aztán ismét felkeresett a kolléganő: most szilágysági és marossárpataki viseletet szeretnének készíteni ÉS KERESSÜK AZOKAT A GYŰJTEMÉNYEKET, MÚZEUMOKAT ahol EREDETI DARABOKAT LEHET SZEMÜGYRE VENNI (a segítséget szívesen vesszük)! Szerintem, ez egy eredményhez vezető út. Célbaérni ettől fügetlenül is lehet, DE ez is egy út! Talán nem is olyan rossz, és az is lehet, h. követendő.
Ésakkor vendégségbe várom a bátor jelentkezőket.

Kuti Veronika - 2008. április 28., 11.46

Kapcsolódva Kis-Halas Judit Zsuzsannához, én is csak azt tudom mondani, a Skandináv vidéken élők, bizony nagyon okosan csinálják, amit csinálnak. Finnországról vannak közeli tapasztalataim, és ott én azt láttam, hogy nem fura és ciki a hagyományos technikák használata. Értem ezt építészetre, öltözködésre, zenélésre, mindenre. Nagypista, neked pedig csak azt tudom mondani, igazad van, tényleg jó a Mesterségek Ünnepe, valóban jó irányban indultak el. De nem ér el mindenhova a hatása. Csíkba talán pláne nem. Még ide, Baranyába se igazán. Nem tudom, mi a csíki helyzet, de szerintem minél több hasonló kezdeményezés jön létre, annál jobb. Ráadásul ami nekem külön tetszett, hogy ez a projekt, hogy e szép magyar szóval illessem, egy képzés létrehozására irányul. Amire pedig szükség van. Sokan vannak, akik szívesen foglalkoznának vele, de nem tudják, hogy álljanak neki. Nálunk, Baranyában sem ártana egy hasonló iskola.

hegza - 2008. április 28., 0.37

Nagypista hallode, úgy veszed, minha a svédek valamiképp megerőszakolnának münköt, de én nem ezt olvastam ki a cikkből, hanem egy lehetőséget amiben tőlik indult egy kezdeményezés. (Melyik ejsze itt el se indulhatna met még reafognák, hogy "magyarkodás", sakkor mindenkire reajön a bélsikulás, s ebbehelybe elhatárolódik.) Abba a béjegyzésembe ahol a cikkről először írtam énes úgy találtam, hogy szerintemes jó maes egy szekérderék valamikorvót viseleti s használati tárgy - úgy ahogy van, magames mind használom s veszem fel őköt miesnap (s nemcsak a THT-n), ittes magyarázom kicsiddel alább, de attól az még a köztudatnak nem része, nem épült bé az emberek mindennapjaiba - tartok tőle ugyanaz a viszonylagosan zárt kör látogatja a Mesterségek Ünnepét es - hanem éppe hogy másképp áll a helyzet, s münköt tartanak sokan UFÓ-nak, s szerepjátékosnak, ésatöbbi. Úgyhiszem párhuzamosan mindkét "fronton" kéne "hadrakelni", az eredeti darabokval, s a modernizált, feldolgozott motívumkincsvel. Sez nem éppe a "világzene", hisz arról nem szól a fáma, hogy a svéd, észt, csíki, somogyi mintákot esszevigyitve használnánk ettőlfogva, hanem mind az egész a magikét, de valami tapasztalatcsere segítheti a "missziót".
Én bizisten nem értem, hogy mi a bánatér nincs vaegy vállalkozó, aki nem kínai betűköt, s ámerikai reklámlogókot s tudomisénmit nyomtat pl. pólókra, hanem valódi hagyományosan es viseleti darabokra való magyaros mintákot: pl szűr- vagy bundahímzések virágos s geometrikus mintáit, zsinórkötések formáit, tudjabánat miféliket. (Hanemegyéb Huszka erőst sokfélit esszekótogtatott, s közzétett.) Komolyan mondom, ezen mind töröm a fejemet régtől fogva, s most minha valami effélére irányuló kezdeményezést olvasnék ki a cikkből.
(Zárójelbe mondom: a turulmadár, s szittyavitéz, rovásbetűk, s címerfélik nagyon szépek s jók, semmi bajom velik, csak szerintem mondvacsináltan kerőlnek ruházatra. Na jó, a politikát értem benne, s nemes vitatom, de az a még élő hagyományos tárgyi s vizuális kultúránk mentése szempontjából sehova nem vezet, miközben éppoly egyenes beszédvel elmondható lenne ugyanaz a nemzeti "kiállás" ígyes, anélkül, hogy másokot meg - okkal, vaj inkább oknékül - éppe elriasztana.)
Nade egy a vége az egésznek: én úgyhiszem egy ilyen "nyitás" inkább hátországot teremtene, s béágyazni segítene a régit a mába, met úgynézem jelenleg túl nagy a szakadék a Harley-Davidson feliratú bőrdzseki s a hímes kozsok közt. Efféle választási lehetőségek közül meg most még erőst küsebség venné az utóbbit, noha azért ejsze több lenne még aki közeledne a hagyományos mintákhoz, formákhoz, ha nem egyből "komplett népviseletbe" kéne beöltözzön, amitől neveltetésétől fogva el lett idegenyítve. Soszt kevésbé lenne ilyen környezetben UFÓ-szerű egy mejjes is a pesti Combinón...

