Szüreti nap

Időpont

2021. október 16. szombat

14:00

Helyszín

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Magyarország

Részletes program:
14.00-19.00 Kézműves foglalkozások
Csutkamalac készítés Dobi Pállal és Benedek Krisztinával
Borospalack tartó nemezelés Dobinszki Csillával és Haulik Judittal
15.00-16.00 Interaktív gyermekfoglalkozás: Görömbő Kompánia – Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese
16.00-17.00 Gyerektáncház a Guliba társulattal
17.00-17.50 Kerekasztal beszélgetés
17.50-18.50 Ételek szüretkor - gasztronómiai előadás és ételkóstoló Katlan Tónival
19.00 Hagyományok Háza táncház
Az esti táncházra válogatott borokkal, mustfröccsel készülünk.

A szüreti időszak hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig. A szüret mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő.
Október 16-án a Guliba társulat néptáncosai vidám, szüreti hangulatot teremtenek a táncoslábú, táncoskedvű gyerekeknek és családoknak. A népi játékok során meglátogatjuk a badacsonyi szőlőhegyet, a morcos csősz kertjét és eljuthatunk egy igazi szüreti mulatságba is.
Kézműves foglalkozásainkon csutkamalacot és nemez borospalackot készítünk, a Görömbő Kompánia interaktív, zenés-táncos műsorral készül gyerekeknek, családoknak.
Kerekasztal beszélgetésünkben a szőlészet és borászat témakörét járjuk körbe, a környezettudatosság szempontjaira is nagy hangsúlyt fektetve. Szó lesz organikus borászatról, a szőlészet melléktermékeinek teljeskörű felhasználásáról, organikus szőlőmagolaj készítésről és a szőlő kozmetikai célú felhasználásáról.
Gasztronómiai előadásunk keretében betekintést nyerhetünk a hagyományos szüreti ételek elkészítési módjaiba, az esti táncházban pedig szüreti étel és italkóstolókkal várjuk látogatóinkat.
A kézműves foglalkozásaink az egyenlő esélyű hozzáférés elve alapján zajlanak. Komplex akadálymentesített részvétel biztosított mozgás-, hallás-, látássérült, valamint értelmileg akadályozott személyek részére. A részletekért keresse fel internetes felületeinket.

Szervező

Hagyományok Háza

Kapcsolódó oldalak

Részletek

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.