Fabók Mancsi Bábszínház

Időpont

2022. December 11. Sunday

14:00 – 15:00

Helyszín

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Magyarország

Ősi, kincses hagyományokra visszatekintő betlehemes játékunkat bábtáncoltatással, énekmondással és élő dudaszóval ajánljuk a kedves nagyérdemű figyelmébe.

„Öregapámtúl hallottam, hogy jeles ünnep alkalmával – amennyiben kellőképpen felkészült, megfényesedett a test és a lélek – Ég a Földdel összeér. S a Mennyeknek kapuján olyankor bélátni. Úgy mesélte, hogy egyenest az Úristen szeme közi lehet olyankor nézni!

No, de emlékezzünk csak: hogy es vót ez a bizonyos születés történet, jó néhány évvel ez előtt? Egyszer volt, hol nem volt, túl a zord üveghegyeken, még az Óperenciás tenger jégtábláin es túl, éppen ott, ahol a kurta farkú malacka fagyott földet túr, ahol kidőlt kemencének bedőlt oldala es havas volt, s ahol a vénasszony szoknyájának a hetvenhetedik ráncába odafagyott a kicsiny, fehér bolha – ott volt egy mély álomba merült, sötét világ…”

---

Fabók Mancsi bábszínháza ezer szállal kötődik a néphagyományhoz: leggyakrabban népmesékből meríti előadásai anyagát, de balladákat és bábtáncoltató betlehemest is feldolgozott már. Népi hangszerek, népzene, népviseletek, a népélet számos tárgyi kelléke jelenik meg egyszemélyes színházában. E sok-sok hagyományos jelenség mégis egy, a mának szóló művészi egésszé áll össze a Blattner Géza-díjas bábszínész előadásaiban.

Kapcsolódó oldalak

Honlap

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.