Folkrádió

Hírarchívum

Szól a Fülemüle – III. Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2017 tavaszán immáron harmadik alkalommal népzene- és néptáncvetélkedőt hirdet Szól a fülemüle néven Kárpátalján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Koordinációért felelős kormánybiztosság támogatásával.

Kárpátinfo, 2017. január 20.


Meghalt Kricskovics Antal táncművész, koreográfus

Szerdára virradóra, 87 éves korában meghalt Kricskovics Antal Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus, kiváló művész - közölte a család az MTI-vel.

MTI, 2017. január 18.


Bíborpiros szép rózsa 2017

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezőként és szakmai rendezőként tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedőt népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. január 18.


Szvorák Katalin népdalénekes Madách-díjat kap

Madách Imrére emlékeznek pénteken Balassagyarmaton. A Nógrád megyei ünnepségen adják át a Madách-díjakat Szvorák Katalin felvidéki származású népdalénekesnek...

aTEMPO.sk, 2017. január 18.


Újévi táncház Léva és vidéke aprajának-nagyjának részvételével

Január közepén szervezte az idei első nagyobb tömegeket megmozgató társadalmi-kulturális rendezvényét a lévai Reviczky Társulás.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. január 17.


Bővítsd tudásod a „Néptánc Tudástár” segítségével!

Az elmúlt öt-hat évben néptánckutatók és munkatársaik mintegy húszfős közössége összeállította a interneten elérhető, keresztkapcsolatos adatbázisokból álló Néptánc Tudástárat. A kétnyelvű Tudástár az MTA BTK Zenetudományi Intézet Néptánc Archívumának adatait és egyes dokumentumait adja közre.

MTA Zenetudományi Intézet, 2017. január 17.


Vasárnapi tanfolyam vonósoknak

Január 22-én, vasárnap 13 órakor Virágvölgyi Márta, Fekete Antal „Puma” és Kerékgyártó Gergely várja a tanítványokat az Óbudai Népzenei Iskolába egy 6 órás gyakorlásra.

2017. január 17.


Aranysarkantyúsok és Aranygyöngyösök: a legjobbak mérettettek meg Békéscsabán

Minden páratlan évben Békéscsabára érkeznek a Kárpát-medence legjobb néptáncosai, hogy összemérjék tudásukat. A 23. Országos Szólótáncfesztivál színpadán két napon át egymást váltották a páros és férfi szóló kategóriában versenyzők. A szombat esti gálán az is kiderült, kik nyerték idén az Aranysarkantyús és Aranygyöngyös Táncos címeket.

Békéscsabai Médiacentrum, 2017. január 16.


A 23. Országos Szólótáncfesztivál hivatalos végeredménye

Idén 23. alkalommal került megrendezésre az Országos Szólótáncfesztivál Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban 2017. január 13. és 15. között. A döntőbe jutott 70 versenyző páros és férfi szóló kategóriában mérettetett meg, az Aranygyöngyös-, illetve Aranysarkantyús táncos cím elnyeréséért.

2017. január 16.


Különdíjat kapott a tusnádfürdői néptáncos

Egyedüli erdélyi versenyzőként vett részt a tusnádfürdői Melles Endre táncos, a Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője a hétvégén Békéscsabán 23. alkalommal megtartott Országos Szólótáncfesztivál döntőjén.

Székelyhon.ro, 2017. január 15.


Támogasd a Folkrádiót adód 1%-ával!

Tavaly 67-en ajánlottátok föl a Folkrádió Közhasznú Alapítványnak az adó 1%-át, és ebből 379.040 Ft folyt be. Nagyon nagy segítség volt, éves költségeink harmadát fedezi ez az összeg. Köszönjük!
Idén 2017. május 22-ig lehet nyilatkozni arról, hogy adód 1%-ával melyik szervezetet szeretnéd támogatni. Ha szívesen segítenéd a Folkrádiót, és még szabad az 1%-od, élj ezzel a lehetőséggel!
Adószámunk: 18565449-1-09

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2017. január 15.


Tudás és összhang

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg Békéscsabán az Országos Szólótáncfesztivál döntőjét. A fináléba jutott 70 versenyző férfi szóló, illetve páros kategóriában méri össze tudását az Aranygyöngyös és az Aranysarkantyús táncos díj elnyeréséért.

Békéscsabai Médiacentrum, 2017. január 14.


