Egy mezőségi falu énekesei

Időpont

2023. March 10. Friday

19:30 – 21:00

Helyszín

Magyar Zene Háza

1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

Magyarország

Buza felé nézek én: egy mezőségi falu énekesei a Tóvidékről

A Tájak és zenéik tradicionális zenei sorozatunkban ezúttal a mezőségi Tóvidék Buza nevű településére kalauzoljuk el közönségünket. Az idevalósi parasztasszonyok elsöprő erejű énekét elsőkézből, adatközlőktől hallhatjuk, a falu zenéjét azt jól ismerő zenészek idézik meg. Széki Soós János író pedig a koncerthez írt narrációjával kalauzol el bennünket a Tóvidék dombjai közé.

Szamosújvártól nagyjából egyórányi zötykölődős autóút vezet Buza falujába az Erdélyi Mezőség szívébe. E nagytáj sok települése bír olyan egyedülálló népzenei- és néptánckinccsel, ami méltán tette híressé ezeket a falvakat, gondoljunk csak a teljesség igénye nélkül Székre, a táncházmozgalom origójára, Magyarszovát szívfacsaró dallamaira, a visai, magyarpalatkai, vagy ördöngösfüzesi népzene lehengerlő dinamikájára. A tóvidéki Buza zenéje különleges helyet foglal el ebben a sorban, főképp az idevalósi parasztasszonyok elsöprő erejű éneke miatt, mely elsősorban az Eszterlánc zenekar lemezeinek szárnyán indult világhódító útjára. A Magyar Zene Házában az énekes adatközlők mellett a falu népzenéjét jól ismerő Salamon Ferenc és Kovács Márton prímások, Fekete Antal „Puma” kontrás és Bankó Sándor bőgős játéka idézi meg a hajdanvolt buzai zenekarok játékát. Széki Soós János író szintúgy a Mezőség szülötte. A koncerthez írt narrációja a műsor gondolati tengelye, amely elkalauzol bennünket Buzába, a Tóvidék dombjai közé.

„Amikor én legény voltam, beállítottuk a muzsikásokat egy évre! Minden vasárnap, amikor kijöttünk a templomból, volt nekünk egy táncházunk, oda gyülekeztünk össze, a fiatalok… Ott táncoltunk egész vasárnap. Amikor délután vecsernyére harangoztak, akkor a tánc megállott. Amikor kijöttek a templomból, táncoltunk tovább, egészen estig. Este mindenki hazament, a fiúk is, a leányok is, vacsoráltak, azután úgy nyolc-kilenc órakor megint összegyűltünk a táncházba. Táncoltunk, ameddig lehetett…”
– Simon József buzai kántor visszaemlékezése a 20. század elejének táncmulatságaira.

Kapcsolódó oldalak

Honlap

Jegyek

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.