Folkrádió

Hírarchívum

„Húzd Keresztül…!” Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztivál

Ötödik alkalommal rendezték meg a Művészetek Házában a „Húzd Keresztül…!” Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválját szombaton. A versenyprogramban 25 csoport mérte össze tudását. A rendezvényre többek között Szabadkáról, Kalocsáról, Veszprémből és Tordasról is érkeztek együttesek Fehérvárra.

szekesfehervar.hu, 2017. május 20.


Negyvenöt éve a tánchagyományok útján

A Jászság Népi Együttes június 3-án, szombaton 16 órakor gálaműsorral ünnepli fennállásának 45. évfordulóját a Bercsényi úti sportcsarnokban, ahol fellépnek az utánpótlás csoportok is, a szintén ünnepelt 15 éves Viganó AMI ifjú táncosai.

Jászkürt, 2017. május 19.


Népzenétől zeng majd szombaton Óbuda

Először ünneplik meg hazánkban a magyar népzeneoktatást – amilyen furcsán hangzik ez, annál kiválóbb koncertekkel és családi programokkal készül a hétvégére Óbuda.

válasz.hu, 2017. május 19.


Csiszár Aladár 80

Ma ünnepli 80. születésnapját Csiszár Aladár „Ali bácsi” prímás, akiről talán nem túlzás azt állítani, hogy egész Erdély ma élő legnagyobb prímása.

Kultúrvilág, 2017. május 18.


Kallós Zoltán átvette az Europa Nostra-díjat Válaszúton

Kallós Zoltán néprajzkutató csütörtök délután Válaszúton vette át az Európa Nostra-díjat, amelyet Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos adott át.

Krónika, 2017. május 18.


Kezdetét vette a Szól a Fülemüle III. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató

Közel 310 fiatal mérettetett meg május 12-én a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által életre hívott Szól a fülemüle elnevezésű kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutatón. A harmadik alkalommal megrendezett esemény elődöntőjén 35 produkció mutatkozott be a neves magyarországi szakmai zsűri előtt.

Kárpátalja - Online hetilap, 2017. május 17.


Húsz éve kezdődött a püspökladányi sikertörténet

Püspökladány – Külföldön is rendszeresen megfordul a Kenderkóc Néptáncegyüttes, amely a napokban gálaműsorral ünnepelt. Két évtizede alakult meg a megye egyik legsikeresebb néptáncegyüttese, a Kenderkóc. A 20 év alatt számtalan fellépésük volt és sok díjat nyertek. Az együttes története azonban ennél régebbre nyúlik vissza, ugyanis az elődjét, a Csimpolyát, 38 éve alapították.

Hajdú Online, 2017. május 17.


Húsz éve kezdődött a püspökladányi sikertörténet
Püspökladány

Külföldön is rendszeresen megfordul a Kenderkóc Néptáncegyüttes, amely a napokban gálaműsorral ünnepelt.

Hajdú Online, 2017. május 17.


Sikeres táncos, koreográfus és anya

Néptáncos, táncpedagógus, koreográfus, a hat hónapos Matyi anyukája, Fábián Zsófia. 1998 szeptembere óta táncol. Édesanyja szorgalmazta és kitartóan támogatta első táncos lépéseit. Gyerekként nem is annyira a tánc, inkább a közösség ereje fogta meg. Szerette a próbákat, a fellépéseket, a turnékat. Jó volt látni az országot és később a nagyvilágot a színpadról.

HelloBaby!, 2017. május 17.


A magyar és egyetemes folklorisztikai kutatás kiemelkedő egyénisége, Martin György

Martin György-emléktábla avatása május 20-án, szombaton 11 órakor lesz a Károly körút 20. alatt, barátai, pályatársai, valamint özvegye jelenlétében.

Kultúrvilág, 2017. május 16.


Népzenei rekonstrukciók mesterkurzus szerdán és csütörtökön a Zeneakadémián

Az LFZE Népzene Tanszék legújabb mesterkurzusa a népzenei műfaj képviselőit szólítja meg. A csak vokálisan felgyűjtött dallamok hangszeres rekonstrukcióit úgy mutatjuk be, hogy azok a népzene stílusvilágában maradjanak, annak esztétikai szempontból megfeleljenek és egyúttal magas szakmai minőséget képviseljenek. A kurzus keretében az eredeti, hagyományos népzenei anyagokból olyan gazdag, színes és valódi élményt nyújtó zenei programot formálunk, amely minden szempontból egyenrangú más zenei műfajokkal. Egyúttal reméljük, hogy a táncházmozgalom és a világzene képviselői számára is forrásanyaggal és módszertannal szolgálhatunk repertoárjuk bővítéséhez.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2017. május 16.


