Folkrádió

Hírarchívum

Erdély őrzi legépebben a reneszánsz tánckultúrát

Erdély őrzi legépebben a reneszánsz tánckultúrát
Olyan történt a Szacsvay Akadémia történelmi moduljának zárórendezvényén, ami a sorozat több éves múltjában még nem fordult elő: a meghívott előadó táncra kelt. Felföldi László professzor, néprajzkutató ugyanis a zenéről és a táncról tartott prezentációt.

Erdély Online, 2017. december 18.


Lovász Irén: az éneklés testet-lelket gyógyít

Női hang címmel jelent meg Lovász Irén énekes-dalszerző, egyetemi docens új lemeze, amelyen a népdalok női szerepeket felvonultató tárházából válogatott, és saját alkotásokkal egészítette ki a gyűjtést.

InfoRádió, 2017. december 17.


Összekapcsolja a Fürgölő a csíkmindszenti fiatalokat

Három különböző korosztály is táncol, tervben van ugyanakkor egy felnőttekből álló csoport létrehozása is. A néptáncnak köszönhetően barátságok köttetnek, a foglalkozás pedig segíti a faluba újonnan költözött gyerekek beilleszkedését is. Sorozatunkban ezúttal a csíkmindszenti Fürgölő néptánccsoportot mutatjuk be.

Székelyhon.ro, 2017. december 16.


Bíznak benne, hogy a mindennapok szerves része lehet a népi kultúra

A népi hagyományok felelevenítését, továbbadását célul tűző programok sorát rendezik a Jászságban. A szakemberek szerint van esély arra, hogy az ilyen rendezvények hatásaként valóban a mindennapok hagyományaként élhessék meg az emberek a népi kultúra hagyatékát.

Szoljon, 2017. december 13.


Népzene és néptánc élőben

Nyíradony – Már huszonhét éve csendül fel a népdal és népzene a Regionális Népzenei Találkozón. Az eseményt december 9-én tartották meg a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban.

Hajdú Online, 2017. december 13.


Boldog születésnapot, Néptáncosok!

Közel 100 táncos mutatta meg, hogyan mulat 40. és 60. születésnapján az Ajka-Padragkút Táncegyüttes. A gálaműsorra meghívást kapott minden, valaha volt ajkai, padragkúti táncos, hogy együtt idézzék fel az elmúlt évtizedeket.

Ajkai szó, 2017. december 12.


Romsics Imre: Néprajzi hitelesség, kontra színpadi produkció
Gondolatok a hagyományőrző csoportok bemutatóinak összeállításáról

Mindazok, akik tagjai egy-egy néptáncegyüttesnek, hagyományőrző csoportnak, a szórakozás mellett nagy terhet vállalnak magukra. A próbák és a fellépések jelentős időigénye mellett a jelmezek, népviseletek költségeit is – legtöbbször – maguk viselik. Mindezek mellett, a jelentős energia befektetés ellenére számos alkalommal kell szembesülniük kritikai megjegyzésekkel. A kritikák természetesen lehetnek jogosok vagy jogtalanok, amelyeket a legtöbbször nehéz elfogadni, elviselni.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2017. december 11.


Fesztivállal tisztelegtek a kiváló népzenész, Halmos Béla emléke előtt

Halmos Béla Fesztivált rendeztek pénteken és szombaton Gyulán.
A programsorozat nyitányaként Patyi Zoltán, az esemény szakmai vezetője és Kónya István alpolgármester megkoszorúzták Széchenyi-díjas népzenész, népzenekutató Ecsedi utcai szülőházán található emléktáblát.

BEOL - Békés megyei hírportál, 2017. december 10.


Novák Péter: Juhász András valóban fiatal, mint a ma született prímás

A Fölszállott a páva című verseny pénteki elődöntőjében lépett fel Juhász András. A 17 éves békéscsabai hegedűs 13 éve tanul népi hangszeren játszani, ezért látta elérkezettnek az időt arra, hogy megmérettesse magát a közszolgálati média népzenei és néptánc tehetségkutató versenyén.

Békéscsabai Médiacentrum, 2017. december 9.


Nem az eszükkel, a szívükkel táncoltak!

Mozgalmas évet tudhat maga mögött az Árendás Néptánc Egyesület és a Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület, hiszen rengeteg teendő volt a januári elnök váltás után. A táncosok szombaton tartották évzáró gálaműsorukat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, Hódmezővásárhelyen. Az eseményről készült képgalériánkat a cikk végén találja

Promenád, 2017. december 9.


Egy fejezet lezárult, és egy új kezdődik
Kränzlein Néptánc Egyesület 30 éves jubileuma

Még három év, és a bonyhádi Kränzlein Néptánc Egyesület a krisztusi korba lép, ugyanis idén lettek harminc évesek. A harmadik X betöltése egy ember életében is meghatározó, nem hogy egy tánccsoportéban.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2017. december 9.


Középdöntőben a Pósfa zenekar és az Ilosvai Néptáncegyüttes

Tegnap ismét jó volt felvidéki magyarnak lenni, ha az ember a Fölszállott a páva elődöntőjét nézte este a Duna Televízióban. Fergeteges produkciójával az egyházgellei Pósfa zenekar és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes egyaránt továbbjutott a középdöntőbe.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. december 9.


