II. Duna Népművészeti Tábor

Időpont

2021. July 4. Sunday –
2021. July 11. Sunday

Helyszín

Florentina Vendégház

6513 Dunafalva, park utca 6.

Magyarország

A II. Duna Népművészeti Táborra készülnek a Duna Népzene-Néptánc Tanoda közösségének tagjai és a Duna Népművészeti Alapítvány szervezői. A tábort július 4. és 11. között rendezik Dunafalván. Évről évre egyre többen érkeznek a Kárpát-medence szinte minden részéről. Tavaly 54 településről összesen 220-an csatlakoztak a rendezvényhez.

Július 4. és 11. között rendezik meg a II. Duna Népművészeti Tábort Dunafalván, melyről Ölveczky Tamás főszervező, a Duna Népzene-Néptánc Tanoda vezetője elmondta, csak nevében második, hiszen ez már az ötödik tábor, amit szerveznek. Idén a kezdő néptáncosok mezőföldi táncokat, a haladók pedig magyarpalatkai táncokat tanulhatnak. Az egyéni és csoportos népiének-, a hegedű-, a brácsa-, a nagybőgő-, a citera-, a furulya- és a klarinét-oktatás mellett mindennap kézműves-foglalkozások várják a táborozókat.

– Két és fél évvel ezelőtt a közösségünk kivált egy művészeti iskolából. Előtte is már ugyanezzel az apparátussal, oktatókkal, tanári gárdával és szakmai partnerekkel rendeztük meg a táborunkat. Az oktatóink között van Fajd Flóra, Kovács Viola, Bálint Aliz, Lex Orsolya, Bagi Valentina, Szőts Mónika, Szakács Tamás, Gazsi László, Tejfel Zsolt, Király Sándor, Hunyadi Péter, Fajkusz Attila, Lakatos András és jómagam. Hogy milyen lesz a fogadtatás, az mindig nagy kérdés, ezen mindig izgulunk is egy kicsit, természetesen pozitív értelemben.

A négy eddig megtartott táborunkba évről évre egyre többen jöttek el a Kárpát-medencéből

– mondta el a baon.hu-nak Ölveczky Tamás főszervező.

A tavalyi táborban elmondása szerint túl sűrű programokat szerveztek. Szinte minden este más zenekar koncertezett, és sokféle előadás, borkóstoló, különböző életkori sajátosságoknak megfelelő gyerek- és felnőttprogram volt. Idén kevesebb program lesz, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a műhelymunkára.

– Nagyon intenzív szakmai munka folyik a táborban. A nagyok napi hat órát táncolnak, énekelnek, zenélnek, ki mit választ.

Vannak olyan gyerkőcök és felnőttek, akik akár több művészeti ágban is kipróbálják magukat. A kicsik folyamatosan részt vehetnek kézműves-foglalkozásokon. Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy a teljesen kezdők, laikusok együtt vannak a gyakorlott gyerekekkel, a profi oktatókkal, továbbá amatőr és teljesen profi felnőttek is csatlakozni szoktak hozzánk – tette hozzá Ölveczky Tamás.

A táborzáró gála a tervek szerint a magyarpalatkai néptáncos, hangszeres és énekes kultúra bemutatását célozza meg.

– Magyarpalatka egy mezőségi falu. Elzártsága miatt itt sokkal jobban megmaradt a régi kultúra. A mai napig fellelhető az autentikus magyar népzene, a néptánc, a szép énekek. Ezt szeretnénk bemutatni. Továbbá a kézművesek is olyan motívumokat, hímzéseket készítenek, amelyek ehhez a helyhez kapcsolódnak. Azt gondolom, hogy minden korosztálynak érdemes eljönni a táborunkba, mindenkinek lehetősége lesz pihenni is – részletezte a vezető.

Az első tábor óta egy fiatalok­ból álló zenekar, a soproni Figu­rás Banda szolgáltatja a zenét, Fajkusz Attila vezetésével.
– Nagyon büszke vagyok rájuk, mert bár nagyon fiatalok, évekkel ezelőtt megláttam bennük azt a szorgalmat, erőt és tudást, tehetséget, amit azóta kibontakoztattak. Míg az első táborban szinte gyerekzenekarral kezdtünk dolgozni, azóta felnőttek és nagyon jó zenészek lettek. A zenekar éjjel-nappal muzsikál a táborban, folyton szól majd a zene – mondta Ölveczky Tamás.

Szervező

Duna Népművészeti Alapítvány, Duna Népzene-Néptánc Tanoda

Ölveczky Tamás

duna.nepzene.neptanc.tanoda@gmail.com

+36702503469

Kapcsolódó oldalak

Részletek

Cikk

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.