nagypista - 2008. április 27., 21.28

Tisztelet és becsület az újítoknak, DE
-egy mejjest ha valamikor hordtak az emberek, szerintem ugyanolyat újonnan elkészültet ma is viselhetünk
- stb. stb.
- na meg van egy Mesterségek Ünnepe is (töbekk között), ahol már többé kevésbé (talán) jó úton van a tárgyalkotó népművészet. ÉS AKKOR MINEK IDE A SVÉD .... ÚJÍTÁS??????

Kis-Halas Judit Zsuzsanna - 2008. április 27., 19.20

Köszönöm a csíki cikket - bizony jól látod, Hegza, én épp erre gondoltam. Kedves Nagypista, ebben az írásban azért ott van az a gondolat, hogy "nem kiszorítani akarják a népművészetet", hanem a piac egy új szegmensét céloznák meg annak újrafelfedezése / újraalkotása kapcsán. S én úgy vélem, ez még nem az örökségünk elkótyavetyélése, hanem egy lehetséges út, amely épp az ellenkezőjéhez vezet. Segít meghódítani azokat is, akik már elveszítették ezeket a kulturális köldökzsinórokat, de szeretnének visszatalálni hozzájuk, s ehhez keresik az utat. Magam is néprajzos lévén tudom, hogy épp a svédek, észtek, finnek voltak az elsők között Európában akik felfigyeltek saját népi kultúrájuk értékeire, remek gyűjteményeket, múzeumokat, skanzenokat hoztak létre - de nem a mentés és az archiválás öncélja vezette / vezeti őket. E kincsek ugyanis nem múzeumi tárlókban porosodó kuriózumoként élnek, hanem okos (múzeum)pedaógiával, formatervezéssel, stb. bekerülnek a mai észtek, finnek, svédek mindennapi életébe is. Szóval nem ijedeznünk kellene, ha a már említett cikkbéli próbálkozásokról olvasunk, hanem ellenkezőleg, reménykedni, hogy megint élővé válnak az anyag és az emberi kézügyesség / lelemény egykori nagyszerű, mert célszerű termékei.

nagypista - 2008. április 27., 10.28

Neszeneked magyar népművészet: majd a svédek - észtek megmondják, h. mit kell csinálni a örökségünkkel ! - Ez már megtörtént a népzenében, és lett belőle VILÁGZENE. Ha az a rengeteg adatközlő és már elfogyott kutató a kezdetekről ezt meglátná-hallaná, biztos h. sírva fakadna, és sajnálná, h. "ránk hagyták az örökséget", melyet nem tudunk tisztelni, megbescülni és használni! S körömmel is ragaszkodni hozzá: mert ez a miénk!

hegza - 2008. április 26., 23.52

Ajánlom figyelmedbe a 2008. 2. 23. 20:18:50-kor tett hezzaszólásomat, amiben egy Csíki Hirlap béli cikkre próbáltam felhívni a figyelmet. Úgyhiszem erőst esszevág a gondolataidval:

Alternatívák a textilörökségünk felhasználására
http://www.csikihirlap.ro:8080/servlet/cikk?cimid=11968