Átadták a idei Halmos Béla-díjakat

Nyitrai Tamás, a Magyar Állami Népi Együttes prímása kapta idén a Halmos Béla-vándordíjat, a Halmos Béla-emlékérmet pedig Simoncsics János, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatója vehette át a Zeneakadémián, a Táncház Napja rendezvény zárókoncertjén.

aTEMPO.sk, 2017. május 15.


Európa Nostra: a közönségdíjat is Kallós Zoltán kapta

A díj a kulturális örökségvédelem terén legjelentősebb elismerésnek számít az Európai Unióban.

Főtér, 2017. május 15.


Guiness-rekordot állítottak fel a besztercei néptáncosok

Két világrekordot állított fel vasárnap Beszterce-Naszód megye. Az első rekordot a tömeges népviselet, a másodikat a legnagyobb román néptánc kategóriában állították fel, jelentette be hétfőn a megyei tanács elnöke, Radu Moldovan Facebook-oldalán.

Új Magyar Szó, 2017. május 15.


Elhunyt Vikár László zenetudós

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének nyolcvannyolcadik évében, május 12-én délután elhunyt Vikár László zenetörténész, népzenekutató, Kodály Zoltán egykori tanítványa.

Papageno, 2017. május 13.


Mi lesz, ha a négyéves Csoóri Sanyika is a népzene mellett dönt?

Nem kell a múltba révedni, nem kell mindenáron viseletbe bújni, de, mondjuk, neonszínű ruhába sem kell öltözni, hanem meg kell találni az egyensúlyt a kettő között – mondja Csoóri Sándor Sündi. A Buda Folk Band tagja a magyar világi népzenéről, a szülőktől kapott útravalóról, és a Sándor-vonalról is beszél a friss Heti Válaszban.

válasz.hu, 2017. május 13.


Megismerni egymás kultúráját
Nemzetközi konferencia a Táncház-módszer külföldi adaptációjáról

Agócs Gergely néprajzkutató, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa több nyelven üdvözölte házigazdaként a nemzetközi konferencia vendégeit, majd a Muzsikás Együttes rövid műsorral teremtett vidám hangulatot a komoly eszmecseréhez.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. május 13.


Női táncost keres a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes felvételt hirdet tánckarába, női táncos munkakörbe. Olyan fiatal női táncosok jelentkezését várjuk, akik a magyar néphagyományok iránt elhivatottságot éreznek, és szívesen vennének részt Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptánc együttesének munkájában és megfelelő előképzettséggel rendelkeznek.

Táncház Egyesület, 2017. május 11.


Meghosszabbítottuk a Fölszállott a páva 2017 jelentkezési határidejét

Többen jelezték hogy még nem véglegesítették regisztrációjukat, illetve azok számára, akik csak most döntötték el részvételi szándékukat: a jelentkezési határidőt május 17-ére módosítottuk.

Hagyományok Háza, 2017. május 11.


Fonó klub Jászberényben és Villányban is

Az Országos Fonó Klubhálózat célja, hogy a vidéki helyszíneken is – akárcsak a budapesti Sztregova utcai Zeneházban – a hazai népzene színe-java megmutathassa magát, a közönség pedig olyan táncházakban szórakozhasson és sajátíthassa el a táncokat, ahol a legjobb táncházi zenekarok húzzák a talpalávalót és kiváló tánctanárok oktatnak.

M1 TV Hiradó, 2017. május 10.


A 35 éves Hegedűs Együttes koncertje Kiskunhalason

Az 1982-ben alapított Hegedűs Együttes, Bács-Kiskun megyében elsőként alakult, mint táncházi zenekar. Vezetőjét, Hegedűs Zoltánt sokan ismerhetik Kecskeméten főiskolai oktatóként, hiszen a GAMF informatikai tanszékének docense. A május 20-i Folk estre igazán különleges repertoárral készül a zenekar.

Halas Média, 2017. május 10.


