Folkrádió

Fórum

Ruhák, lábbelik, kiegészítők - eladás, vétel, rendelésre készítés

Nati

Új hozzászólás írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Rakottya - 2008. április 8., 12.52

A táncháztalálkozó közeledtével megismétlem egy korábbi beírásom lényegét: (A témát akkor nem én vetettem fel.)

Vigyázzatok a széki, s egyéb (roma) árusokkal, akik nem saját készítésű portékát árulnak, hanem erdélyi-moldvai falvaból, nagy szegénységben élő (kb 10e Ft-nak megfelelő nyugdíj) kiszolgáltatott öregek ládáiból összeszedett (lelketlenül sz*rér-h*gyér megvett, ingyen elkunyerált, vagy akár lopott) régiségeket!!! (Sokszoros saját haszonnal persze...)
Ezenkívül az is biztos, hogy a szavukra fikarcnyit sem érdemes adni abban, hogy mi az amit megvesztek tőlük... simán rádsóznak román viseletet s mindenfélét magyarként, csángóként. (Az már gyanus ugyebár, ha egy széki aszzony moldvai csángó viseletet árul...) Aztán csodálkozik az olténiai románnak öltözött keresztszülő, hogy mért néznek "gyönyörű csángó viseletére" úgy Pusztinán a keresztfiáéknál, ahogy néznek... (Megtörtént eset.)
A másik, hogy nem a régi viseleti darabokat, szőtteseket kellene a városba felhordani/hordatni (a keresletünkkel) faluról, hanem azt ösztönözni, hogy valaki ott álljon neki és szőjön, varrjon, hímezzen, csinálja meg (még kicsi hozzá is jön a valóban 10ezres! nyugdíjához) azok alapján a régi daraboknak az alapján amiknek talán az utolsóit hozzák a kufárok most Pestre, s azután már minta sem lesz a faluban. A fogyasztói beállítottságú pesti ember meg gyakran hirtelen felindulásból megveszi (olyan olcsó) aztán otthon elmolyosodik nála és kidobja 1-2 év után. Az olcsósága miatt nem tekinti igazi értéknek maga sem, a faluban meg talán már nem is maradt belőle egy sem... Ez bűn, nem?

Azt nem hiszem, hogy jogom van mondani, hogy senki ne vegyen semmit, de ha már igen, akkor alegalább értsél hozzá annyira, hogy tudd mi az, s csak azt hozd el ami feltétlen kell, használod és vállalod, hogy vigyázol rá, szelőzteted rendszeresen, óvod a molytól (nem egyszerű, ne becsüld le a veszélyt!!!) És persze - saját érdekedben is - nézd meg kitől veszed, látszik a legtöbbjükön, hogy mennyire ért hozzá és tekinti értéknek azt, amit árul, s nem csak pénzforrásnak minden felelősség nélkül! (De leginkább azt hangsúlyoznám, hogy ha te magad nem tekinted pótolhatatlan értéknek a régi viseletet, szőttest, kerámiát, akkor tényleg nincs is mit keressen nálad, mert csak megsemmisíted!)

hegza - 2008. április 3., 22.59

Hoppsza, itt egy friss cikk, éppe a kalotaszegi viselet témában:
http://erdely.ma/nepmuveszet.php?id=34831
Megmondom nem erőst érzek egyetértést ebben mindennel, s aztes meg tudnám mondani mért. Hanemegyéb annyit itt megjegyzek, hogy miesnap hajdan se teljes ünnepi díszbe járt a falvak népe, a drága csizmát es csak a templomba, s táncba húzták fel, stb... Másfelől azt se lehet kijelenteni, hogy "a népviselet az, amit régen, mondjuk nagyszüleink korában hordtak", mert feszt változott az új anyagok, technikák (pl. varrógép), stb megjelenésével, az életmóddal, stb. Tehát, ha minden az akkori kerékvágásban halad tovább, akkor se az vóna mára ami Trianon előtt vót...

