V. Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozó

Időpont

2024. August 23. Friday –
2024. August 25. Sunday

Helyszín

Magyar Vár

2013 Pomáz, Majdán utca 1.

Magyarország

A hagyományos élőszavas népmesemondás az egész Kárpát-medencében része volt a különböző közösségek életének.
A 20. század közepétől kezdve különböző társadalmi, technikai és kulturális folyamatok miatt az élőszavas mesemondás organikus hagyománya fokozatosan eltűnt a kis közösségek életéből.
A mesemondás és mesehallgatás tevékenysége azonban a ma emberének is alapvető igénye, hiszen a történetmondás e specifikus művészi formája ma is sokak számára jelent útravalót, akár a szórakozás, gyönyörködés, indirekt tanulás, nyelvművelés területén, vagy sok egyéb területen is.
Az idén 10 éves Meseszó Egyesület egyik kiemelt programja az V. Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozó, amely során a magyar nyelvterület számos részéről érkező népmesemondóknak alkalmuk nyílik találkozni vagy megismerkedni egymással, illetve egymás mesemondói gyakorlataival, kortárs mesemondáshoz köthető szokásaival.

Ez a találkozó a népmeséről való ismeretek bővítésére is alkalmat ad, mivel olyan néprajzkutató és mesemondó szakemberek színesítik a programot, mint pl. dr. Agócs Gergely, Dala Sára, Fábián Éva, dr. Magyar Zoltán. dr. Raffai Judit, dr. Sándor Ildikó és Varga Norbert. Több hagyományos mesemondó mester is a rendezvény vendége lesz, akiktől egy nyitott gyűjtés keretén belül nem csak meséket hallhatnak a résztvevők, de a mesemondás különböző hagyományairól is többet megtudhatunk.

A rendezvény látogatásához részvételi jegy vásárlására van szükség, illetve amennyiben valaki támogatni szeretné a Meseszó Egyesület tevékenységét, akkor támogató jegyeink közül is választhat. Előre is köszönjük a támogatást!
A Meseszó Egyesület meghívott vendégeit és az előadókat, levélben értesítjük a részletekről.

Étkezés:
A látogatók számára előre rendelhető.

Szállás:
A látogatók részére lehetőség van a területen sátorhely bérlésére és saját sátor felállítására.

Szervező

Meseszó Egyesület

Kapcsolódó oldalak

Jegy

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.