Kis-Halas Judit Zsuzsanna - 2008. április 26., 14.20

Bár Rakottya írása óta már a Táncháztalálkozó is elmúlt, de az általa felvetett gondolatokat sohasem éreztem még ennyire érvényesnek, mint mostanában. Nagyon elkélt volna néhány felcsíki viselet a közelgő fellépésünkre. De sehogyan sem tudtuk azt a szépséges, különböző módokon csíkosan szőtt anyagot feltalálni, amelyből a rokolya / szoknya és a lájbi készül. Ügyeskezű a varrónőnk, s nem sajnált ő sem utána menni, de sajnos, semmi eredmény. Tudom, a világhálón vannak ajánlatok, hogy Erdélyországban megcsinálnák tán nekünk, de szegény az eklézsia... Maradt a kölcsönkérés, kunyerálás más együttesektől... Örülnék, ha lenne olyan szövéshez-fonáshoz értő mester, vagy akár egy kis csapat, akik megpróbálkoznának e csíkos anyagokkal. Még föllelhetők az eredeti darabok, s ezek mintájára lehetne újraalkotni a székelyföldi számtalan szőttes-anyagok újabb generációját. Én jól el tudnám képzelni bármilyen "modern" - vagy mondjuk inkább mai otthonban, mint lakástextilt is... De viselni sem utolsó...sőt. Ti jártatok már hasonló "cipőben"?

Daróczi Krisztina - 2008. április 19., 22.46

A mezőségimhez pedig másfajta kötényt, mert nekem csak egy egyszerű fehér van..

Daróczi Krisztina - 2008. április 19., 22.45

Sziasztok! Mennék nyáron Kalotaszegre, és szeretnék viselettel hazaérkezni. Hol tudok én ott ilyet beszerezni? Segítségeteket előre is köszi!

Rakottya - 2008. április 19., 10.48

Bőrös szerszámok készítése:
http://www.pestbudaikezmu.extra.hu/hegyessy.htm
Valamint fafaragó és faműves munkák.
(Pest-budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület honlapjáról)

Legeza József - 2008. április 19., 8.58

Sziasztok!
Kérlek benneteket, hogy ha valaki ismer olyan mestert, aki bőrözéshez való szerszámokat készít, legyen szíves megírni nekem a nevét és elérhetőségeit.
/legeza01kukucgmail.com/

Köszönöm.

Géza

Varga J. - 2008. április 11., 19.08

Könvytárakban esetleg, a kolozsvári Kriza jános néprajzi egyesület könyvtárában biztos hogy megtalálhotóak ezek a tanulmányok. A Kardos D. László tanulmányt Voight Vilmos (szerkeztésében): A magyar folklór kötetben megtalálható, Keszeg Vilmos tanulmány pedig Gazda Klára, Keszeg Vilmos, Pozsony Ferenc, Táncos Vilmos által összeállitott Magyar népi kultúra tankönyvben megtalálható.

hegza - 2008. április 11., 17.23

Andi, ha a falúd új, akkores tartozik valami tájegységhez, az emberek valahonnet odatelepültek, de nem ez a lényeg talán most, hanem hogy ha van helyi hagyomány, ha nincs azért csakcsak táncolsz, hallod-e. Az én sok magyarázatom lényege, hogy hasonlóan kéne viszonyuljunk a viselethez (tárgyi kultúrához) a hétköznapokba átmentve azt, mint ahogy a zenével/táncval az már természetes manapság.

Különben mindennél távolabb áll tőlem, hogy meg akarjalak bántani, vagy akár csak bírálni, neadjisten "kioktatni", szó sincs erről. Tiszteletre méltó, hogy érdekelnek a tánc s a viseletek, személy szerint különösképp értékelem, hogy saját munkádat is beléteszed s nem "€-tellésből" :-) jutsz hezza.

Csak ejsze úgy mondhatnám, a kérdésed (és a véletlen épp ezzel egyszerre megjelent cikk) jó alkalmat adott, hogy ennek kapcsán cseppet kifejtsem, akárha némileg provokatívan (háha még más es hezzaszól, vagy csak új szempontot kap s elgondolkodik rajta...), hogy szerintem akár tovább es lehetne lépni - nem kötelető módon persze - az alkalmiságnál. (S hol egyebütt tehetném ezt?)

