Folkrádió

Most műsoron

Cím, előadó, gyűjtő Település, táj
18:03
Kacsingatós
Bihari József „Tina”, Murka Elemér „Emino”, Patkoló László, Draskovics Rudolf, gy.: Agócs Gergely
Zsére
Zoborvidék
18:06
Csárdás
Tímár Viktor, Antal Tibor
Gyimes
18:07
Angoli Borbála
Kira Mihályné Ökrös Róza, gy.: Olsvai Imre
Vésztő
Körösök vidéke
18:08
Jézus, megváltó Istenünk
Bárdosi Ildikó
Gyergyócsomafalva
Gyergyó
18:12
Éde’ lelkem, éde’ lelkem (Sirató)
Vincéné Ráduly Irma, gy.: Pávai István
Balázstelke
Alsó-Vízmellék
teljes mai műsor »
A címre kattintva részletesebb adatokat is megtudhatsz a felvételről. Az ikon azt jelzi, hogy dalszöveget is találsz a felvétel adatlapján.

Hírek, sajtószemle

Színvonalas produkciók az ifjúsági néptáncfesztiválon
Nyíregyháza

A nyári nemzetközi néptáncfesztivál után ismét országos jelentőségű néptáncos rendezvénynek adott otthont a megyeszékhely a Martin György Néptáncszövetség szervezésében.

Szabolcs Online, 2017. november 14.


Folytatódik Virágvölgyi Márta tanfolyama az Óbudai Népzenei Iskolában

A vonósoknak szóló tanfolyam következő alkalma november 19-én, vasárnap lesz 13 órától. Tanít Virágvölgyi Márta és Kerékgyártó Gergely.

2017. november 13.


Soha nem látott még ennyi pénzt a népi kultúra

A kormány 50 millió forintot biztosít a Fonó Budai Zeneház felújításának előkészítésére, a népi kultúrát támogató Csoóri Sándor Programban 2,5 milliárd forintot osztanak szét mintegy 1400 szervezet között.

Fidelio, 2017. november 13.


Emlékezetes fellépések, fergeteges sikerek a népzene és néptánc ünnepén
Változtatni kell a célkitűzésen

A sors szeszélye miatt, hagyományőrzők jelenléte nélkül tartották meg Sepsiszentgyörgyön a 29. Népzene- és néptánctalálkozót, mely így az némiképp a kényszerű szemléletváltás jegyében zajlott. Talán ennek köszönhető az új elemek beiktatása, hiszen a helyi és vendég együttesek fellépését legényes- és szólótáncversennyel egészítették ki. Sor került ugyanakkor könyvbemutatóra, valamint hagyományos módon a gyermekek is bizonyíthatták a népdal és -tánc területén szerzett jártasságukat. Az említett hiány ellenére is elmondható, hogy Háromszék fővárosa egy újabb sikeres és emlékezetes találkozó színhelye volt.

Székely Hírmondó, 2017. november 13.


Újra néptáncoktatás - több korosztálynak is

November 16-án ismét játszani, táncolni várják a gyerekeket a Kölcsey Ferenc Főgimnázium pincéjébe, ahol táncos alapokat, felcsíki, moldvai, dunántúli táncokat és népi gyermekjátékokat tanulhatnak majd.

Szatmar.ro, 2017. november 9.


Szentföld és hajdúvirtus: pávaválogatók vége felé

A Fölszállott a páva utolsó területi válogatójához érkezett. Pénteken a hajdúböszörményi összeállítás nyitja a sort, majd a nézők az erdélyi Mikházán folyó küzdelemnek lehetnek részesei.

Erdély Online, 2017. november 8.


XV. Pécskai Nemzetközi Néptánctalálkozó
Színvonalas koreográfiák és a népzene sikere

A Pécskai Búzavirág Egyesület és Búzavirág Néptáncegyüttes, november 3–5. között ismét megszervezte a Nemzetközi Néptánctalálkozót magyar népzenészek és néptánccsoportok részvételével.

Nyugati Jelen, 2017. november 6.


Mundruc soha nem látott fia. Beszélgetés Melles Endrével, a Háromszék Táncegyüttes karvezetőjével

Egy huszonhét éves fiatalember alakítja a címszerepet a Háromszék Táncegyüttes nagy sikerű, Mundruc című produkciójában. Az együttes tánckarvezetőjével, Melles Endrével nemcsak a megidézett legendás kalotaszegi táncosról, hanem mai trendekről, a versenyközpontú táncfilozófia „áldásairól”, az előrelépés belső feltételeiről is beszélgettünk.