Fergeteges néptáncgála a Diákházban

Vasárnap este a csordultig megtelt temesvári Diákházban tartották meg a Bánsági Magyar Napok csúcseseményének számító Hagyománykeresőben néptáncgálát.

Nyugati Jelen, 2017. május 9.


Aranysávos minősítésben részesült a Kis Rakonca

Újabb sikert ért el a Varga Norbert és Varga Lia vezette Kis Rakonca Gyermek Néptáncegyüttes, amely aranysávos minősítésben részesült a gyermek-néptáncegyüttesek országos versenyének megyei fordulójában, Rimakokaván, és javaslatot kapott az országos döntőben való szereplésre.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. május 9.


Soha nem hallott Kodály dallamok a Táncház Napja zárókoncertjén

Kodály nyomdokain elnevezésű ünnepi műsorral zárul az idei Táncház Napja, amely elsősorban a zeneszerző hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik. A zárókoncerten a Kodály művekből közismertté vált népdalok mellett eddig nem hallott hangszeres dallamok is felcsendülnek.

OrientPress Hírügynökség, 2017. május 8.


Ifjúsági táncversenyt rendeznek a hétvégén
Debrecen

A 13 és 35 év közötti korú fiatalokból álló csoportok kétszer lépnek színpadra, egy kötelező és egy szabadon választott produkcióval. A tájékoztatón kiderült, hogy a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. a résztvevők közül fogja kiválasztani azokat a csoportokat, amelyek meghívást kapnak a Virágkarneváli Hétre.

Hajdú Online, 2017. május 8.


Kádár Elemér: Eltáncolt közös tragédiák
Fitos Dezső Társulat: Irgalom

A színlap szerint az Ünneprontók, Ágnes asszony, Vörös Rébék, Tengerihántás és a Hídavatás című Arany-balladák adják az előadás anyagát, de nem külön tételekben, hanem egy egésszé fonva. Nem lehetetlen feladat, de rendkívül nehéz és hallatlanul izgalmas, alkotót próbáló, hiszen Arany János zseniális nyelvi bravúrjához méltót kell mozgásban megfogalmazni, ráadásul úgy, hogy egyszersmind az egyes balladák mögött rejlő ős és örök balladát, mindannyiunk mindennapi tragédiáját szándékozzanak Arany sorai közt megkeresni és színre vinni.

tánckritika.hu, 2017. május 7.


Hogy mondják Ugandában, hogy táncház?
Nemzetközi konferencia a táncház-módszer külföldi adaptációjáról

Hogy mondják Ugandában, hogy táncház? Merthogy ott is van - a magyar mintára létrehozott - táncház. Mint ahogy Udmurtföldtől Japánig még a világ számos pontján. A táncház-módszer, egy egyedülálló magyar szellemi termék sikeres exportjáról tart nemzetközi konferenciát a Hagyományok Háza. Délelőtt megtudhatjuk, milyen egy norvég táncház, milyen táncokat járnak egy japán táncházban vagy hogy került Ugandába a magyar táncház-módszer, délután pedig ki is próbálhatjuk magunkat a lengyel, a szlovák és a svéd táncokban. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Hagyományok Háza, 2017. május 7.


1% adóból 100% népzene

A Folkrádiót egy kis csapat működteti önkéntes munkában, tehát munkabérekre nem költünk, de így is minimálisan 1 millió forintba kerül évente a Folkrádió fenntartása. Ezt kell összekalapoznunk, hogy ne hallgasson el az egyetlen, csak népzenét sugárzó magyar rádió.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2017. május 3.


Táncszínházzal bővített a Sárköz Néptánc Együttes

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a bátai Sárköz Néptánc Együttes, és a jelek szerint 2017 sem telik másképp.

Tolnai Népújság, 2017. május 2.


Bemutatjuk Székely Veronika KCSP ösztöndíjast

Bár Magyarországon hivatalos fordító és tolmácsként diplomázott és dolgozott, de ahogy maga az ösztöndíjas is mondta, nem emiatt küldték őt ösztöndíjasként a new brunswicki magyar közösségbe. Hanem az immáron több mint húsz éve űzött tevékenységéért, ami nem más, mint a népzene játszása és továbbadása. Ugyanis hegedűn játszik és hegedűtanárként is tevékenykedik.

Bocskai Rádió, 2017. május 1.