Folkrádió

Folkrádió Közhasznú Alapítvány

A Folkrádió tevékenységei

Elsősorban Kárpát-medencei, túlnyomórészt magyar népzenei műsor sugárzása a világhálón napi 24 órában.
Egyenlőre kizárólag zenét sugárzunk szöveges összekötés nélkül. Az elhangzó zeneszámokról honlapunkon keresztül kaphatnak információt hallgatóink. A Kárpát-medence magyar népzenéje mellett a Folkrádió műsorában helyet kap a térség nemzetiségeinek és kisebbségeinek népzenéje is, de foglalkozunk más népek zenéivel és kis mértékben egyéb népzenei eredetű vagy ihletésű műfajokkal is. Különösen fontosnak tartjuk az eredeti gyűjtésből származó felvételek sugárzását.

Népművészeti témájú levelezőlista működtetése.
A Folkrádió levelezőlistáján a listatagok megoszthatják egymással híreiket, tapasztalataikat, véleményüket, tudásukat, hasonló érdeklődésű emberekre találhatnak, és segíthetik a Folkrádió és a honlap szerkesztőit tanácsaikkal szolgáltatásaink javítása érdekében. Jelenleg már több mint 180 tagja van a listának.

Népdalszövegek kereshető adatbázisba gyűjtése, hozzáférhetővé tétele az érdeklődők számára.
Kereshető és szűrhető dalszöveg-adatbázisunkban lehetőség szerint tároljuk a szöveg forrását, az előadók nevét, a gyűjtők nevét, a műfajt, az előadás módját, a származási helyet (helység, megye) és a népzenei dialektust. Kifejlesztésében sokat segített tanácsaival Pávai István népzenekutató, így a gyűjtemény más tudományos igényű adatbázisokhoz hasonló, viszont elég egyszerű ahhoz, hogy szélesebb körben jól használható legyen. Ezt az adatbázist bármely regisztrált felhasználónk bovítheti, de mielőtt az új szöveg a végleges, világhálón kereshető helyére kerül, leellenőrizzük az adatok helyességét. Jelenleg több mint 1500 népdalszöveg van népdalszöveg-gyűjteményünkben.

Népművészeti témájú eseménynaptár működtetése, hírlevélküldő szolgáltatással.
Eseménynaptárunk rövid idő alatt a legnagyobb népzenei, népművészeti programajánlóvá vált a magyar nyelvű világhálós oldalak között, melyben 2002. áprilisa óta több mint 2000 eseményrol adtunk hírt. Fél éve indítottuk el programajánló hírlevélszolgáltatásunkat. Automatikus napi hírlevelünkben mindig a másnapi programokról küldünk emlékeztetőt azoknak, akik megrendelik hírlevelünket.

Népművészeti témájú képgaléria
Galériánkban a népi hagyományokkal és a városi táncházakkal kapcsolatos érdekes képek láthatók.

Népművészeti témájú kapocstár
Világhálós címtár a népművészet számos területéről kategóriákba gyűjtve, melyet bárki bővíthet. Jelenleg több mint 440 kapcsot tartunk nyilván.

Népművészeti témájú világhálós fórum
Hasonló célt szolgál, mint a levelezőlista. Bármely regisztrált felhasználónk küldhet be hozzászólást a fórum témáihoz, ill. nyithat új témát.

Népművészeti témájú sajtófigyelés
2004. márciusában indítottuk sajtófigyelő szolgáltatásunkat, hogy egy helyen megtalálhatók legyenek a népművészeti témájú, elsősorban népzenével és néptánccal kapcsolatos újságcikkek, riportok, kritikák.

A fenti szolgáltatások közvetlenül láthatók honlapunkon, illetve hallhatók a Folkrádióban, de természetesen még számos más folyamatos háttértevékenységet kell folytatnunk, ami nélkül a fentiek nem működnének. Ezek közül a legfontosabbak: a rádiós sugárzás és webszerver muszaki feltételeinek kialakítása és fenntartása, rendszergazdai teendők, webszerkesztés, webprogramozás, adatok archiválása, zenei hangzóanyag adatainak feljegyzése, a levelezőlista és a fórum figyelése, moderálása, a Folkrádió reklámozása, kapcsolatépítés különböző szervezetekkel, intézményekkel, magánszemélyekkel, és pályázatokon való részvétel.

Fontosabb rendezvények, megjelenések

  • Sajtótájékoztató a Folkrádió Közhasznú Alapítvány megalakulásáról, kerekasztal-beszélgetés neves meghívott vendégekkel Találjuk ki a Folkrádiót! címmel és kiállítóhely a XXII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron (2003. március 30.)
  • Bemutatkozás a debreceni "Cívis korzón", a Határtalan 7 rendezvényen
  • Újságcikkek, riportok a Folkrádióról a Folkmagazinban, a Debreceni Körképben, a Metro újságban és az MTI híreiben
  • Rádió interjúk: Petőfi Rádió (2 alkalom), Kossuth Rádió (5 alkalom), Bartók Rádió, Civil Rádió (2 alkalom), Aqua Rádió, Rádió C, Friss Rádió
  • TV interjúk: Alföld TV, Duna TV, Hír TV

További olvasnivalók

Közhasznúsági beszámolók

Alapító okirat (zip 13.9 KB)