ÖsszNépi Katlan

Időpont

2021. augusztus 4. szerda –
2021. augusztus 7. szombat

Helyszín

7772 Villánykövesd

Magyarország

2021-ben a Hagyományok Háza ismét összNépi programokra várja közönségét. A Kárpát-medencei néphagyományt felölelő eseményeknek a kis Árpád-kori település, Villánykövesd biztosít méltó hátteret.
Programjaink összNépi részvétellel lesznek igazán élvezetesek, ezért minden nap lesz összNépi tánc, ének, játék, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az elmélyültebb formákat kedvelőket kézműves mestereink, mesemondóink, énektanítóink várják. A fesztivál utolsó napján, az Ukrán udvarral közösen ukrán és magyar esküvőre hívjuk a közönséget, amely összNépi, ukrán-magyar mulatsággal zárul.
A BaHorKa Társulat: Pletykázó asszonyok, Bognár Szilvia: Titoktok című előadásai és a POKET feat. Hagyományok Háza „Zeng a lélek” című produkciója a Teleki Liget nagyszínpadán lesz látható a Hagyományok Háza szervezésében. Házigazda zenekaraink közül a Csörömpölő és a Juhász zenekar Vajdaságból érkezik, a Fanfara Complexa pedig moldvai zenét játszik majd, napjainkból.

Programjaink fókuszában a viseletek és az öltözködés áll, az autentikus népviselettől „A kis fekete ezer árnyalatá”-ig többféle módon találkozhatunk gyönyörű öltözetekkel és kiegészítőkkel.
Házigazdáink: Hajdara Tamás és Hajdara-Herczeg Hajnalka a fesztiválnapok különböző pillanataiban és pontján táncra hívják a közönséget, kezdő szinten is. Az Ördögszieszta során a Blum pince hűsítő fröccsének fogyasztása közben közös éneklésre, mesélésre, beszélgetésre invitálják a lazítani vágyókat.
A gyerekek és gyereklelkűek a délelőtti, koradélutáni órákban a Teleki ligetben próbálgathatják ügyességüket Borbényi Évi kézműves műhelyében és a Fabatka népi játszótér térjátékain. A vállalkozó kedvű fesztiválozók népi sportjátékokat játszhatnak velünk.
A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese, az apró pincék fotókiállításoknak és különleges kézműves workshopoknak, kézműves műhelyeknek adnak majd helyet.
Az egész napos programfolyam, amelyen a néphagyomány a maga teljességében jelenik meg, hajnalig tartó táncházakkal zárul.

Teleki liget – Nagyszínpad, Hagyományok Háza koncertjei
2021.08.05. 11.00
BOGNÁR SZILVIA: TITOKTOK
Interaktív családi / gyerekkoncert
Bognár Szilvia a magyarországi nép- és világzene egyik legkeresettebb énekes előadója, számtalan produkció szólistája. Olyan neves előadók oldalán is hallhattuk már, mint Sebestyén Márta, Rost Andrea, vagy épp Sebő Ferenc, Lovasi András, Berecz András. Saját formációival ez idáig hat önálló albumot készített a reneszánsz énekektől kezdve a gyerekdalokon keresztül egészen a progresszív világzenéig.
Titoktok című gyerekműsorában Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetnek bennünket egy titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. Ahogy épp a kedvünk tartja, ahogy épp a forgandó szerencse hozza. Hisz a dalok nem máshonnan, mint a titkokat rejtő égszínkék kendőből kerülnek elő.
Bognár Szilvia – ének
Bede Péter – szaxofon, furulya
Hámori Máté – gitár
Kovács Zoltán – nagybőgő
Gyulai Csaba – ütőhangszerek, gadulka

