Gombaszög - Folkszöglet

Időpont

2022. July 12. Tuesday

15:30 – 00:30

Helyszín

Folkszöglet

049 11 Szalóc

Szlovákia

Kedd
16:00
Tánctanítás
A délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál a Codoba Martin Florin palatkai prímás és barátai.
19:00
Kallós Zoltán emlékkoncert
A Várhosszúréten 2022. július 9-12. között megrendezésre kerülő Népzenei Mesterkurzuson oktató muzsikusok közös koncertje. A koncertet a nemrégiben elhunyt mezőségi néprajzkutató, népzenegyűjtő Kallós Zoltán emlékének ajánljuk. Közreműködnek: Codoba Martin Florin, a magyarpalatkai hagyományőrző zenekar prímása, a palatkai cigányzenész dinasztia ötödik generációjának tagja, Halmos Attila “Csiga” – hegedű, Lakatos Róbert – hegedű, Árendás Péter – brácsa, Mester László “Pintyő” – brácsa, Bognár András – nagybőgő, Kacsó Hanga Borbála – ének, Berecz András – ének. A koncert során bemutatkoznak a táborban résztvevő zenész és énekes növendékek is.
21:30
Táncfórum est - Csángálló zenekar (koncert)
A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, mely szabad improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé. Folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait.
23:00
Táncház
Az éjszakai táncházban muzsikál Codoba Martin Florin palatkai prímás és barátai és a Csángálló zenekar.


Szerda
15:30
Kalotaszegi legényes workshop és tánctanítás
Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté A délutáni 15:30-tól kezdődő tánctanításnál muzsikál a rozsnyói SAJÓ BANDA.
19:00
Poklade zenekar (koncert)
A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. Fellépéseiket gyakran egészíti ki Gráf Vivien csodálatos énekhangja. Tagok: Balog Tamás Cérna – prímtambura (prímás); Róka Roland – prímtambura; Cselinácz Marko – harmonika, ének; Andrics Attila – basszprímtambura, tapan, ének; Pávkovics István – basszprímtambura, harmonika, ének; Bischof Dávid – tamburabőgő; Bóka Balázs Andor – tamburabrács; Gráf Vivien – ének
21:30
Banda (koncert)
A BANDA stílusa a szlovák tradicionális népzene hagyományaiból táplálkozik, de minden irányban túllépi ezeket a zenei határokat. Szárnyalás közben felkapja a blues, a jazz, a balkáni, a kelta és a latin zene elemeit. A cimbalom, brácsa, hegedű, nagybőgő, helikon harmonika, mandolin, buzuki, dob és az énekhang akusztikus összhatásával játékos könnyedséggel hoznak létre több stílusú és nemzetiségű zenei fúziókat: morva hegyi táncdallamok peregnek egy reggae ritmuson keresztül, organikus hip-folk lágyan hajt egy panaszos ukrán balladát. Eddig két albumot adtak ki, az első Jedna címet viselő 2011-ben bekerült a World Music Charts Europe első tízes listájába, míg a második, a HraBanda megismételte ezt a bravúrt 2014-ben, és bekerült az év legjobb albumai közé az NPR Global Village Radio Show-jában. Tagok: Samuel Smetana – hegedű, mandolin, buzuki, tambura, ének; Alžbeta Lukáčová – cimbalom, harmonika, ütőhangszerek, ének; Ivan Hanula – brácsa, mandolin, buzuki, ének; Peter Obuch – basszusgitár, ének; Ajgi – dob, ütőhangszerek, ének; Eva Brunovská – ének, billentyű
23:00
Táncház
Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté Az éjszakai táncházban muzsikál a SAJÓ BANDA.


Csütörtök
15:30
Kalotaszegi legényes workshop és tánctanítás
Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté A délutáni 15:30-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.
18:00
Mesekocsma felnőtteknek
19:00
Tükrös zenekar (koncert)
A Tükrös zenekar azzal a céllal alakult 1986-ban Budapesten, hogy minél hitelesebben tolmácsolja a magyar nyelvterületek népzenéjét. Személyes találkozások, erdélyi utak, az ekkor még elő népi kultúra megismerése egy életre elkötelezte a városi, komolyzenei háttérből érkező fiúkat a népi hagyomány mellett. Pédaképeik a régi falusi bandák, ahol összeszokott kamarazenélés és a muzsikusok táncot szolgáló szerepe jellemző. Tagok: Halmos Attila – hegedű, ének; Koncz Gergely – hegedű; Árendás Péter – brácsa; Liber Endre – cimbalom; Lelkes András – nagybőgő
21:30
Góbé (koncert)
A 2007-ben alakult Góbé zenekar merészen, kísérletező kedvvel nyúl az autentikus zenéhez. Akusztikus hangszereken népdalokat játszanak, megkötések nélkül, könnyűzenei stílusok között kalandozva. Olyan “népi popzenét” alkotnak, amely szórakoztató és kortárs, de megőrzi tradicionális gyökereit. Céljuk, hogy közelebb hozzák a népzenét, valamint hidat építsenek a különböző zenei színterek közé. Formabontó koncertjeikkel, eklektikus lemezeikkel rendhagyó színfoltjai a világzenei szcénának. Tagok: Rigó Márton – hegedű, brácsa, vokál; Várai Áron – ének, furulya, duda; Vizeli Máté – brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál; Egervári Mátyás – cimbalom, tamburabrácsa, dudák, furulya, fuvola; Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, vokál; Hegyi Zoltán – nagybőgő
23:00
Táncház
Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté Az éjszakai táncházban muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.


