Folkrádió

Hírarchívum

Egy kreatív ember
Lehőcz Alexandra interjúja Nesztor Ivánnal

Kezdőként autodidakta, haladóként főiskolai dobtanár, zenész-zeneszerző, népzenekutató. Nesztor Ivánt kérdeztem pályája, élete alakulásáról.

Parlando, 2018. január 21.


Életörömöt akar átadni és sugározni az énekével

Sebő Ferenc dobta be annak idején a mélyvízbe, amiért nagyon hálás neki. Gyerekkora óta összekeverik valakivel, ami sok vicces pillanatot okozott már. Szvorák Katalin indította el a népdalénekesi pályán, elvégezte a Zeneakadémiát, és azóta már ő is növendékeket tanít. Rengeteg népzenei formációban énekel, és most jött ki első szólólemeze Minek nevezzelek címmel. A vasárnapi lemezbemutató koncertje előtt beszélgettünk a Junior Prima díjas Tímár Sárával.

Origo, 2018. január 20.


Életörömöt akar átadni és sugározni az énekével

..Rengeteg népzenei formációban énekel, és most jött ki első szólólemeze Minek nevezzelek címmel. A vasárnapi lemezbemutató koncertje előtt beszélgettünk a Junior Prima díjas Tímár Sárával. Interjú.

Origo, 2018. január 20.


A néptánc régi rétegei vannak itt

A napokban több sikeres csoportról szólva is elhangzott a vezető személyének fontossága. Az érintettek szerények ilyenkor, de a szakma és a szervezetek jól látják, ki érdemes az elismerésre.
Szabó Csaba, a Tördemic Néptáncegyüttes Egyesület művészeti vezetője Pro Comitatu-díjat kapott a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökétől, Polgárdy Imrétől.

Veszprém On-Line, 2018. január 20.


A Csalival ünnepeltek Buzitán, Kassán és Szepsiben is

Az emlékünnepség díszvendége a somorjai 2016-os Fölszállott a páva-győztes Csali Gyermek Néptáncegyüttes volt. A kétnapos rendezvénysorozat megvalósítása érdekében több Kassa-környéki és kassai szervezet fogott össze. Idén Fekete Ilona és Šnír Mária vehették át a Csemadok Magyar Helytállásért Díj Torna-Abaújban elismerést.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. január 20.


Páva pulyák: Farkas József fotókiállítása a Prágai Magyar Intézetben
Prága

A felvidéki származású, Budapesten élő Farkas József, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor szervezője Páva pulyák című fotókiállításának megnyitójára kerül sor a magyar kultúra napja alkalmából, január 23-án 18 órától a Prágai Magyar Intézet nagytermében. A megnyitó előtt, 17 órától Agócs Gergely népzenész-népzenekutató közös koncertet ad a „Páva“ gyermek részvevőivel. Közreműködik az Aprája Dudazenekar, Bese Botond dudás és Szabó Júlia énekes szólista.

Hírek.sk, 2018. január 17.


Virágvölgyi Márta születésnapjára

Kerek születésnapot ünnepel ma Virágvölgyi Márta. Ebből az alkalomból felidézzük a Magyar Katolikus Rádió Hagyományok éltetői című műsorában elhangzott 2007-ben készült interjút. Isten éltessen, Márti!

2018. január 17.


Tűzről pattant komámasszonyok

A térség egyik legismertebb néptánccsoportja a szalkszentmártoni Szalki Komámasszonyok. Magával ragadó, energikus előadásmódjuk miatt fellépéseiket mindig nagy érdeklődés kíséri. Veze­tőjük Oláh-Réthy Napsugár, aki kisgyermekkora óta táncol és énekel.

Bács-Kiskun megyei hírportál, 2018. január 16.


Eleven, nyitott csíkszeredai táncközösség a tízéves Zugtánc

A 2018-as évnyitó Zugtáncán az elmúlt tíz évben tapasztalt pörgés-forgás, szakmaiság és jó hangulat fogadta Csíkszeredában az András Alapítvány által hetente szervezett táncházba érkezőket. Az alapítvány vezetőivel beszélgettünk az egész Hargita megyében népszerű ingyenes programról.

Magyar Szó, 2018. január 16.


Vajdaszentiványi mesterkurzus Piliscsabán

A Piliscsabai Táncház Egyesület az előző évekhez hasonlóan idén márciusban is megrendezi mesterkurzusát, ez alkalommal a Vajdaszentiványi népzene jegyében. Várnak minden hangszeres és énekes jelentkezőt, sőt idén a Felső-Maros menti viselet és hímzés iránt érdeklődők jelentkezését is.

2018. január 15.


Énekel a Föld – indul a Fölszállott a páva szlovák verziójának második évada

Az RTVS népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt indított Énekel a Föld (Zem spieva) címmel 2017-ben, ami akár a magyarországi Fölszállott a páva szlovák verziójának is megfelel.

aTEMPO.sk, 2018. január 13.