Háromszék, 2017. november 4.


Vadnyugati sorsközösség: magyar és indián is járhat egy ösvényen

Változtasd meg élted! Rainer Maria Rilke szonettje, az Archaikus Apolló-torzó zárómondatának üzenete – a művészetnek van hatalma átalakítani az életünket − tűnhet idealizmusnak, pedig nem az: ezt a holland Michel van Langeveld is tanúsíthatja. Az egykori gyámhatósági hivatalnok az újjászületés felé tartó első métereket magyar néptánclépésekben tette, a katarzis akkor érte utol, amikor 1985-ben Korniss Péter Elindultam a világ útján című fotóalbuma került a kezébe: a széki táncházban megörökített pillanatok teljesen elbűvölték.

Magyar Nemzet, 2017. november 4.


Fölszállott a páva - Tizennégy produkció az elődöntőben a keszthelyi és a tatabányai válogatóról

Tizennégy produkció jutott be a keszthelyi és a tatabányai területi válogatókból a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató 5. évadának elődöntőjébe.

MTI, 2017. november 3.


Pénteken folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada

Pénteken a területi válogatókat összefoglaló második adással folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada, amelyet a Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára rendeznek meg.

Szabolcs Online, 2017. november 2.


Emlékest​ ​Potta​ ​Géza​ ​és​ ​zenekarának​ ​tiszteletére

Az Ifjú Szivek Táncszínház november 4-én, Abaújszinán “Születtem mint prímás” címmel​ ​emlékműsort​ ​mutat​ ​be​ ​Potta​ ​Géza​ ​tiszteletére.

Paraméter, 2017. november 2.


Táncház – Népzene 2018 pályázat

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet.

Hagyományok Háza, 2017. október 28.


Közönségsiker az I. Dél-bihari Magyar Napon

A Fekete Körös-menti Magyar Napok és a Rézhegységi Magyar Nap után egy újabb tájegység számára Dél-bihari Magyar Napot szerveztek vasárnap délután Mezőbikácson. Az ünnepi eseményre szép számú közönség előtt a helyi kultúrházban került sor, mely az alkalomra teljesen fel lett újítva.

Erdély Online, 2017. október 24.


Harminc éve ropja a Somogy Táncegyüttes Príma-díjas koreográfusa

Turi Endrét, a Somogy Táncegyüttes művészeti vezetőjét a korábbi években már háromszor jelölték a Somogyi Príma-díjra, ám meg kellett várnia azt a jeles napot, hogy születésnapi ajándékként vehesse át az elismerést. Péntek tizenharmadikán született és a Príma- díjat is ekkor vehette át, éppen a 45. születésnapján.

SONLINE, 2017. október 21.


Táncosokat toboroztak a Cserregők

A Cserregő Néptáncegyüttes, valamint a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola Művészeti Tagozata a tanév kezdetét követően is fontosnak tartja, hogy ellátogasson a város intézményeibe.

Veszprém On-Line, 2017. október 19.


A nótafa - néprajzos mesék
Belle Orsolya könyve

A mesék a magyar népművészet világába kalauzolják az olvasót. A színes illusztrációk segítik a gyermekeket a néprajzos mesék megismerésében.

2017. október 19.


Aki rabja volt az életnek

Maneszes Márton, magyarszováti prímás a népzenészek és népzenekedvelők körében az egyik legismertebb és egyben legmegosztóbb mezőségi muzsikus volt. Személye és játéka nagy hatással volt a magyarországi táncházmozgalomra. Számtalan felvétel készült róla, melyből mind kitűnik különleges, érzelmes énekstílusa és díszes hegedűjátéka.

Papageno, 2017. október 18.


A nép- és világzene a Youtube-on

A nép- és világzenei előadók Facebook-jelenlétének elemzése után a YouTube-ot néztük meg alaposan. Elszomorító, amit találtunk: nagyon sokan még az alapvető lépésekig sem jutnak el. Pedig nem is kell olyan sok energiát befektetni, hogy a zenénket sokkal hatékonyabban juttassuk el a közönséghez.

Ritmus és Hang blog, 2017. október 17.


XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója
Néptánc az egész világ

Ezzel az átirattal lehetne talán összefoglalni azt a három napot, amely az elmúlt hétvégén Nagyváradon zajlott, ugyanis október 12 – 15. között a Szigligeti Színház adott helyszínt a XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának.

Erdély Online, 2017. október 17.

korábbi hírek, írások a Tallózóban »»