Nem Neked személy szerint, hanem az egész közösségünknek, akik a hagyományainkon valamiképp fogást találtunk, identitásunk része lett, hezza kötődtünk, tiszteljük, szeretjük, fennmaradását kívánatosnak tartjuk, met érteni véljük ennek jelentőségét. Másfelől meg mintha kicsit félnénk es tőle, hanemegyeb, hogy mit szólnak akik nem olyan szerencsések, hogy valami fórmában rejatalálhattak volna, s nem értik, hogy hogy a sujba kerül a csizma a zasztalra, s mit akarnak ezek - azaz mü. ("Mér nem mondjuk Star Wars szerepjátékot játszódnak mostmár a XXI. században???") Ezt a defenzív érzületet kéne ejsze levetkezzünk, mer az nem menyen hosszútávon jóra, hogy az "értelmesek" igazodjanak a nagyobb hangú "tudatlanok" szinvonalához, mer ciki szembe menni velük adott esetben...

Szűcs Andi - 2008. április 10., 22.06

még kiegészítem, mert még mindig nem tiszta, ahogy visszaolvasom: én már az a generáció és az a típus vagyok, aki viseletet ünnepkor(pl. fellépés nekem ünnep:) hord. DE mélységesen tisztelem a hagyományokat, és az én csekély tudásommal igyekszek nem elkövetni baklövéseket viseletben:)(pl. az előbbi sztori a román vs. csángó viselettel...na az az a mélység, aminél már lehet, hogy zavarba jönnék), ill. kérdezek.
Ja, és attól hogy ugyebár a "gyászos" viseletet veszem meg, nem értéktelenebb számomra, sőt, pont hogy az én kézimunkám is benne lesz, naná hogy megbecsülöm, csak nincs "kedvem"(értsd €)a kész, világos színű, szépséges szoknya-kötőt megvenni...majd egyszer...de ezzel tudom, hogy nem vagyok egyedül, csoptársak is járnak ebben a cipőben .

Szűcs Andi - 2008. április 10., 21.55

Jajajajaj, hegza, ne könyvelj el viseletellenesnek, de én már a 20.sz. második felének második felének gyermeke vagyok+ felénk nem volt semmilyen komolyabb hagyománya a viseletnek, a falu, ahol lakok, ­52-ben jött létre:)A táncolást én 15 éves koromban fedeztem fel, azóta mélyítem a mindennemű népi tudásom, de másmiben nőttem fel. Szó szerint is meg átvitten is:)

hegza - 2008. április 10., 13.01

Engem érdekelnének, de hol találom meg ezket az írásokot? Neten esetleg...? :-)
Énes így hiszem, mint írtam, s eppe ezért nem tartom a nemzeti viseletet idejétmultnak, mert ahogy mindígis, úgy ma es nyilván a korunknak megfelelően alakul a kor ízléséhez, életmódjához illő módon. Az osztán más kérdés, hogy a "népviselet" szó mennyire életszerű még, de egyrészt ilyen korábban se vót (a "nép" nem nevezte ki magát "népnek" soha és suhutt, csak a városiak őköt visszamenőleg [de önmagukot csak a kommunisták... :-)]), másfelől a "hagyományőrzés, hagyományápolás" témában a zenét illetően láttam, már nagy viták vótak ittes a fórumon, s azok a felvetések, megállapítások (pl. szerves fejlődés, benne élés, fix közösséghez kötve s azzal együtt, tudomisén...) éppúgy a viselet kapcsán es megtehetőek, de ez ejsze sem ebben, sem abban nem kérdőjelezi meg, hogy tovább lehet-e s kell-e "vinni a lángot" - független attól, hogy milyen szavakot, kifejezéseket használunk erre...

Varga J. - 2008. április 9., 21.28

Következtetésképpen: kedves Tötszegi Orsolya újságirónő, nem veszi figyelembe a folklór azon nagyon fontos tulajdonságát, hogy a folklór váltózik! Tájékozodás képpen figyelmébe ajánlanám a következő nevekkel fémjelzett tanulmányokat:
Kardos D. László: A folklór jelene és jövője
Keszeg Vilmos: A folklór változása