2021.08.05. 15.00 óra
Bahorka Társulat: Pletykázó asszonyok
A Bahorka Társulat több, mint 10 éves fennállásának köszönhetően a lemez zenei anyagát sok év alatt szőtték olyan szép cifrára, amit az általuk megzenésített Weöres Sándor versek, magyar és balkáni népzenei elemek alkotnak, de fellelhető benne a jazzben használt harmóniák és improvizáció is. Játék a múlt és jelen, falu és város, gyermek és felnőtt között.
Három asszony ül a padon hajnaltól alkonyatig és időutazásra viszi a közönséget. Mesélnek álmokról, századfordulós vásárosok különleges alakjairól, gyógyfüvekről, szerelmes leányokról és legényekről, táncoló kecskékről és mindenféle mulatságos dologról! Jóízű népi humorral fűszerezve tálalják, milyen a falu szája.
A társulat saját stílust alakított ki, úgynevezett improvizációs folklórszínházat. Zenével mesélnek, lebontva a színpad és nézőtér közötti határokat, így a közönség is úgy érezheti, velük együtt visszacsöppent egy régi, de mégis valahonnan ismerős és mai érzéseket közvetítő világba.
Zenei rendező: ifj. Csoóri Sándor
Társulat tagjai:
Balogh Melinda, Horváth Sára, Kaszai Lili/Caussanel Izabella – ének, mese, tánc
Gárgyán Zoltán – klarinét, furulya
Babcsán Bence/Deáky Márton – szaxofon, furulya
Ifj. Csoóri Sándor – tambura, brácsa
Réti Benedek – harmonika
Időszakos vendégek:
Bősze Tamás Jean-Pierre – ütőhangszerek
Szabó-Csobán Gergő – nagybőgő
Hegedűs Máté - hegedű
Díszlet: Szentimrey Zsófi, Módy Luca
Ruha: Tajti Erzsébet
2021. 08.06. 19.30 óra
POKET feat. Hagyományok Háza
Zeng a lélek - Magyar népdalok
Szerkesztő: Berecz István
Zenei szerkesztő: ifj. Csoóri Sándor
Nagykövet: Bagossy Brothers
A kötet szerkesztőjétől: „Vecsei Miklós ‘Hasi’ barátom megtisztelő felkérésére megszerkeszthettem az első népdalos Poket zsebkönyvet. Nem antológiáról van szó, nem a tutit akartam kinyilatkoztatni, hanem dalokat válogattam, amelyek engem megfognak, és dallamuktól megfosztva, szövegként is megragadják az embert. A népdalokat az idő és nemzedékek folytonos láncolata, a szóbeli öröklődés csiszolta felesleget nem tűrően tömörré, tökéletessé. “Szűkebb értelemben vett népi dallamainknak mindegyike valóságos mintaképe a legmagasabb rendű művészi tökéletességnek. Kicsinyben ugyanolyan mesterműnek tekintem, mint a nagyobb formák világában egy Bach-fúgát vagy Mozart-szonátát.” Így szól Bartók, aki az egész világot borította lángba e zenei parázsból, amit a Kárpát-medence sáros utainak végén talált. Betűt és iskolát, várost sose látott pásztorok évezredes pogány öröme és fájdalma tölti meg azt a bartóki muzsikát, ami a világot meghódította.
Micsoda lehetőség, hogy sajátos történelmi fejlődésünk ritka előnyös hozadékaként - más nemzetekkel ellentétben - eleink több évszázados szóbeli kincsestárának nagy része ránk maradt. Nemcsak egy halom elcsépelt metafora, ahogy első ránézésre vagy talán általános iskolai túlélési harcainkban az énekórákon tűnik, hanem mélyreható gondolatok szerelemről, elválásról, fájdalomról, megcsalásról. Magáról az emberről, rólunk. Szövegnek és dallamnak olyan tökéletes szövetsége jön létre, amely szíven markolja az embert, bárhol és bármikor is éljen.
Hogy a veretes szövegek még inkább szárnyra kelhessenek, hangzó anyagot is készítettünk, 42 zenész közreműködésével! Ünnep együtt látni ennyi féle színt, érzést, életet!”
Az Ördögkatlan Fesztiválon többek között ők szólaltatják meg és illusztrálják a kötet dalait:
Kacsó Hanga, Gál Tibor, Vajas Albert, ifj. Csoóri Sándor, Papp Endre, Zimber Ferenc, Szerényi Béla, Csoóri Bendegúz, ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós és táncosok.

