Tükrös lemezbemutató

Időpont

2023. December 9. Saturday

19:00

Helyszín

Zeneakadémia

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Magyarország

A zenekar készülő új lemeze egyszerre lezárás és előretekintés, egyszerre összefoglaló és előremutató. A lassan négy évtizedes fennállásához közelítő formáció nem tartozik a sűrűn lemezt rögzítő együttesek közé. Legutolsó albumuk is immár hét évvel ezelőtt jelent meg. De a kiadások közti csend nem az alkotás hiányát tükrözi, inkább a lemezalkotó koncepció keresése vett el sok időt.
Végül egyfajta népzenei rekonstrukció mellett döntöttek. Olyan több évtizedes archív anyagokat, muzeális felvételeket, gyűjtéseket rekonstruáltak, amelyek enélkül az átváltoztatás nélkül kevésbé értelmezhetőek a hétköznapi zenehallgató számára.
Seprődi János elveszett fonográffelvételei – amelyek csak vázlatos lejegyzésben maradtak meg – és Bartók Béla korai felvételei – amelyeket legjelentősebb műveiben dolgozott fel – között látszólag kevés a közös elem. Mégis ez, az „archív” anyagok élővé tétele, leporolása lebegett a szemük előtt, amikor összeállításaikat elkészítették.

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.