XIII. Martin György Néptáncfesztivál

Időpont

2022. July 8. Friday –
2022. July 10. Sunday

Helyszín

Kisszínház

6720 Szeged, Horváth Mihály utca 3.

Magyarország

Mintegy 1200 fiatal bizonyít­­ja péntektől vasárnapig a Szent-Györgyi Albert Agórában, hogy él és virul a magyar virtus. Az intézmény ugyanis a harmincadik Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválnak ad majd otthont, amelynek keretében a résztvevő 43 néptáncegyüttes mindegyike öt bemutatkozó előadáson mu­­tatja be koreográfiáit. A legfiatalabb táncosok ötévesek, a legidősebbek 18 évesek lesznek.

1991-ben az egykori Száz­szor­­szép Gyermekház azzal a céllal indította útjára a fesztivált, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen az elsősorban Csongrád-Csanád megyében élő és dolgozó együtteseknek. Az első öt év után azonban a rendezvény rangos, országos eseménnyé vált. A hétvégén a megyei néptáncegyüttesek mellett szekszárdi, jászberényi, szabadkai, zentagunarasi és óbecsei néptánccsoportok is színpadra lépnek.

Az együttesek által bemutatott koreográfiákat a hazai gyermek és ifjúsági néptáncszakmában dolgozó szakemberekből álló zsűri tekinti meg és szakmai értékeléseken segítően véleményezi. Idén a zsűri tagja Juhász Zsolt szegedi származású koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti ve­­zetője, Harangozó Gyula- és Imre Zoltán-díjas koreográfus, mellette Tiszai Zsuzsanna néptáncpedagógus és koreográfus, a debreceni Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökségi tagja, valamint Tóth Zoltán néptáncpedagógus, a szekszárdi Bartina Táncegyüttes oktatója. A bírálóbizottság javaslata alapján állítják össze a fesztivált hagyományosan le­záró, nagyszabású gálaműsor programját, amelyben a legjobb 15 koreográfiát tekintheti meg a nagyközönség vasárnap 17 órától a Szegedi Nemzeti Színházban.
Az előadásokra és a gálára jegyek a Szent-Györgyi Albert Agóra recepcióján válthatók.

Szervező

Martin György Néptáncszövetség

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.