Népdaltanulás Buza énekeseivel

Időpont

2023. March 10. Friday

17:30 – 19:00

Helyszín

Magyar Zene Háza

1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

Magyarország

Egy modellezett népdalgyűjtést bemutatva elhangzik számos olyan népdal, melyek az énekesek repertoárját alkotják, s példázzák Buza sokszínű dallam- és szövegvilágát, illetve műfaji gazdagságát. A gyűjtés során a közönség betekintést nyerhet a népdalgyűjtési szituációk alkalmával zajló interjúhelyzetbe, az adatközlő életét és zenei világát feltáró, személyes hangulatú „kérdezz-felelek”-be.
A népdalgyűjtést követő daltanulás („énekes workshop”) során a Zene Háza közönsége énekes vendégeinkkel közösen énekelve megtanulhat néhányat Buza legszebb dalai közül, s ezáltal maga is megtapasztalhatja az együtt éneklés örömét és a mezőségi éneklési stílus elsöprő hatását. A közös éneklést a koncerten szereplő kiváló zenészek játéka teszi még hangulatosabbá.
A programon való részvételhez – mely az ezt követő koncertre kiváló ráhangolódás jelent - előképzettség nem szükséges; de a magyar népdalokra nyitott, azokat kevésbé ismerő résztvevők mellett énekesekre, népi énekléssel komolyabban foglalkozókra is számítunk.
=========================
A mezőségi Buza énekeseinek hangja legendássá vált a táncházmozgalomban. Dalaikat évtizedek óta ismeri és örömmel tanulja a táncházas közösség többek között különféle táborokban, koncerteken, zeneiskolákban vagy táncházakban. Programunk célja, hogy Enyedi Ágnes népdalénekes, népzenetanár vezetésével a közönség kiváló énekes mestereinket közelebbről is megismerhesse, betekintést nyerhessen hagyományos életformájukba, melyben az általuk énekelt dalok virágoztak és öröklődtek generációról generációra. Fényképek, videó- és hangbejátszások segítségével megidézésre kerülnek azok a kivételes énekes egyéniségek is, akik már nem lehetnek közöttünk.
==========================7

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is. Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljetek maszkot. Felhívjuk figyelmeteket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulnátok az eseményre, tájékozódjatok a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Szervező

Enyedi Ágnes

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

Részletek

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.