Négymillió forintot nyertek el programokra Méhkeréken

Az idei román nemzetiségi keretből csaknem 4 millió forint támogatást nyertek el méhkeréki programok, táborok életre hívására, a Miniszterelnökség öt szervezetet támogat – ismertette Tát Margit polgármester, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke.

A nemzetiségi önkormányzat mellett nyert a Varázskert óvoda két eseménye, a Gyulai Tankerületi Központ pályázatában az általános iskola anyanyelvi tábora, továbbá a Méhkerék Hagyományaiért és Kultúrájáért Egyesület, valamint a Méhkeréki Románok Egyesülete egy-egy néptáncos terve.

A polgármester szerint ez a forrás adja szinte az egyetlen lehetőséget arra, hogy a szervezetek nemzetiségi kulturális programokat valósítsanak meg. Az idei tervek között a néptánc kapja a fő hangsúlyt. A tábor előkészítése meg is kezdődött, egyelőre 80 fiatal részvételével tervezik a programot, aminek nyáron a művelődési ház adhat otthont.

Tát Margit kiemelte: a nemzetiségi programok a legtöbbször nem csak a helyieknek szólnak. Méhkerék, mint a legnagyobb hazai román közösség, felelősségének tartja, hogy a hagyományápolást a nemzetiség egészére nézve biztosítsa, ezt a munkát hosszú távon folytatnák.



L. B.

text