Konstrukció–Rekonstrukció–Adaptáció

Időpont

2022. január 20. csütörtök –
2022. január 21. péntek

09:00

Helyszín

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Magyarország

Alkalmazott néprajzi konferencia

Január 20.

09.00
Regisztráció

09.30
Megnyitó

Közreműködnek a Magyar Állami Népi Együttes táncosai

Köszöntőt mond Both Miklós

10.00
Plenáris előadások

Dr. Cseh Fruzsina: Alkalmazott és/vagy alkalmazkodó néprajz? Új kihívások és dilemmák a Hagyományok Házában
Dr. Balatonyi Judit: A „hagyományok” 20. és 21. századi társadalomtudományos értelmezései: Adaptálhatóság – dekonstrukció – rekonstrukció
Dr. Sándor Ildikó: A Hagyományok Háza népművészet és néphagyomány koncepciója

Hozzászólások


12.00
EBÉDSZÜNET

13.30
World Café. Téma: Rekonstrukció – Konstrukció – Adaptáció

16.00
KÁVÉSZÜNET

16.30
Folk-kocsmakvíz – játékos ismeretterjesztő vetélkedő

17.30
UZSONNASZÜNET

17.45
World Café összegzés

18.45
Koncert és Folkkocsma
---------------------------------
Január 21.

Sokszínű témacsoportok, változatos munkaformák: workshop, ötletverseny, kerekasztal, brainstorming, divatbemutató, ice breaking

Időtartam: témától függően 1 vagy 2-szer 70 perc + 15 perc szünet

09.00 - 12.00
Szekciók
12.00
EBÉDSZÜNET

13.30
Vitaszínház

15.30
KÁVÉSZÜNET

15.45
Összegzés

A Hagyományok Háza megalakulásának 20 éves jubileuma alkalmából egy vissza- és előre tekintő konferenciát szervezünk, kiemelten a konstrukció–rekonstrukció–adaptáció hármas témaköre kerül fókuszba.

Az 1970-es években a táncházakkal és a „nomád nemzedékkel” útnak indult új folklorizmus mozgalmak normává emelték a néprajzi szempontból hiteles forrásanyag (archív hangzó- és filmfelvételek, múzeumi tárgyak) stílushű tolmácsolását a jelen és közelmúlt kulturális gyakorlatában. A forrásanyag lehető legpontosabb követésének igényével (ezt jelöli az „autentikus” kifejezés) azonban szemben áll a folklorizmus adaptációs „kényszere”. A tágabb társadalmi-kulturális környezet, a szervezők, közreműködők, a résztvevő közönség spontán és tudatos transzformációkat hozott létre. Mindezen túl a folklorizmus gyakorlatában megjelennek olyan elemek is, amelyeknek a népi műveltségben nem találhatóak meg az előzményei. A folklorizmus tehát egyszerre jelenít meg rekonstrukciós, adaptációs és konstrukciós törekvéseket. A konferencián arra keressük a választ, hogy az akadémiai kutatás, az egyetemi oktatás és a Hagyományok Háza, mint gyakorlatorientált intézmény, milyen szerepet tölt és tölthet be ebben a kérdéskörben.


Alkalmazott néprajzi konferenciánk célja a kutatói és a gyakorlati oldal közötti párbeszéd megteremtése és támogatása: a frontális előadásokkal szemben előnyben részesítjük az egymás gondolatainak megismerését, a vitát és véleménycserét segítő munkaformákat a két nap során.

Szervező

Hagyományok Háza

Varga Máté

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.