Tükrös koncert

Időpont

2023. April 21. Friday

19:30 – 21:00

Helyszín

Magyar Zene Háza

1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

Magyarország

Az 1986-ban alakult Tükrös Zenekar falusi magyar népzenét játszik a vonószenekarok hagyományos felállásában, cimbalommal kiegészülve. A zenekar tagjai vallják, hogy a falusi bandák muzsikájának örökérvényű szépsége és ereje a feldolgozás szándéka nélkül is képes hatni a mindenkori hallgatóságra. A Tükrös ennek a hagyománynak a továbbadását tűzte ki céljául – és ezt valósította meg közel negyven éves működése során. Az együttes zenészei a számtalan egyéb lehetőség közül kezdettől a vonós népzenére koncentráltak. Azon belül is elsősorban a Felső-Tisza-vidék, a Mezőség és a Székelyföld egy részének zenei világával foglalkoztak behatóan. Ezt tükrözi az eddigi munkáikat összefoglaló koncertjük a Magyar Zene Házában, melyben közönségkedvenc számaik mellett, már a 2023-ban készülő új albumuk zenei anyagából is játszik a zenekar.

A Tükrös zenekar a fél évszázados Táncházmozgalom indulása után nem sokkal alakult, a húszas éveik környékén járó fiatalokból. Ahogy arra az időben lehetőség volt, komolyzenei tanulmányokkal indult a tagok zenével való kapcsolata, miközben persze őket sem hagyták hidegen a beat és a rockzene csúcsteljesítényei. Ezek után mindannyiuk életébe kamaszként, csak erre az életkorra jellemző elemi erővel tört be a népzene. Megadatott nekik, hogy a 80-as években még a hagyományos életformát folytató faluközösségek vendégszeretetét élvezhették és részt vehettek mulatságaikban, ünnepi rítusaikban. Az ott hallott, generációkon át érlelt, a megfelelő keretek között mégis szabadon variált, sodró lendületű zenék lenyűgözték mindannyiukat. A táncházmozgalom idősebb „revival” zenészei pedig örömmel segítettek nekik a tapasztalatszerzésben és a mesterfogások elsajátításában.

Kapcsolódó oldalak

Honlap

Jegyek

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.