Andi hallod-e, én nem hinném, hogy a "népviselet" (mint olyan) elavult, hogy szembe kéne állítani a modern öltözködésvel. A hagyományos kultúránk, s benne a "népzene" es avitt vóna - szemben a "modern", "trendi" zenékvel? (Ez nem hangzik jól egy folkrádiós fórumon :-)) Pedig azt nem hinném (s nehez es lenne ejsze megmagyarázni), hogy lényegi különbség vóna a kettő (zene-viselet) közt ezen a téren...
Szerintem csak a cucializmusban rögzült (felülről az emberekbe vert) össztársadalmi megszokásaink vannak. A kolhozosítás, kulák- B- s egyeb listák, "Erdély" mint eleve irredenta fogalom, a "népi"=nacionalista, horthysta, akár antiszemita, a "vas és acél országa", a "modern" lakótelepek, a tömegesen "modern életű" városba átköltöző (iparivá váló) "munkaerő", a parasztot feszt pocskondiázó Sas-kabaré félék (irányított TV, rádió), a megtartóerőt képviselő egyház kiszorítása az átlagember életéből, stb - mindmind okozták a népi-nemzeti kultúrális örökség átíródását, visszaszorulását. (Másfelől azért azt sem állítom persze, hogy csak ezek...) Szóval ezen a kedvezőtlen társadalmi, szellemi háttéren Sebőéknek sikerült a népzenével áttörni Aczél elvtársék minden idegenkedése ellenére, s helyt találni neki a "modern" mindennapi életben is, de ejsze éppeúgy lehetne a viseleti kultúránkhoz való viszonyunkot es felülvizsgálnunk, mint ők tették. Ahogy népzenét sem csak "adott alkalmakkor" (táncházban) lehet hallgatni az "ódivatúság" s a "szerepjáték" bélyegei nélkül. Én csak ennyit akarok összességében mondani, s ebben semmi extravagáns nem lenne szerintem - persze a maga helyén a miesnapi öltözködést értve, s nem valamiféle "ciffra Kalotaszeget a mindennapi Budapestre!" lenne a megfelelő előirányzat... :-)))
Székelyföldön a Domokos Pál Péter kezdeményezte "1000 székely leány" ünnep is tudtommal a viseletek újraélesztését, megerősítését célozta majd 80 éve (s jókor, mert még éltében kapta), s nemes sikertelenül, met legalább ünneplőruhának megmaradt mindmáig a "magyar ruha", de szinte a 89-es fordulatig még a miesnapi ruhaes a régihez tartott legalább az öregeknél. (Kicsid részben még maes.) Nem túl rég vót, hogy azt mondogatta egy öreg rokonyom, egy székely bácsi, hogy: "Magyar vagyok, s magyar ruhámnak lennie kell, mégha nem es bírom már felhúzni, de azért meg kell legyen." S úgyes vót hóttáig. (Oszt mégse kapta vissza az elvett állampolgárságát szegény öreg "román"...) Na ezt csak az újraélesztési példázathoz tettem hezza... Csak "merni kell magyarnak lenni" Magyarországon (Pesten (is)), bármi nehéz az... (hogy egy másik írásomra utaljak valamelyik fórumtémában :-))

Szűcs Andi - 2008. április 2., 23.51

Húú, azzal az "ükévót" rózsaszín köténnyel én is találkoztam, nem egy cigányasszony árulta a földről? Láttam vhol ott, az biztos. Hát abba én se fektettem volna be... Naszóval, köszi, hogy megnyugtattatok, igazából csak fellépéseken venném fel, amiből nincs is olyan sok :)Igazából s.zöld szoknya+s.kék kötő. Most világosítgatom még a kötő szalagjait gyönggyel.
hegza gondolatainak utolsó részét próbáltam megfogni, és lerakni hardverbe, hááát, én biza egyébiránt modern öltözködésű vagyok, de népviseleteben szeretem helyén tudni a dolgokat.:)

Kuti Veronika - 2008. április 2., 21.03

Ha bárkinek van átküldhető hímzésmintája kalotaszegi vállfőről, kötéses ingről, dulándléról, illetve szövésmintái moldvai kerpáról, akkor szeretettel várom a kutiverus@gmaail.hu-ra.
Köszi!

