Pénteki táncház

Időpont

2021. July 9. Friday

20:00

Helyszín

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest, Sztregova utca 3.

Magyarország

Egész júliusban élvezhetitek állandó időponton a népzenei koncerttel egybefűzött, hajnalig tartó táncházakat, ahol állandó közreműködő, az est házigazdája minden alkalommal az Erdőfű!

A klasszikus értelemben vett zenekarok arányaiban manapság kisebbségbe kerültek. Amíg korábban sokszor egy zenekarral végig tudta zenélni az életét egy adott személy, addig ma már ezt sokszor nem tudja megtenni, mert a sokféle igény miatt, sokféle zenét (felállást) igényel a hallgató vagy a zenész. Ennek következménye, hogy sokszor a zenész rászorul, hogy akár több felállásban is szerepeljen. Jómagam jelen pillanatban is több csapatnak, zenekarnak, projektnek vagyok részese. Mégis a leginkább a Kalász Bandával tudom kifejezni a saját zenei ötleteimet. Nem projektnek gondolom ezzel együtt ezt a csapatot. Legfontosabb célként a gondolat megfogalmazását és annak átadását jelöltem ki. Jelenleg ebben a zenekarban szereplő személyekkel tudom ezt leginkább véghez vinni, nem csak szakmailag, hanem emberileg és lelkileg is.

(Kalász Máté gondolatai)

Július 23-án a táncházmozgalom egyik legkiemelkedőbb fiatal formációja, a Magos lép színpadra az esti koncerten. Elsősorban Erdély (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld) és a Kis-Magyarország (Szatmár, Dunántúl) területeinek dallamait játsszák. A koncertet követően a hazai táncházak első számú zenekara, az Erdőfű muzsikál táncházat, ameddig bírja a lábunk!

Július 30-án pénteken a Ritka zenekar duplázik: Vizek, tornyok, hegytetők - monografikus koncertjüket hozzák el Magyarózdról, majd a táncházban is muzsikálnak. „A magyarózdi népzenei gyűjtések története már jó ideje foglalkoztatja a fantáziánkat. A koncertanyag összeállítását egy hosszas kutakodás előzte meg, melyben a Zenetudományi Intézet rengeteg digitalizált anyagát dallamok szerint kellett szétvágni, áttanulmányoztuk Horváth István Magyarózdi toronyalja című könyvét, Pávai István Magyarózdi népzene című DVD-romját, Jagamas János DVD-romján lévő felvételeket, hogy megismerjük a különböző zenészek által játszott, jó pár évtizedet átölelő felvételhalmazt. Az eredeti anyagok mellett az eddigi revival feldolgozások is tanulságosak voltak, főként a Horváth István unokájával, Panek Katival készült felvételek. A gyűjtések idején a zenekarok tagjai minden esetben meglehetősen idősek voltak, tehát sok esetben rekonstruálnunk kellett, hogy milyen is lehetett az egészséges hangzásvilág, tempók. Az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk milyen elzárva lenni, közösségi élményeket nélkülözni. A koncertet úgy alakítottuk, hogy daltanítások szakítják meg a koncerthangulatot. Ám pont ezek a megszakítások kötnek minket szorosabban össze a hallgatóság tagjaival.” – írja a zenekar.

Szervező

Fonó Budai Zeneház

Diligens Linda

fono@fono.hu

+3612065300

Kapcsolódó oldalak

Jegyvásárlás

február

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.