Kodály nyomdokain Léván

A Hagyományok Háza és a lévai Reviczky Társulás közösen szervezték meg december 8-án, pénteken 18 órai kezdettel a Kodály nyomdokaiban című rendezvényt a lévai Reviczky Házban.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2017. december 9.


Ismét főszerepet kap a népzene Nyíradonyban

Immáron 27 esztendeje állhatnak színpadra a népzenei együttesek Nyíradonyban a Regionális Népzenei Találkozón. Az ingyenesen látogatható rendezvényt idén december 9-én tartják a Harangi Imre Rendezvénycsarnokban.

Hajdú Online, 2017. december 8.


A gyermekeivel áll színpadra Berecz András

Végéhez ér a Fölszállott a páva elődöntő szakasza. Berecz András Kossuth-díjas mesemondónk két fiával, Istvánnal és Mártonnal áll színpadra. A népszerű népzenei és néptáncos tehetségkutató sztárprodukciójában az erdélyi Küküllő-mente varázslatos vidékének zenéjét és táncát idézik meg.

Blikk, 2017. december 8.


Békésiek a tévében: megyénkbeli tehetségekért izgulhatunk

Három Békés megyeiért is ­izgulhatnak hamarosan a Fölszállott a Páva népzenei­ tehetségkutató műsor követői. A középdöntőbe jutó ­Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttest legközelebb ­december közepén láthatják a tévénézők, de előtte Juhász András hegedűs és Gellén Péter szólótáncos továbbjutása dől el a pénteki elődöntőben. A verseny kapcsán Andrással és Szarka Zsolttal, a táncegyüttes koreográfusával beszélgettünk.

BEOL - Békés megyei hírportál, 2017. december 7.


Már lehet regisztrálni a Tradíció pályázatra

Elindult a előzetes regisztráció a Néprajzi Gyűjtő Szakosztály 2018-as Tradíció pályázatra. Várjuk a jelentkezéseket Vízkeresztig, január 6-ig!

2017. december 7.


Vargyasi énekes az utolsó elődöntőben
Fölszállott a páva

Kalotaszegi dalcsokorral lép a Fölszállott a páva színpadára pénteken a vargyasi Borbáth Szilveszter, aki harmadik éve a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncművészeti szakának tanulója. A budapesti Hagyományok Háza és az MTVA televíziós tehetségkutató vetélkedő negyedik és egyben utolsó elődöntőjét élő adásban közvetíti a Duna Televízió. Szilveszter lapunknak azt mondta, számít arra, hogy egykori vargyasi osztálytársai és tánccsoportbeli barátai is szurkolnak a továbbjutásáért.

Háromszék, 2017. december 7.


Siklósi Krisztián
Csak huszonévesen kezdett el hegedülni

Színpadra termett népzenész Siklósi Krisztián, a Csurgó Zenekar vezetője. Együttesével 17 Tolna megyei óvodába jár néptánc-foglalkozást tartani. Felnőtteknek szóló műsoraikat pedig országszerte és a határainkon túli magyarlakta területeken is bemutatják.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2017. december 6.


Az utolsó élő elődöntőhöz érkezik pénteken a Fölszállott a páva

Az utolsó élő elődöntőhöz érkezik a Fölszállott a páva 5. évada péntek este a Duna televízióban: az újabb tizenkét produkció bemutatkozását követően kialakul a középdöntő teljes mezőnye - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

MTI, 2017. december 6.


Fesztivál tiszteleg Halmos Béla előtt

A szülei gyulai születésűek, ő maga ugyan nem itt látta meg a napvilágot, mégis mindig azt mondta: Gyulán hagyta a fél életét, amikor 18 évesen Budapestre költöztek. Idén lenne 71 éves Halmos Béla, akire fesztivállal emlékeznek a hétvégén, Gyulán.

BEOL - Békés megyei hírportál, 2017. december 5.


Virágvölgyi Márta és Kerékgyártó Gergely várja a tanulni vágyókat

A vonósoknak szóló tanfolyam következő, idei utolsó alkalma december 9-én, szombaton lesz 10 órától az Óbudai Népzenei Iskolában.

2017. december 3.


Nem lehet másra figyelni

Néha érces, néha bársonyosan simogat, de egy biztos: Hideg Istvánné Annus néni hangját ezer közül is felismerni. Új lemezének bemutató koncertjén jártunk.

Népszava, 2017. december 2.


Akusztikus, autentikus – jubileumi koncert
10 éves a Zeneakadémia Népzene Tanszéke

Lehet-e egy színpadi előadás koncepcióját a népzenekutatás legújabb eredményeire alapozni? A szórakoztatás farkastörvénye és a tudomány szigora összebékíthetetlen testvérpár? A Zeneakadémia Népzene Tanszék már bizonyított ezen a téren, hiszen a két éve bemutatott Elfeledett Székelyföld című est egyszerre adott felejthetetlen koncertélményt és népzeneileg hiteles képet erről a régies zenei világról. A mostani koncert már a teljes magyar nyelvterületre koncentrál, vezérfonalként a Magyar Népzenei Antológia kiadványsorozatát felhasználva.

Zeneakadémia Népzene Tanszék, 2017. december 1.