Péntek
16:00
Tánctanítás
Házigazdák: Répássi Ivett, Kristóf Bálint, Domján Deni, Domján Máté A délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.
17:00
Mesekocsma felnőtteknek
18:00
Nagy Csomor András és zenekara (koncert)
A zenekar elsősorban magyar népzenével és kávéházi cigányzenével foglalkozik. Az együttes célja a jóízű muzsikálás, valamint a Kárpát-medence páratlan zenei hagyományainak a zenekar képére formált bemutatása, egyszersmind nemzeti kultúránk népszerűsítése. A zenekar tagjai: Nagy Csomor András (hegedű, ének), Nagy Csomor István (hegedű), Vörös Dániel (nagybőgő), Lajti Gergely (cimbalom), Lajti Ákos (brácsa), Deáky Márton (klarinét, szaxofon), Lakatos Lili (ének).
20:00
Muzsikás együttes (koncert)
Röpülj, madár címmel Muzsikás népzenei koncertje Kacsó Hanga énekesnővel és Berecz István táncossal. A több, mint 40 éve alakult Muzsikás együttes Magyarország egyik zenei nagykövete. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Jelen vannak a legjelentősebb koncerttermekben, fesztiválokon, több fellépésük volt a New York-i Carnegie Hall-ban. Koncertjeikről és albumaikról elismerően írnak a legnagyobb napilapok, folyóiratok, és zenei szaklapok. Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték.
22:00
Fanfara Transilvania (koncert)
Az erdélyi Kudzsirban működő Fanfara Transilvania Fanfara Galan néven is ismert, lévén a Galan család több nemzedékét foglalja magába. Képzett zenészek mind, akik nemcsak az erdélyi és a moldáviai, a tradicionális falusi és a modern városi repertoárban jártasak, de a Balkán cigányzenéjének valamennyi örökzöldjét is kívülről fújják, legyen az Bregovic- vagy Boban Markovic-szerzemény. Falusi lagzikban és világvárosok fesztiváljain éppúgy megbecsülik őket, mert bárhová is hívják, garantáltan magukkal ragadják a rezes roma zenék táborát.
23:00
Táncház
Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté Az éjszakai táncházban muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.


Szombat
15:00
Paár Julcsi - Hangoló: Kerekerdő (mesekoncert, családoknak)
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak; Jancsi. Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján. Paár Julcsi – Hangoló : Kerekerdő című lemezének bemutató koncertjén megelevenik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik. Közreműködnek: Paár Julcsi – ének, mese; Csernók Klára – hegedű; Papp Endre – brácsa; Szabó Dániel – cimbalom; Bognár András – bőgő; Csiki Gergely – tánc
17:00
Tánctanítás
Házigazdák: Répássi Ivett, Kristóf Bálint, Domján Deni, Domján Máté A délutáni 17:00-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.
19:00
Sajó Banda (koncert)
A Sajó Banda 4 éve, 2018 nyarán alakult Rozsnyón. A zenekar létrejötte egyrészt a Borostyán Néptáncműhely széleskörű támogatásának, másrészt pedig a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia által működtetett felvidéki népzeneoktatás elindulásának köszönhető. A Sajó Banda repertoárját felvidéki, anyaországi és erdélyi népzene alkotja, amelyet folyamatosan bővítenek a Kárpát-medence gazdag népzenekincséből. A zenekar különlegessége, hogy valamennyi tagja néptáncos, így a mindenkori közönségnek koncert, táncház, és hangszerbemutató mellett tánctanítást is tudnak nyújtani. A zenekar vezetője Kristóf Bálint, mentoruk ifj. Gelencsér János.
22:00
Parno Graszt (koncert)
A „Parno Graszt“ együttest 1987-ben alapították. Kevés olyan autentikus cigányzenekar van, amelyik azután is meg tudja őrizni tisztaságát, miután igazán népszerűvé vált. Sokan elfelejtik, honnan jöttek, hova tartanak és az, ami egykor a hangszerek kíséretében őszintén rezgett a torokban, idővel megkopik, és egyre hamiskásabban szól. A Parno Graszt szerencsére az a csapat, amelyik meg tudta őrizni azt a kedvességet, azt az egyszerűséget és vidámságot, ami zenéjüket leginkább jellemzi. Ez a banda eszelősen szerethető, és pont azért, mert nem akarnak mások lenni, mint akik. Nem akarják hagyományörző cigánydalaikat túlcifrázni, mert tudják, mekkora energia lakik fülbemászó dallamaik letitsztultságában. Koncertjeik alkalmával megelevendik a vidéki kocsma pálinkaleheletű hangulata, zörögnek a szekerek, pörögnek a szoknyák és suhognak a falevelek. Amikor először hallottam őket, nem tudtam betelni a látvánnyal, a zenészek szendvedélyesek, a szemek izzanak, az énekes asszonyok csípői ringanak. Ha némajáték lett volna, akkor is elnéztem volna őket órákig. A kannás egyszerre két kannán játszik, a szájbögő futamok megunhatatlanok, a dalszövegek klasszikusok, a taktus pedig előbb utóbb bárkit táncra perdít. Tagok: Oláh József – ének, gitár, tambura; Oláh Viktor – ének, gitár, tánc; Horváth Sándor – ének, kanál, tánc; Jakocska János – ének, gitár; Oláh Heléna – ének, tánc; Váradi Mária – ének, tánc; Oláh Krisztián – tangóharmonika; Oláh János – nagybőgő; Németh István – szájbőgő, kanna
23:00
Táncház
Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté Az éjszakai táncházban muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

Program

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.