Folkrádió

XIV. Határon túli magyarok fesztiválja Baranyában

A határon túli magyarok 14. fesztiválja hétfőn kezdődött Pécsett és hét környező településen. A fesztiválra a határon túli magyarlakta területekről mintegy négyszáz művész érkezik Baranyába, hogy ízelítőt adjanak a Kárpát-medence kulturális kincseiből. A kéthetes rendezvénysorozat tizenkét helyszínen zajlik majd, és harminc különböző programot kínál az érdeklődőknek.

A közönség határon túlról érkező népi zenekarok, táncegyüttesek produkciói mellett megcsodálhatja például Józsa Judit kerámiaszobrász Magyar nagyasszonyok 1800-tól tegnapig című kiállítását, a brassói György Papp Margit csángó népi kézművességről szóló tárlatát, s többek mellett Gyurkovics Hunor festményeit.

Az érdeklődők emellett részt vehetnek egy fórumon, amelynek témája a kárpát-medencei magyarság helyzete, de lesznek történelmi előadások, úti beszámolók és író-olvasó találkozók is.

Bokor Béla közlése szerint az immár 14. alkalommal meghirdetett fesztivál jelentős szerepet tölt be a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozásának erősítésében, hagyományainak ápolásában.

MTV Híradó, 2005. október 4.