Lilus - 2008. március 28., 9.28

Én most készítek megamnak viseletet, pontosabban muszulyt- ha ugyvesszük az is fekete...de szerintem te ezt a öreges "gyászos" viseletet szerezted be...amivel semmi baj sincs! nyugodtan felveheted szerintem..nem fog rádszólni senki..max megkérdezik, hogy honnan van.. amugy feketetón rám is próbáltak rámsózni egy állítólag "ükévót" nevezetű kötényt...de többe került volna rendbehozatni mint megvenni, és 100, hogy kalotaszeghez semmi köze nem volt.. a másik meg, hogy kalotaszegen van egyáltalán selyemből "rózsaszín" selyemből készült szoknya???? Mindenesetre jót rötyögtem mikor megláttam, de azért jól nézett ki :)..aztán kitudja...:D

üdv.
L.

hegza - 2008. március 26., 18.04

Kalotaszeghez különösképp nem értek, de ejsze mindegy is, met általánosan érvényes kérdésnbek tűnik...
Én úgyhiszem senki nem fogja lecibálni rólad (pl.) a táncháztalálkozón, hogy ez nem ide, vagy rejád való hólmi, ma már úgy nyilvánvalóan nincs jelentőssége a viseletnek, mint hajdanán. S ráadásnak nem es egy hagyományos faluközösségben veszed fel, ahol még ma es szemet szúrhatna hanemegyeb a zöregeknek - felteszem, ejsze Pesten, vagy tudomisén - szóval talán leginkább rajtad múlik, mi a szándékod vele. Ha fontosnak érzed a formákon küjjel a viseletbe "kódolt" egykori jelentéstartalmakat (a kérdés minha erre utalna, na meg hogy kalotaszegit veszel, s nem valami krisnás leplet, bármi szép az), akkor aszerint cselekedj, már eleve úgy vásárolj, stb. Ez egyébként nekem szimpatikusabb hezzaállás (s törekszem es reja), mint csak kiragadott motívumok, formák öncélú átvétele a "dizájn" különböző területein, mint amilyen a divat is... Akkor azonban ez nem csak a mulatságokra kell korlátozódjon, hanem a mindennapi életre, érted-e. Úgyhiszem olyanforma dolog ez, mint hogy az ember csak vasárnapra vallásos-e, vagy pedig hívő ember a mindennapokban. (Végüles bármelyik jobb a dühödt ateista liberalizmusnál ;-))
Nem vagyok erőst bizonyos, hogy most a lelkivilágodot rendberaktam teljesen, az mindenképp jó hogy elgondolkodtál a kérdésen, s hogy legalább magad tisztában vagy a jelentéstartalommal is valamennyire. Ejsze ha már nem nyugodt a lelked a kérdéstől, akkor ez végüles már válasz is, nem úgy-e? :-)

Szűcs Andi - 2008. március 26., 14.30

Nincs portékám, csak kérdésem: kalotaszegi viseletem van, csak éppen sötét alapú minden, szoknya, kötény, mellény. A feketetói vásárban vettem, világos gyönggyel kihímezgettem, dehát ez még akkor sem a hajadonhoz illő piros színvilág. Lehet olyan "nénis" :) színekben mulatni? Ezen tanakodok már nem kis ideje. Vki igazítsa el a lelkivilágom. :) Köszi. :)

Márta - 2008. március 19., 6.22

Köszönöm az ötleteket! A címet eltettem, a cukros vizet majd legközelebb...:) kipróbálom...de már nekiestünk....és úgy néz ki, ha lassan is, de sikerül a ,,cérnás lavarrás és vasaló kombinációjával,,...csak sajna tényleg időigényes.:)

Ildi - 2008. március 18., 15.45

Kedves Márta! Az internetes tudakozóban találtam ezt a címet. Szerintem egy próbát megér:

TEXTILGŐZÖLÉS-PLISSZÍROZÁS
FILMNYOMÁS

30 éve a t. Megrendelők szolgálatában!

o Selyem vagy műszálas festett anyagok, batikolt textíliák gőz általi színrögzítése kiváló minőségben
o Plisszé-gouvré készítés különféle méretben
o Filmnyomás pólóra több színben

JANITS BÉLA vállalkozó
Tel/fax: 26-389-108 Mobil: 20-341-5750
E-mail: janitsb@t-online.hu

Molnár Anna - 2008. március 18., 10.27

Szia Márta! Én úgy tudom, hogy nem mindenhol vasalják. Széken például bő vízzel rakják le a szoknyát, aztán hagyják a napon megszáradni. Györgyfalván úgy hallottam, hogy az egész szoknyát cérnával levarrják, aztán kifőzik keményítőben, majd kiszedik a cérnát. Mind a vasalás, mind a vízzel lerakás elég hosszadalmas, és sok türelmet igényel. :)

Ferencz Gábor - 2008. március 17., 21.13

Kedves Márta! A plisszérozást próbáljátok meg cukros vízzel. Egy ismerős néni azt ajánlotta. Egy nagy vágódeszkaszerűságen kell a "műveletet" elvégezni...Talán összejön :) Türelmet, és minden jót!