A táncost nem szabad kizsigerelni

Sokféleképpen érdemes mérlegre tenni a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes munkáját, mind az előadásokat, mind a holdudvarát tekintve – derült ki, amikor András Mihállyal, az együttes igazgatójával és Gábos Bakó Rozállal, az intézmény munkatársával beszélgettünk az együttes elmúlt időszakáról, szerepéről és terveikről.

Székelyhon.ro, 2017. január 14.


Negyven éve divatban - Sebő Ferenccel beszélgettünk

HAJDANÁN kiesett a Röpülj pávából, most zsűrielnöke a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutatónak. Címzetes egyetemi magántanárként fontosnak tartja, hogy a fiatalok tudják, milyen zenét játszanak. Hamarosan portrékönyv jelenik meg róla. Sebő Ferenc népzenésszel-népzenekutatóval beszélgettünk.

Szabad Föld Online, 2017. január 14.


A szegedi Fonó Klub mintájára hoznának létre újabb klubokat az országban

A Halmos Béla Program tavalyi évéről és a kollégium későbbi terveiről beszéltek Szegeden. A tehetségek támogatása mellett ismereteket biztosítanak a zenészeknek, elősegítik a bel- és külföldi fellépéseket. A program egyik nagy sikere a Fonó Klub Szeged, példáját hamarosan követhetik más városokban is.

szegedma.hu, 2017. január 13.


Néptáncoktatás Tasnádon

A Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesületnek egyik célkitűzése a helyi néptáncoktatásának szervezése. Immár 4-ik éve folyik néptáncoktatás Tasnádon, a tasnádi és környékbeli falvak (Tasnádszántó, Szarvad, Érszakácsi) gyermekei és ifjúsága számára (kb. 110 fő).

nagykaroly.ro, 2017. január 13.


Népdaléneklés - Meghallgatás a Móriczban

Hosszú évek óta a Móricz iskola ad otthont a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny városi meghallgatásának, melyre idén pénteken délután került sor.

Dunaújváros Online, 2017. január 13.


A tusnádfürdői Melles Endre az Országos Szólótáncfesztivál békéscsabai döntőjében versenyez

Egyedüli erdélyi versenyzőként lép fel a tusnádfürdői Melles Endre táncos, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője a hétvégi Országos Szólótáncfesztivál döntőjén, Békéscsabán.

Krónika, 2017. január 12.


IV. Kárpátaljai Népzenész, Néptáncos, Népi Énekes Mesterképzés

Pál István „Szalonna”, a Hagyományok Háza és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet ismét tanfolyamot hirdet olyan tanulni vágyó kárpátaljai művészeknek, pedagógusoknak, akik szeretnék jobban megismerni környezetüket és a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományok sokszínűségét, és fontosnak tartják a kárpátaljai kulturális élet élénkítését.

Kárpátalja.ma, 2017. január 12.


Népzenész Bál hetedszer a Fonóban

Immár hetedik alkalommal rendezik meg a Népzenész Bált január 21-én a Fonó Budai Zeneházban. Fellép a Bazseva együttes (közreműködik Bede Péter) és a Fokos Zenekar.

MTI, 2017. január 11.


Erdélyi és magyarországi népzenéről, a török hódoltságtól a Tokosig

Népzenei előadásmódok Erdélyben és Magyarországon – ez a címe a következő előadásnak, abból a sorozatból amelyet a Tokos zenekar szervez. A csütörtökön, este kilenckor kezdődő rendezvényen, a Bulgakovban a hangszeres népzenei, cigányzenei előadásmódokat vizsgálják.

Kolozsvári Rádió, 2017. január 9.


Vonósok és citerások Zentán
Az új év első hete a népzenéről szólt a VMMI-ben

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében népzenei továbbképzést tartottak a héten Zentán. Szerdán és csütörtökön a Zentai Alkotóházban vonósoknak, ahol több népzenei dialektus táncdallamainak eljátszása mellett a zenekari feladatok és a tánckíséret kérdésköre is szóba került.

Magyar Szó, 2017. január 6.


Táncházzal búcsúztattak Ózdon

A néptánc műfaj kedvelői gyűltek össze az Olvasó Adorján Lajos termében. A zenés találkozó lehetőséget nyújtott arra, hogy összejöjjenek azok a tánccsoportok, illetve néptánckedvelők, akiknek erre év közben kevés lehetősége nyílik.

Borsod Online, 2017. január 3.


A világ régóta elismeri - Hivatalosan is a szellemi világörökség része lett

Felvette a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzését az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az ENSZ-szervezet kormányközi bizottsága.

Szabad Föld Online, 2017. január 2.