Folkrádió

Három hordó borom van…

előadó:
Gajdos zenekar
etnikum:
magyar
felvétel helye:
Etnofon Hangstúdió
felvétel időpontja:
2006
szerkesztő:
Kiss Ferenc
kiadó:
Etnofon
kiadás éve:
2006
gyártási szám:
ER-CD 088

Leírás

Szabó Attila összeállítása

Csávás Attila - klarinét; Horváth Attila - nagybőgő; Király Tibor - cimbalom; Maczkó Mária - ének; Okos Tibor - brácsa; Szabó Attila - hegedű

Album: Noé mondta. Bornépek dalai

Hamvas Béla A bor filozófiája című művében a jó bort spirituális esszenciának tartja, ami magában hordozza és szimbolizálja a rendet és harmóniát. Elfogyasztása olyan tudatállapotba emeli az embert, amely magasabbrendű a köznapinál. Szerinte vannak bornépek, amelyek gondolkozásukban, érzéseikben és egész életmódjukban, de még mozgásukban is különböznek azoktól, akik inkáb pálinkát fogyasztanak. Ezek a múzsai népek, akiknél az ivás lelki aktus, amelynek szertartása is van. Ilyen múzsai nép a magyar is, így a bornak kitüntetett szerepe van a magyarság és a velünk együtt élő népek folklórjában is.
A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht., a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és az Etnofon Népzenei Kiadó azzal a céllal hirdette meg tavaly a Bornépek dalai elnevezésű dalversenyt, hogy a szőlőműveléssel, borral, mulatással kapcsolatos dal- és zenekultúra feledésbe merült, vagy rejtőzködő, eddig ismeretlen kincsei nagyobb nyilvánosságot kapjanak, s ez által újraéledjenek, ismét az ünnep részévé váljanak. A verseny díjazott résztvevőit és néhány meghívott előadó dalait hallhatják a lemezen.