XXXI. Kalotaszegi Népzene és Néptánc Tábor

Időpont

2023. July 30. Sunday –
2023. August 5. Saturday

Helyszín

407515 Kalotaszentkirály

Románia

Az Archívum Kulturális Alapítvány és Kalotaszentkirály Község Önkormányzata 2023-ben, július 30. és augusztus 5. között szervezi meg az 1991-ben indult Tábor újabb kiadását.

Amint eddig is tettük, lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy a hagyományos, kalotaszegre jellemző táncokat, énekeket a szakma nagyra értékelt oktatóitól sajátíthassa el az érdeklődő.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét az idei változásokra! Tábori programunk ezúttal vasárnap este kezdődik és a péntek esti Gálaműsorral ér véget.

A megváltozott körülményekre való tekintettel a néptánc iránt érdeklődők továbbra is két csoportban sajátíthatják el a tájegység táncait. A táncoktatáson való részvételt elsősorban a valamilyen néptáncot már ismerő személyeknek ajánljuk. Naponta kétszer, közös népdaloktatáson lehet részt venni majd. A Tábor programját ebben az évben is ének-, és legényes-verseny, illetve előadások színesítik. Megtartjuk a hagyományossá vált szabadtéri Gálaműsort, ahol a meghívottak mellett a táborozók is bemutatják a heti munka eredményét.

A kalotaszegi hangszeres zene iránt érdeklődők számára lesz hegedű-, brácsa- és nagybőgő oktatás, haladó szinten. A hagyományőrző zenészek jelenlétében zajló hangszeres oktatásra kizárólag hangszer- és némi repertoár ismerettel rendelkezők jelentkezését várjuk.

A táborozókat július 30-án , vasárnap 15.00 óra után várjuk Kalotaszentkirályra.

Regisztráció az Iskola udvarán, a Bentlakásban. Vacsora 19.00 órától, majd 21.30 - tól tábornyitó ünnepség.

A tábor egy "munkanapja" a következőképpen alakul:

7.30-8.45 - REGGELI

9:00-12:00 - oktatási program

12.00-13.00 - népdaloktatás

13.00-14.30 - EBÉD

15:00-16:00 - pihenő

16:00-17:50 - oktatási program a délelőtti beosztás szerint

18:00-19:00 - népdaloktatás

19:00-20:00 - VACSORA

21:00-00:00 TÁNCHÁZ

A hét folyamán a tánc- és hangszeroktatás mellett néprajzi előadásokat hallgathatnak, adatközlőkkel találkozhatnak.

Szombaton, reggeli után táborbontás.Gyerekfoglalkozás: Naponta 9-12 illetve 16-18 óra között. 20-21 között gyerektáncház.


A világ bármely országából érkező, kalotaszegi táncok és népdalok iránt érdeklődő, 16-ik életévét betöltött résztvevőt szívesen látunk.

A tábor helyszíne ezúttal is Kalotaszentkirály község, amelynek lakósai és Önkormányzata 1991-től tanúságot tesznek vendégszeretetükről.

Visszatérő táborozók igazolhatják, hogy a dinamikusan fejlődő község, illetve a táborszervezők évről-évre igyekeznek javítani a körülményeken. A falusi vendégfogadás keretében már számos jelentkezőnek átlagosnál kényelmesebb szálláslehetősége van. Négy éve már az új iskolai bentlakásban is el tudunk szállásolni érdeklődőket, ugyanakkor az étkezési körülmények is látványosan javultak.

A táborozók napi 6 órás középhaladó/haladó szintű néptánc vagy haladó hangszeres népzeneoktatásban részesülnek. Napi 2 órában népdaloktatás zajlik. A táborral egyidős a népdal- és a legényesverseny megszervezésének hagyománya. A tábor minden évben gálaműsorral zárul, amelyen a meghívott adatközlők mellett a tábor résztvevői is fellépnek.

------------

Figyelem!

A sátrakban hagyott értékekért nem vállalunk felelősséget.

A táborozóknak lehetőségük lesz értékeiket zárt helyen tárolni.


------------

Felhívjuk figyelmüket!

A Tábor szervezői az Önkormányzat támogatásával Gyerekcsoportok oktatásának szakmai hátterét is biztosítják a helyi gyerekek és tanulók számára. A Táborba beíratkozott szülők 5 évet betöltött gyerekei, külön részvételi díj befizetése esetén csatlakozhatnak az említett gyerekcsoport foglalkozásaihoz.

Szervező

Archívum Kulturális Alapítvány, Kalotaszentkirály Község Önkormányzata

orsolya@archivumka.ro

+40754071237

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.