Versenyfelhívás
Jelentkezési határidő: 2018. június 30.

Uszód Község Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet az UNESCO által nyilvántartott Magyar Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékén is rögzített „Élő hagyományok Kalocsa terében” örökség-elem eszmeisége és célkitűzései alapján páros néptáncversenyt hirdet a település és térség hagyományainak ápolása, népművészeti értékei és a közösségi identitás megőrzése céljából.

2018. január 12.


Farsangi néptánc képzés ifjúsági-felnőtt korosztálynak
Jelentkezési határidő: 2018. február 3.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület farsangi táncképzést rendez ifjúsági-felnőtt korosztályú (13 év felett) néptáncosok számára Kiscsőszön.

Folkrádió, 2018. január 12.


Egyedülálló néptáncoktatási rendszert hoztak létre Pápán és környékén

Müller Anita neve és a néptánc szó kis túlzással szinonimának számít Pápán és környékén.

Veszprém On-Line, 2018. január 10.


Virágvölgyi Márta tanfolyama vonósoknak

Megszülettek a 2018-as tanfolyam első dátumai: január 13-án, február 10-én és március 10-én lehet ellesni a fortélyokat Virágvölgyi Mártától és Kerékgyártó Gergelytől az Óbudai Népzenei Iskolában. Délelőtt 10-kor kezdődik a hangolás.

2018. január 9.


Fölszállott a páva: több mint száz éves cifraszűrben nyert a Kalotaszeg Legénytársulat

A lehető legnagyobb szakmai elismerésnek tartják a Kalotaszeg Legénytársulat tagjai, hogy megnyerték a 2018-as Fölszállott a páva táncegyüttes-kategóriáját. A mérai és bánffyhunyadi táncosokon az élő adásokban több mint száz éves viseletdarab is volt, emellett a döntőben bemutatták a nagyvilágnak Kalotaszeg két tehetséges zenészét, a bánffyhunyadi Varga István „Kiscsipást” és a mérai Berki „Árus” Bélát, akik Pál István Szalonnával és bandájával együtt biztosították a talpalávalót.

Maszol, 2018. január 9.


Moldvai táncházzal és népzenész bállal kezdődik az év a Fonóban

A Berka együttes moldvai és vonós táncházával indul az év pénteken Budapesten a Fonó Budai Zeneházban, ahol szombaton népzenész bál lesz a Heveder Zenekar és Eötvös Remus közreműködésével - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

MTI, 2018. január 8.


Évzáró gálán adtak számot tudásukról a tördemici táncosok

A Tördemic Néptáncegyüttes Egyesület évzáró gáláján a táncosok számot adtak az egész évben tanultakról, bizonyítva, hogy kiérdemelték az elért eredményeket.

Veszprém On-Line, 2018. január 7.


A felvidéki népzene nagykövetei

Hárman is gratulálnak Iván Andrásnak és Zoltánnak, a Pósfa zenekar két tagjának, amikor leülünk beszélgetni egy dunaszerdahelyi kávézóban. A fiúk kedvesen fogadják a kézfogást és a további sikerekre buzdító őszinte jókívánságokat. Nagy utat tett meg a Pósfa, míg eljutott odáig, hogy december 29-én a legjobb zenekar lett a Fölszállott a páván, s még rengeteg kihívás áll a fiatal zenészek előtt.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2018. január 5.


Ne a múlttól, az odacsapott talptól porozzon!

Két csapatra is büszke lehet megyénk a Fölszállott a páva tehetségkutató műsorban való szereplése okán: a pénteki döntőben a debreceni Pendely Énekegyüttes nyert az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában, míg az egyetlen idáig jutó hazai néptáncos csoport a Debreceni Hajdú Táncegyüttes különdíjat érdemelt ki.

Hajdú Online, 2018. január 4.


Szeretnék, hogy a cigányok és a magyarok a táncon keresztül ismerjék meg egymás kultúráját

Abony – Perdülő szoknyák, lábdobogás és különleges táncok törték meg az elmúlt hónapokban az abonyi kultúrház csendjét. A helyi Cigány Táncház céljai azonban túlmutatnak a mozgásformák népszerűsítésén. Az irányvonal ugyanis: felhívni a figyelmet egymásra, s a táncon keresztül két kultúra egy igen fontos szeletére.

Szoljon, 2018. január 3.


Újév-köszöntő a Müpában

„Halljátok, mit ajkim zengenek...” címmel újévköszöntő koncertet tartanak január 6-án este a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, keresztmetszetét adva a karácsony és farsang közti időszak gazdag néphagyományának.

Demokrata, 2018. január 3.


Bartina, immár nagyfilmen

Életem a tánc, szerelmem a Bartina. Ezzel a címmel készít egész estés dokumentumfilmet Kindl Gábor a több mint fél évszázada működő néptánccsoportról. Mint mondta, a téma adja magát, a Bartinát útjára indító tanúk pedig szerencsére köztünk vannak, így megoszthatják emlékeiket a közönséggel.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2018. január 1.