Márta - 2008. március 17., 16.26

Sziasztok! Plisszérozással kapcsolatban kérnék segítséget. A tánccsoportunk kölcsönadott két plisszérozott szoknyát...hát kivasalva kaptuk vissza, holott a szájukba rágtuk, hogy hozzá sem nyúlni. Kerestem tisztítót, ahol elvállalnák, de nincs. Aztán arra gondoltam, még ha időigényes is, hogy egy varrónő ismerősömmel visszavasaltatom...(ő még nem tud róla..) elvégre neki van ipari vasalója...meg mégiscsak egy vasalási technika...vagy nem? Van ötletetek?

Varga Árpád - 2008. március 13., 12.25

Autentikus népviseltek és alkalmi ruha készítését vállaljuk.
Oldalunkon folyamatosan bővülő kínálat látható.
Többek között készítetthető: Mezőségi viselet,Székelyföldi Somogyi viselet, Sárközi viselet, Szatmári viselet, Palotás és Keringőruha!
www.magyarnepviselet.extra.hu
Utolsó frissítés: 2008. március 12.

hegza - 2008. március 12., 23.44

Igen, igen ott a szürke s a harisnyának való fehér posztó a képeken es. Az üzemről tudok, jártames ott, de sajnos nekem nem erőst gyakran esik útba. :-( A linket köszi, azt én nem ismertem.
Könnyen elfelejti az ember, hogy itt a neten nem mindenkinek - akikkel diskurálhat - ugyanaz van távol, s közel...

Varga J. - 2008. március 12., 21.20

Attesz te egy zseni vagy... kössz szépen. Meghálálom majd az Aux Anges-ban

Molnar Attila - 2008. március 11., 23.28

posztót Szilveszter László gyapjúfeldolgozónál Kibéden lehet kapni.
Elérhetőségei az alábbi linken:
http://kezmuvesseg.eu/bemutatoterem/thumbnails.php?album=37

hegza - 2008. március 11., 10.47

Lécci tedd közkinccsé az infót, ha elérhető távolságban s áron kapsz bármelyen posztót! De komolyan mondom, ejsze van még itt máses akit érdekelhet...

Varga J. - 2008. március 10., 22.34

a Zoli bácsié tetszik, nos olyan kell...:))

hegza - 2008. március 10., 1.02

Há hogy a sujba ne létezne szürke posztó?
"A gyergyóiak koromfekete, a csíkiak szürke zekét viseltek hajdan, a gyergyóiak és kászoniak gallér nélkül, a csíkiak gallérral" (Tivai Nagy Imre: Cirkálások, szeredai emlékeimből 1925)

Pár kép ami hirtelen az utamba akadt:
http://www.csikszentkiraly.ro/uploaded/images/6324782.jpg
http://www.csikszentkiraly.ro/uploaded/images/8402033.jpg
http://www.ordogborda.hu/images/keptar/gyl_karcfalva/KARC4.JPG

S hogy ne csak csíki példa legyen:
http://www.folkradio.hu/galeri...505&f=HS20070929_tanchaz15.jpg

Na de hogy hol lehet kapni, az érdekesebb kérdés... egyáltalán posztót kapni se nagyon egyszerű.

