Folkrádió

Magyar Népviseletek: BAG

Időpont:
2007. február 5.
17:10 - 17:27
Cím:
Duna TV Autonómia csatorna

Duna TV
Honlap:
www.muharay.hu
Szervező:
Kovács László, Héra Éva
Email:
konkam@t-online.hu
Telefon:
+3612564913
Kapcsolat:
Kovács László, Héra Éva

Magyar Népi Viseletek sorozat: BAG
a Duna Televízióban
Új sorozat indult a Duna Televízióban, amely magyar és magyarországi nemzetiségi népi viseleteket mutat be. Az egyedülálló, értékmentő sorozat következő adásában 2007. január 17-én, szerdán 14.25-kor a „piros” Bag hagyományos öltözékeit láthatjuk.

A dél-nógrádi palócság területéhez közvetlenül kapcsolódó Galga-völgye színpompás viseletei közül az egyik legismertebb a bagi. A női viselet, - ha nem is a régi pompájában már, de még napjainkban is élőnek tekinthető. A középkorú asszonyok közül is sokan, de az idősebb asszonyok szinte mind viseletben járnak. A hagyományos ruhadarabokat ugyan sokszor bolti ruhadarabokkal kiegészítve hordják (kardigán, mellény, stb.), de a piros szegésű, tarka szoknyák még így is szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.
A bagi női viselet elsősorban a szomszédos hévízgyörki, galgahévízi és turai viselettel mutat szorosabb hasonlatosságot, de találunk megegyező vonásokat az aszódi, kartali és boldogi viselettel is. A legszembetűnőbb hasonlatosság az ünnepi rakott szoknyák hímzett anyaga és a fehér ruhaneműk hímzett mintái jelentik, ugyanakkor különbözőséget találunk a szoknyák hossza, a blúzok és főkötők tekintetében. A régi férfiviseletből mára már szinte semmi sem maradt fenn. A vasútnál dolgozó férfiak ünnepi ruhája is az egyenruha lett, amit a városi konfekcióruha váltott fel. Egy-két rekonstruált régi ruhát tudunk itt bemutatni.
Az életképekben, helyzetekben bemutatott sok szép ruha közül most a menyasszonyi ruhát emeljük ki: az 1940-es évekig a menyasszony színes posztószoknyát viselt, alatta négy ráncolt fehér szoknyával. Fehér selyem blúzt és fehér nyakbavaló kendőt vett fel, a szoknya elé fehér gyolcs ráncos kötényt kötött. Haját brekocsba, három ágba fonta, s minden ágba különböző színű pántlikát kötött. Fejére un. kalászos koszorút tettek. Nyakában nyolcsoros gyöngygaláris díszlett, kezében háromszögbe hajtott hímzett zsebkendőt tartott, amibe belevarrta a saját és a vőlegénye nevének kezdőbetűit. A zsebkendőre rózsafűzért tekert. Az élővirágból készült menyasszonyi csokrot a karjában vitte. Fehér harisnyát és lagos szárú csizmát húzott a lábára. Az 1940-es éveket követően változott a helyi divat és a menyasszonyi ruha tiszta fehérré vált.
Néprajzos szakértőnk Dr. H. Bathó Edit, aki Nagy Jenőné - Magdika néni- segítségével és gyűjteménye felhasználásával mutatja be "piros Bag" viseletét.
A „Magyar Népi Viseletek” című sorozat öt tájegység, közelebbről Bag, Decs, Jászság, Kalocsa-vidék, Rábaköz, Baranya, Felvidék, Kalotaszeg paraszti viseleteit mutatja be 11 kisfilmen.
A különböző korosztályok részvételével, az ünnepi és hétköznapi élethelyzetek felidézésével készült felvételeken csodálhatjuk az öltözetek életkor, alkalom, egyéniség szerinti változatosságát, sokszínűségét.
A felvételek eredeti környezetben készültek, hogy ez által is képet kapjunk az öltözködést meghatározó tájegység, település hangulatáról. A helyet jól ismerő szakértők ismertetik a viselet kialakulásának meghatározóit. Féltve őrzött, százéves öltözékek is kerültek a szekrények mélyéről a kamera elé a forgatásokon.
A filmet ajánljuk mindazoknak, akik érdeklődnek a népi viseletek iránt. Különösen ajánljuk táncegyütteseknek, kik a filmet használhatják színpadi kosztümjeik elkészítéséhez. Ajánljuk hagyományőrző közösségeknek, kiknek filmünk modellként szolgálhat hagyományos viseletük rekonstrukciójához. Azok is használhatják azonban felvételeinket, kik szabásformák, díszítőmotívumok, hímzések iránt érdeklődnek.

Készült a Muharay Szövetség szervezésében és megbízásából, a Hagyományok Háza és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.
Készítette: Konkam Stúdió
Szerkesztő: B. Fülöp Katalin, felelős szerkesztő: Héra Éva, rendező: Kovács László

A sorozat darabjai:

MÉRA (Kalotaszeg, 35 perc), BAG (17 perc), DECS (25 perc), JÁSZSÁG (20 perc), KALOCSA (30 perc), SOKÁC (42 perc), CSORNA, SZANY (26 perc), HOSSZÚHETÉNY(29 perc), VÉMÉND (német, 29 perc), MARTOS (33 perc), MAGYARBŐD (23 perc)

Ismétlés:
február 05. 17.10 Duna Autonómia csat.A sajtó részére további információ:

Muharay Szövetség, Héra Éva telefon -201-7931 MOB: 20/952-5799, E-mail. hera.eva@mail.datanet.hu, http://www.muharay.hu/

Konkam, Kovács László: telefon 256-4913, MOB: 70/211-5383, e-mail: konkam@t-online.hu