Martin György nyomdokában

Időpont

2023. October 29. Sunday

19:30 – 22:00

Helyszín

Magyar Zene Háza

1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

Magyarország

Tánctörténeti és népzenei utazás Martin György nyomdokában

Martin György a hazai, mi több, a nemzetközi néptánckutatás legnagyobb hatású alakja, akinek tevékenysége Bartók és Kodály munkásságához mérhető. Szerepe emellett megkerülhetetlen a magyarországi táncházmozgalom létrejöttében, hiszen őt tekinthetjük a hazai revival szellemi-szakmai alapjai lefektetőjének.
A huszadik századi későparaszti társadalom eltűnőfélben lévő tánckincsét több évtizeden keresztül gyűjtötte, elemezte, rendszerezte. Kutatói munkássága nem állt meg a Kárpát-medence határainál, különlegesen gazdag anyagot rögzített Európa több országában, valamint Etiópiában és Ghánában is. A nemzetközi néptánckutató közösség iskolateremtő aktív tagja a kezdetektől fogva. 1983-ban fiatalon, kutatói pályájának csúcsán 40 esztendővel ezelőtt hunyt el.

A Magyar Zene Háza és a Hagyományok Háza közös szakmai nappal tiszteleg Martin György emléke előtt. Ennek zárásaként különleges gálakoncert vezeti be a közönséget a néptánckutatás Bartókjának munkásságába, mely néptánc- és zenetörténeti ívre fűzve mutat be szemelvényeket Martin György táncgyűjtéseinek anyagából.

Az est fellépői a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenekara, Martin György nevelt fia, Éri Péter és gyermekei, Éri Katalin és Éri Márton, valamint zenésztársaik. Különleges vendégként a magyar tánckinccsel sok tekintetben rokon norvég tánchagyomány egyik legkiválóbb képviselője Ulf-Arne Johannessen is színpadra lép a műsoron.

2023. október 29. (vasárnap), 19:30: A néptánckutatás Bartókja

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.