Varga J. - 2008. március 9., 22.20

Sziasztok
Szürke posztó létezik??? ha igen hol lehet vásárolni??

hegza - 2008. március 8., 19.24

Nekem meg egy (pár) csizmaszár kéne, ha vóna olyan aminek a talpa, vagy valahol lent olyan szakadt, hogy nem érdemes javítani, s csak a port gyütti a padláson. Nekem a szárak kellenek. Erőst sokat nem tudok reja szánni, de még adnék értük vaegy lejt... ;-)

Csütörtöki Balázs - 2008. március 8., 14.05

Sziasztok
Egy 38-as nem használt női karaktercipőt ajánlok (pontosabban a kedvesem) megvételre, vagy cserélnénk egy 37-esre, Pest környékén.
Irányára 8000 ft,

Kati - 2008. március 6., 19.25

Sziasztok!
Győri varroda vagyunk, néptáncosok, illetve tánccsoportok viseletei és jelmezei tervezésével és kivitelezésével foglalkozunk, nagy gyakorlattal.Ha valakit érdekel, írjon, és megbeszéljük.

Kesziné Simon Barbara - 2008. február 28., 17.29

Sziasztok!
Matyó (mezőkövesdi) népviseletet keresek. Tudnátok segíteni, hogy hol találok?
Saját részre kellene.
Köszi előre is!
Barbi

hegza - 2008. február 28., 0.29

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-491.html
A pártát illetően hogy mezőségi, vagy sem, az nem tudom mit tesz, de itt inkább kalotaszegiről esik szó, s vannak képek - bár a Kolozsvár melletti Méra pl. már nincs erőst távol a Mezőségtől... :-)
"A párta a honfoglalás korában is tartozéka volt a női fejviseletnek. A 13–15. sz.-i folytonosságát régészeti anyag bizonyítja."
Hát ezt nemes gondoltam vóna, hogy ilyen régi dolog...

Farkas Eszter - 2008. február 27., 23.10

Köszi Luca, de olcsóbban is lehet kapni, én ezekre vadászom! Már sikerült is néhány párat venni. Nem Pesti vagyok, és nem akarok csak ezért felmenni. Azért köszönöm még1x a javaslatot!

Ildi - 2008. február 27., 21.18

Sziasztok! Tudtok valamit arról a pártáról, amit Mezőségi falvakban viseltek? Nem nagyon találtam róla semmi írást, csak egy-egy táncegyüttes viseletei között láttam. (pl. az Állami N.E. Magyarszováti táncában láttam ilyet). Ha valahol viseltek pártát, tudnátok küldeni róla valamilyen leírást, képet (ez jó lenne)? Az ildy@t-email.hu címre
Köszönöm előre is, Ildi

Bodor Luca - 2008. február 26., 20.25

Szia Eszter!
Ha budapesti vagy, akkor a Néptáncosok Kellékboltját tudom javasolni (Katona J. u.), ott elég jó áron lehet venni bakancsot.

hegza - 2008. február 23., 20.18

Alternatívák a textilörökségünk felhasználására
http://www.csikihirlap.ro:8080/servlet/cikk?cimid=11968

Svédországi, észtországi és magyarországi küldöttségeket fogadott a hétvégén Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Székely Múzeum. A négy ország négy megyéjének tanácsa és minden megyébôl egy-egy múzeum munkálkodik az Inextext nevû projektben a textilörökség megújítására vonatkozó felnôtt­képzési módszer kidolgozásán.

Västernorrland önkormányzata és megyei múzeuma (Svédország) kezdeményezte a projektet. Először testvérmegyéjével, Somogy megyével vette fel a kapcsolatot, majd közösen Hargita megyét és a Csíki Székely Múzeumot, valamint az észtországi Muhu Múzeumot hívták meg, hogy együtt jelentkezzenek egy uniós pályázatra. Meg is nyerték a támogatást egy kétéves lejáratú programra, amelynek célkitűzése a múzeumokban őrzött népi motívumkincset felhasználva, különféle textil-formatervezők (designerek) bevonásával újfajta kézművestermékek (ruhákat, abroszokat, terítőket) előállítására vonatkozó tanfolyam indítása. Pontosabban arról van itt szó, hogy a természetes anyagokból (gyapjú, len, kender stb.) olyan termékeket állítsanak elő, melyeket manapság is szívesen hordanának vagy használnának az emberek. Ezzel a módszerrel talán a kézművesség és az iparművészet számára lennének képesek új alternatívákat nyújtani.
"Azon dolgozunk, miként lehet újrahasznosítani azt a textilörökséget, mely a projektben szereplő régiók múzeumainak a birtokában van.(...)" Stb. (Csíki hírlap 08.02.18)

