A népmese mai élete

Időpont

2023. September 27. Wednesday

19:00

Helyszín

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Magyarország

Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny hagyományközvetítő és szemléletformáló szerepe a szlovákiai magyar közoktatásban és közművelődésben.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2023. szeptember 27-én, szerdán, 19 órától a Hagyományok Háza „A népmese mai élete” és a Meseszó Egyesület „ÉLŐSZÓVAL, amit a meséről tudni kell” című sorozatainak közös online webináriumára!

A felvidéki mesemondóvsenyről, e jellegzetesen mai, a folklorizmusjelenségek közé sorolható mesemondó rendezvénysorozatról és a hozzá kapcsolódó pedagógiai, folklorisztikai háttérmunkáról fognak beszélni vendégeink: Varga Norbert, a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia szakmai munkatársa, a verseny szakmai felelőse, Szénási Veronika mesemondó és György Henrietta, eredményes felkészítő pedagógus.

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia idén XIII. alkalommal rendezte meg Gombaszögön - a névadó régész, művészettörténész, püspök születésének kétszázadik évében - az Ipolyi Arnold Népmesemondó verseny kétnapos döntőjét.

Meghívott előadóinkat a rangos, színvonalas verseny történetéről kérdezzük:

Milyen összefüggést látnak a mintaadó nagy regionális verseny és a régió hagyományismeretet terjesztő műhelyeinek működése között?
Hogyan, milyen tapasztalatok mentén alakult ki a területi elődöntők és a már fesztiválhoz közelítő döntő mai gyakorlata, az első három helyezést osztónál jóval igazságosabb, ún. „sávos” díjazás?
Hogyan érvényesíthető a hagyomány szem előtt tartása az értékelés szempontjaiban?
Hogyan érik el a legjobb mesemondók országos ismertségét a média segítségével?


Programunk ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a regisztráltaknak az esemény előtti napon küldjük ki a zoom-linket.

Kapcsolódó oldalak

Regisztráció

részletek

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.