Csillagkapu

Időpont

2021. október 16. szombat

11:00

Helyszín

Művelődési Központ

4130 Derecske, Köztársaság út 107.

Magyarország

A Csillagkapu, Csoóri Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő 2018 májusában megjelenő, összegyűjtött gyermekversei alapján készült produkció, amely egyszerre rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra.
A költeményeket népi kultúránk tradíciói, a naptári év ciklikusságához kötődő hagyományaink dramatizálják.
A játékmester Novák Péter, a Fölszállott a páva műsorvezetője, térben és időben kalauzolja a gyerekközönséget: Hány nap van egy esztendőben? Mire jó a kalendárium? Milyen évszakokat ismerünk? Hát ünnepeket?
Az előadás keretei észrevétlenül alakulnak ki, ahogyan szereplői is a nézők közül lépnek a játéktérbe; a Fölszállott a páva népzenei, néptáncos tehetségkutató szereplői.
Csoóri évszakokhoz, népszokásokhoz, családjához és emlékeihez kötődő versei, hol dalolva, hol megzenésítve, hol prózában csendülnek fel, ékes anyanyelvünkön tanítva tradíciók elevenségére, megélésük szépségeire.
Szereplők:
Parapács Zenekar (a 2012-es Fölszállott a páva győztesei – zenekari kategória)
a Debreceni Zenede Kispendely énekegyüttese (a 2016-os Fölszállott a páva résztvevői)
a Székesfehérvári Pulutyka Gyermek Táncegyüttes (5 pár) (a 2015-ös Fölszállott a páva résztvevői)
A BELÉPÉS DÍJTALAN

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.