Minden nap:
11:00-19:00 A Fabatka Porta népi játszótere (kosaras körhinta, ügyességi népi játékok)
helyszín: Villánykövesd – Teleki liget
10:00-13:00 Családi játszóház a Teleki liget játszótere mellett: kézműves-foglalkozás Borbényi Évivel, mesemondónk Nagy Abonyi Szabolcs lesz. Ölbéli játékok, népi játékok és tánc a Projekt F fiatal táncművészeivel.
helyszín: Villánykövesd – Teleki liget
11:00-19:00 Kézműves workshopok
helyszín: Villánykövesd – alsó pincesor: Francia pince udvara, Keresztes pince udvara
Változz velünk! Kis fekete ruha és kiegészítő próba
A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye 2021-ben pályázatot hirdetett népi kézművesek, iparművészek, tervezők, crafterek és egyéni alkotók számára a „kis feketéhez” illő, a Magyar Állami Népi Együttes jelmeztárában megtalálható kárpát-medencei népviseletek motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkező kiegészítők (ékszerszett, táska, kalap, sál, kabát) készítésére.
Az Ördögkatlan fesztivál kereteiben interaktív módon mutatjuk be a kis fekete ruha átváltozásait.
Hogyan keveredhet jól a modern a hagyományossal? Mennyit változtat egy kiegészítő egy öltözet hangulatán? Mit mutathatunk meg a különböző öltözékekkel magunkból, saját személyiségünkből? Keresgélhetjük, kutathatjuk azt, hogy kik vagyunk, mi a múltunk, mi a jelenlegi hangulatunk.
A fesztiválon több ruhadarab és kiegészítő közül választhatunk és készíthetünk fotót, szelfit magunkról régebbi és újabb öltözékkiegészítőkkel egy berendezett háttér előtt.
A Hagyományok Háza Nyitott műhely standjánál délelőtt és délután is belekóstolhatunk a bőrművességbe, a hímzésbe, a nemezelésbe, a kékfestésbe, illetve a gyöngyékszer készítésbe.
Alkotóink:
Farkas Réka bőrműves
11.00-14.00 csontozott karkötő bőrből
14.30-19.00 öv készítés bőrös technikákkal
Fisher Józsefné hímző, Népi iparművész
11.00-14.00 palóc hímzéssel díszített levendulazsák, tűpárna keresztszemes mintával, könyvjelző komádi mintával
14.30-19.00 hímzett hajpánt
Péter Szidónia gyöngyszövő, Népi iparművész
11.00-14.30 kásagyöngyből gyöngyszalag karkötő
14.30-19.00 sárközi csavarintós egysoros gyöngygallért
Mundusz Anett Népművészet Ifjú mestere
11.00-14.30 keszkenők kékfestő nyomódúcokkal.
14.30-19.00 fesztivál táska kézzel festett mintázással
Sajtos Szilvia bőrműves, nemezkészítő Népi iparművész
Ticzer Beáta bőrműves, nemezkészítő Népi iparművész
11.00-14.00 áttört mintás bőr-nemez karkötő, nemez karkötő bőrszállal fűzve
14.30-19.00 nemez gyűrű bőr betéttel, bőr medál nemez betéttel
11:00-19:00 Folkpédia fotókiállítás. Új kép a magyar folklór világában, melyben Maksa Henrietta népviseletgyűjtései és Papp Kornél fotói láthatók.
11:00-19:00 Élő néphagyomány fotókiállítás – képek a Hagyományok Háza életéből
helyszín: Kasznai Pince
15:00-18:00 Ördögszieszta – ahogy mi szeretjük: tánc- és népdaltanítás, viseletbemutató, népi hajfodrászat, közösségi kézműveskedés
helyszín: Blum Pince
17:00 Népi sportjátékok, méta, futóméta, csülközés, kötélhúzás
helyszín: Teleki Liget
Felhívás!
Az Ördögkatlan új közösségi sporteseményekkel bővül. A Katlanfutás mellett naponta népi sportjátékokat és versenyeket hirdetünk: csülközést, métázást, futómétázást és kötélhúzást játszhatunk a Project F csapatával. Várjuk vállalkozó kedvű játékostársainkat egyénileg, vagy akár csapatban is, minden nap 17 órakor a villánykövesdi Teleki ligetben. Előzetes jelentkezés és információ: szervezes@hagyomanyokhaza.hu
18.00-18.30 összNépi éneklés – katonanóták, ördögös dalok, bordalok, párválasztó dalok, és készülődés az ukrán-magyar esküvőre: zoboralji népdalok tanítása
helyszín: Teleki Liget nagyszínpad előtt
ÖsszNépi táncház az esti nagykoncert után
helyszín: Teleki Liget nagyszínpad előtt
zenés vonulás a Teleki liget nagyszínpadától a Blum pincéig
21:00-23:00 Táncház tánctanítással, kvíz, mesekocsma, fonóbeli játékok
helyszín: Blum Pince
augusztus 4.
házigazda zenekar: Csörömpölő
táncház-zenekar: Fanfara Complexa
A Fanfara Complexa zenekar moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú, szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal és dobbal előadott
hangszeres zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi elő.
augusztus 5.
házigazda zenekar: Csörömpölő
Kiss Samu, a Csörömpölő zenekar tagja: „Nagyon érdekes az összetétele a csapatnak, mert a prímásunk, Polyák Dániel adai, a cimbalmosunk az egy hertelendyfalvi szlovák fiatalember, a brácsásunk, az torontálvásárhelyi, úgy hogy én úgy gondolom, hogy próbáról próbára azt igazoljuk, hogy összetartunk.”
táncház zenekar: Fanfara Complexa
11:00 Bognár Szilvia: Titoktok című előadása
15:00 BaHorKa Társulat: Pletykázó asszonyok
augusztus 6.
házigazda zenekar: Juhász zenekar
táncház-zenekar: Csángálló
A Csángálló immár több, mint 10 éve fújja a talpalávalót a mulatni vágyó közönségnek. A zenekar muzsikája leginkább a gyimesi és moldvai csángók zenéjét tükrözi, de nem idegenkednek a balkán, román és cigány behatásoktól sem. Aki ismeri őket tudja, hogy képtelenség tánc nélkül eltölteni egy Csángállós estét, akinek pedig még nem volt alkalma bulizni a srácokkal, az most bepótolhatja, garantáltan nem fogja megbánni!
19.30 POKET feat. Hagyományok Háza: Zeng a lélek - Magyar népdalok
augusztus 7.
házigazda zenekar: Juhász zenekar
magyar-ukrán közös lakodalom Villánykövesden és a nagyharsányi Ukrán udvarban
A Juhász zenekar 2000 tavaszán alakult Szabadkán. Az együttmuzsikálás öröme és a magyar népzene szeretete hozta össze a tagokat. Az évek során Vajdaság egyik legismertebb, legkiemelkedőbb népzenei együttesévé váltunk. Számos díjat, elismerést szereztünk Vajdaságban, Magyarországon és Európa más országaiban is. Évente több mint száz fellépésünk van önálló műsorainkkal vagy néptánccsoportok zenei kíséreteként. Több önálló lemezünk jelent meg, melyek között van autentikus népzenei összeállításokat tartalmazó, elsősorban gyermekeknek szóló, illetve kortárs táncszínházi darab zenéjét tartalmazó kiadvány is. Népzenei fesztivált (Folk Music Fest – Palics), népzenei tábort (Juhász Népzenei Tábor – Horgos), népzenész találkozót (Vajdasági Népzenészek Találkozója – Kishegyes) szervezünk. Fontos számunkra hagyományaink tisztelete, továbbadása. Előadásmódunkra jellemző az energikus megszólalás, a harsány, életerős ének, a nagyközönség és a táncosok alázatos szolgálata.