Derék kezdeményezés, bár én tovább is mennék, nem csak anyagokat, motívumokat tartok átmenthetőnek a jelen hétköznapjaiba, hanem konkrét viseleti darabokat is, a magyar nadrágtól/harisnyától a rékliig, vagy a különböző tarisznyákig, s tovább...
Éppúgy ahogy nem csak a hegedű, furulya, stb hangja használható ma is a hagyományos zenéből, hanem - úgy ahogy van - mind az összes dallam és tánc az eredeti formájában. (Ill. akár autentikusan, akár átdolgozva.) Legfeljebb ennek a kultúrális örökségnek is át kell törni a különböző ideológiák és érdekek által évtizedek alatt elé épített falat, mint a táncházmozgalomnak annakidején.

Akár diskurálhatnánk is e támáról, ha eszetekbe jut valami érdekes, vagy csak adok-veszek rovat ez itt?

Farkas Eszter - 2008. február 22., 22.40

Sziasztok!
Megint női bakancsokat keresek főleg 38-as, 39-es méretekben, de más méretek is érdekelnek. Kérlek segítsetek, ha tudtok! KÖSZÖNÖM!

Bodor Luca - 2008. február 21., 18.07

Sziasztok!
Női (lehetőleg kemény szárú) csizmát keresek 39-40-es méretben. nem baj, ha haszált. Előre is köszi! bociluca@citromail.hu

Kati - 2008. február 16., 18.39

Sziasztok!
Van egy eladó, új készítésű, mezőségi ruhám, blúzzal és köténnyel eggyütt.A ruha mikrokord anyagból van. A mellbősége kb: 94cm-es, ha kell mérek. Fényképet tudok küldeni, ha kérsz. Árban megeggyezünk.

Herczeg Idikó - 2008. február 15., 17.30

Sziasztok!

38as karaktercipőt keresnék Vas, Zala megyéből, vagy Pécs környékéről! Nem gond, ha használt. Előre is köszönöm! A címem juhar2@kfgz.sulinet.hu

Csütörtöki Balázs - 2008. február 12., 14.48

Varga J-nek, engem lehet hogy érdekelne, na és mennyiért adnád és milyen állapotban van a csizma?

Varga J. - 2008. február 12., 11.36

Kalotaszegi férficsizma (kb.40-es)eladó

Varga Árpád - 2008. február 11., 20.11

Autentikus népviseltek és alkalmi ruha készítését vállaljuk.
Oldalunkon folyamatosan bővülő kínálat látható.(Az oldal új, időbe kerül a képek feltöltése, türelmüket kérjük)
Többek között készítetthető: Mezőségi viselet,Székelyföldi Somogyi viselet, Sárközi viselet, Palotás és Keringőruha!
www.magyarnepviselet.extra.hu
Utolsó frissítés: 2007. október 30.

Kati - 2008. február 10., 16.52

Szia Hegza!
Bármilyen méterárú boltban kapható, és nagyon sok színben és minőségben kapható.Van vastagabb, és vékonyabb is. Én most nagyon szép piros színűvel dolgozom, és szépen lehet zsinórozni is.És nem drága 2000ft körüli.

hegza - 2008. február 9., 21.45

S azt hol kapunk Kati? Bármilyen méteráru bótba? S festeni lehet-e, vagy színválaszték van-e ha miesnapi használatra nem fehér, vagy egész világos kéne, de nemes erőst eltérő szín? Különben köszi! (S az ára milyen?)

Kati - 2008. február 8., 10.35

Üdvözlök Mindenkit!
Székelyharisnya ügyben ajánlanám, a nyers színű düftint,fekete zsinórozással.Táncosoknak ebből szoktuk csinálni.Régóta dolgozom egy viseletkészítővel, ezért merem ajánlani.Ami a bőgatya szabásmintáját illeti, szerintem nincs ilyen, de ha érdekel valakit, akár el is készítek bármit.
Remélem tudtam segíteni.

