Néprajzkutatók levéltárakban

Időpont

2022. September 30. Friday

17:00 – 20:00

Helyszín

ELTE Bölcsészettudományi Kar

1088 Budapest, Múzeum körút 4/a.

Magyarország

NÉPRAJZKUTATÓK LEVÉLTÁRAKBAN, NÉPRAJZKUTATÓK TEREPEN
Hogyan kutatnak a néprajzkutatók? Mit keresnek a levéltárban, két-háromszáz éves források között? Mit figyelnek meg, hogyan teremtenek kapcsolatot és mire kérdeznek rá terepmunkájukon?
🔎 Az ELTE BTK Néprajzi Intézete idén kettős programmal készül. Előbb az intézet mellett működő MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport munkatársai világítanak rá a levéltári forrásokon alapuló értelmezési lehetőségekre, a hajdani lokális közösségek és mikrovilágok megközelítésére. Az interaktív előadás a közönség számára lehetőséget nyújt a módszertani alapok és az elemzési munka szépségeinek megismerésére.
🎞 A program második részében az ELTE Néprajzi Intézet oktatói és hallgatói beszélnek és beszélgetnek terepmunka-tapasztalataikról, élményeikről. Mindeközben képek és filmfelvételek is előkerülnek…
📸 Az este során megtekinthető a "Hogyan eleink…" című fotókiállítás a Néprajz Intézet folyosóján, a szakmai eseményt pedig táncház zárja.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Programok:
📜 17:00-18:00 Papok, boszorkányok, démonok (és az unalmas mindennapok…) Néprajzkutatók, folkloristák a levéltárakban
– Bárth Dániel és az MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport munkatársának előadása, interaktív játéka
🥾 18:00–19:00 Terep, munka, tapasztalat
– Bali János, Eitler Ágnes és egyetemi hallgatók előadásai
💃 19:00–20:00 Háztáji táncház

Helyszín:
📍 Múzeum krt. 6–8., Földszint 20., 26-27., ELTE BTK Főépülete Kevesebb jelenjen meg
20

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.