Páll Éva: Míves Mesterségek gyermekkoncert

Időpont

2023. February 5. Sunday

15:00 – 16:00

Helyszín

Művészetek Palotája

1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Magyarország

A Müpa 2008 óta rendezi meg rendszeresen magyar népzenei gálaműsorát, és 2023-ban sem lesz ez másképp, amikor táncházi zenétől világzenei produkciókig mutatja be a hazai folkzene sokszínűségét. A cigány és magyar táncház által közrefogott esti koncert előtt Páll Éva gyermekprogramjával indul a minifesztivál. A Míves Mesterségek című műsorban az énekesnő népdalokon, mondókákon, meséken keresztül idézi fel zenekarával a régi mesterségeket a gyermekek számára.

Páll Éva és zenekara az egész család számára élvezhető táncos műsort állított össze, amely életkortól függetlenül mindenkinek ajánlott. A Míves Mesterségek úgy épül fel, hogy a legkisebbek is találkozzanak benne ismerős dolgokkal, a kicsit nagyobbak új ismereteket szerezhessenek, a felnőttek pedig jókat nevessenek. A hagyományos mesterségeket megismertető történet a fonóházban kezdődik, ahol a lányok és asszonyok kenderből fonják a fonalat. A takács vásznat készít belőle, majd a szabó a kész anyagból ruhát varr. Ezután jöhet a lábbeli: a cipész és a csizmadia nem egy kaptafára készíti termékét, hanem gondosan a vevő lábára igazítja. Itt persze korántsem ér véget a kalandozás a mesterek és mesterségek birodalmában: fazekasok, kovácsok, molnárok munkájával ismerkedünk, és ha már van liszt, akkor a nótázós kedvű pékek sem maradhatnak ki a sorból: éjszaka készítik a friss kenyeret, kiflit, zsemlét, kalácsot. A házimunka is komoly mesterség, a házi sütemény pedig igazi nyalánkság, amely a mulatságban is előkerül: a bálnak csak akkor lesz vége, mikor elfogynak a finomságok.

A rendezvényre a belépés díjtalan.

Kapcsolódó oldalak

Honlap

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.