A Hagyományok Háza szakmai társai az Ördögkatlan Fesztiválon:
A Project F 2019-ben alakult, amikor többek között elhatároztuk, hogy minél több emberhez eljuttatjuk, minél több embert bevonunk a folkvilágba. Az Ördögkatlan most remek lehetőséget biztosít számunkra, hogy közös sportoláson, játékokon, énekléseken, táncolásokon keresztül ezt a célt megvalósítsuk és reményeink szerint a vendégsereg közben nem csak a folkvilághoz kerül közelebb, hanem egymáshoz is.
Bóna Boglárka Luca
Kozma Gergely
Rásó Barnabás
Tóth Bence
Verhóczki Milán
A Fabatka Porta népi játszótér egy kis családi vállalkozás, ahol a játékok formavilágát megálmodó pár célja a kezdetekben az volt, hogy saját gyermekeik érdeklődését felkeltse a természetes anyagok, magyar népi motívumok és hagyományok iránt. Az újabb és újabb ötletek, elkészült eszközök és lelkesítő visszajelzések hatására az évek alatt egy egész kis játszóudvar kerekedett a kezük alatt, ahol a porta fő ékessége a tulipántos, faragott fa körhinta. A játékokra tekintve egyértelművé válik, hogy kedvenc viráguk a tulipán és sok régi használati tárgy kezd új életet általuk új funkcióval felruházva, például a hokedliből lett malomasztal vagy az eredeti piaci karos mérleg egyensúly-játékká alakítva. Szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szívesen próbára tenné ügyességét portájukon. Egy fabatkát megér!

Szervező

Hagyományok Háza

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.