Guzsalyas csángó táncház

Időpont

2021. október 14. csütörtök

19:00

Helyszín

Művelődési Központ

1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A.

Magyarország

Moldvai és gyimesi táncház: SZIGONY, SOMOS, FANFARA COMPLEXA
CSOMA GERGELY előadása: "Moldvai kerékpár "
Csoma Gergely képzőművész, szobrász, fotográfus, csángókutató, számtalan csángó élet és sors beavatott ismerője.
„Én nagyon sok szeretetet és nagyon sok fájdalmat, megrendítő élményt kaptam a moldvai magyaroktól, és ez egész életemet meghatározza. Én őrzöm a régi Moldvának a képét, a petróleumlámpás, döngölt padlójú, csodálatos régi Moldvának a képét, és az ottani emberek hangját. (…) ez egyfajta felelősség, egyfajta kötelességem, hogy az ő üzenetüket átadjam annak a nagyon kevés embernek, akit ez érdekel. (https://liget.ro/.../csoma-gergely-moldva-egy-eletre...#)
---
“1989 elején az első moldvai utam előtt tőle kaptam meg az alapkiképzést, hogyan is lehet bejutni a romániai folklórkincset szigorúan féltve őrző Ceausescu-diktatúra kapuin a moldvai magyarokhoz. Mindenre kiterjedő oktatás volt: vonattal a határon való áthaladás magnóval, kazettákkal, fényképezőgéppel, "beolvadós" öltözködés és viselkedés, román nyelvi alap mondatok... Gergő közel fél évszázada rendíthetetlen hittel és energiával járja a teljes moldvai csángó vidéket, gyűjtve az archaikus szokásokat, gyógyításokat, praktikákat, ráolvasásokat, imákat, énekeket; mindezeket művészi fotográfiáin, mozgófilmjein, könyveiben megcsodálhatjuk. Előadásain megszűnik az idő folyása, ahogy hallgatjuk őt, a hatalmasan és ékesen szóló, mennydörgő emberi jelenséget.” (Kerényi Róbert Csoma Gergelyről)
1 200 Ft

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.