Rakottya - 2008. február 5., 22.37

Az alábbiakról nem tudom hogyan van, de az biztos, hogy a szavukra nem érdemes adni abban, hogy mi az amit megvesztek... simán rádsóznak román viseletet s mindenfélét magyarként, csángóként. (Az már gyanus, ha egy széki aszzony moldvai csángó viseletet árul...)
A másik, hogy nem a régi viseleti darabokat, szőtteseket kellene a városba felhordani/hordatni faluról, hanem azt ösztönözni, hogy valaki ott álljon neki és szőjön, varrjon, hímezzen, csinálja meg (még kicsi hozzá is jön a valóban 10ezres! nyugdíjához) azok alapján a régi daraboknak az alapján amiknek talán az utolsó darabjait hozzák most Pestre, s azután már minta sem lesz a faluban. A pesti ember meg gyakran hirtelen felindulásból megveszi (olyan olcsó) aztán otthon elmolyosodik nála és kidobja 1-2 év után. (A faluban meg talán már nem is maradt belőle egy sem...) Ez bűn, nem?

Caraselu - 2008. február 5., 21.46

Jóemberek!
Szépen kérlek titeket, ne vásároljatok több viseletet a széki maffiától. Ha már mindenféleképpen hozzá akartok jutni, vegyétek a fáradságot és keressétek fel az adott tájat, falut, embert. Megéri, mert nem csak a gúnyához juttok hozzá, hanem egy-egy jó barátság is jön vele, amennyiben nem lesztek pofátlanok. És a pénz is közvetlen az illető kezébe kerül. Hány, de hány olyan eset van, amikor a nagy folkmaffiózók egymás nyakán taposva igyekeznek "kifosztani" egy-egy falut? Vagy 5000 forinttal kiszúrják a tízezres nyugdíjból élő csángó nénit, hogy aztán 30000-es haszonnal árulják a hímzett mellényt a "csángóbálon"? Vagy nem gusztustalanok-e a széki rongykofák, akik csak azt lesik, hogy a szomszédjuk félrenézzen, és máris odébbtúrják a holmiját, hogy nagyobb placcon árulhassák, amit a cigánnyal kilopattak egy-egy őrizetlen tisztaszobából. Undorító folkmaffia ez, nem egyéb.

Farkas Eszter - 2008. február 3., 15.57

Sziasztok!
Néptáncos női bakancsokat keresek 35-36, 37-38, 39 és 40-41-es méretekben. Aki tud eladót, az írjon! (esztiszeged@gmail.com) Köszönöm!

Botlik Judit - 2008. február 2., 15.12

Sziasztok!
Szeretnék olyan bársonycipőt venni, amit ha jót tudom brokátcipőnek hívnak. A néptánckellékboltban azt mondták, h már nem árulnak olyan kékes színben!
Ha van valakinek ötlete hol tudok hozzájutni, kérlek szóljon.
Köszönöm.

Vajdasági Magyar Folklórközpont - 2008. január 29., 20.55

Kasmir méterárút keresek - egyszínű sárga v. halvány világoszöld alapon pirosrózsa zöld levél díszítéssel, egy felső szoknyának és egy köténynek - SŰRGŐS ! tancos@eunet.yu

Bejó László - 2008. január 28., 15.52

Valaki "betyár bőgatyáról" nem tudna szabásmintát adni?

Boriné Kőrösi Beatrix - 2008. január 21., 9.59

Keresek megvételre 39-es néptáncos karaktercipőt, ha tud valaki kérem jelentkezzen,a prgirl@citromail.hu címen. Köszönöm!

Tóth Melinda - 2008. január 20., 23.10

Sziasztok! 38-as, fekete, sosem használt karaktercipő eladó Budapesten 10.000,- Ft-ért, vagy elcserélném 39-es bőr lovaglócsizmára. Tel: 06203726945

Farkas Eszter - 2008. január 6., 0.46

Sziasztok!
Néptáncos női bakancsokat keresek 35-36, 37-38, 39 és 40-41-es méretekben. Aki tud eladót, az írjon erre a címre: esztiszeged@gmail.com. Köszönöm!

Gurdon István Tas - 2008. január 1., 15.08

Köszi,hogy igyekeztetek válaszolni,de már sikerült elintézni.Boldog újévet.

Ildi - 2007. december 28., 16.03

Robi!
Ha jó úgy, január 18. után tudok képet küldeni, ugyanis most külföldön vagyok és egyetlen internetezési lehetőségem van, ahol a rendszerünk nem enged gmail címre levelet küldeni. De nem felejtem! Amint tudom, küldöm. :)
Ildi