Folkrádió

Fórum

Egy szomszéd nép sem népszerűsíti a magyar zenét, sőt, csak mi vagyunk ilyen nemzetköziek!

Jeney Zsolt

Új hozzászólás írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

endrem - május 27., 15.54

Népzene, főleg magyar:
https://youtu.be/CWf4kuk7NRo?list=PLOP-cgkz015CU3OLygkuCHLVVzHG2TddG

Bereczki László - 2015. december 23., 16.51

Hallottam már népek zenéiben mit nem szíveltem. Vannak, találni olyat hovatartozást nem fontolgatva. Én a halott siratókat viselem nehezen. Nekem agyon vannak tömve giccsel, hatásvadászattal. A Mária magasztalók is. Lelépek onnan ahol hallom. Ennyire egyszerű megoldást találni.

endrem - 2015. december 18., 21.18

A magyar népzene él - living hungarian folkmusic
https://www.youtube.com/watch?...-cgkz015DbWqRVWXFfxAkFuv4XTXru

Makk László - 2013. szeptember 19., 12.26

Végigolvasgattam az előzményeket, és ... egyetértek. Nem mondom, hogy ne legyen, mert én is szeretek más népzenét (például a délszlávot), és a bonchidai "román" zenét sem száműzném, csak azért mert a románok őrizték meg a magyar hagyományt :-). Azonban a folkrádióban a szomszéd népek zenéi túlreprezentáltak. Ahogy az előbb "bekapcsoltam" a folkrádiót, a listán egyidejűleg látható 9 dalból 4 szlovák, illetve román.
Ne mondjátok, hogy a most hallható "Cântec de nuntă: Cântecul bradului" dalhoz akár a távoli múltban is valami közünk volt, nem is tetszik. Halkítsam le ilyenkor a rádiót, mint a TV-t a reklámoknál?
Jeney Zsolt azon megjegyzésével is egyetértek, hogy külföldnek szóló bemutatkozásokon jóval kisebb arányban kellene nemzetiségeink kultúráját propagálni, hiszen a sajátunk gazdagsága páratlan! Köszönöm, ha ezekre érdemben válaszoltok.

hegza - 2011. július 6., 17.20

No lám, még fenn van ez a téma? Hallj oda!
Kedves Majnik Zsolt, örvendek ha nagyjából egyet értünk, ám az az egy nem világos, hogy milyen tüntetésre-lengetésre gondolsz, s egyáltalán hol ejtettem én szót efféléről, amivel nem értesz egyet...
A másik Zsolti megjegyzésével kapcsolatban meg ha meggondolkodom magam, annyiból télleg igaza lehet, hogy "amióta a szadesz eltűnt a színről" azóta nekem se volt okom itt vitatkozni. :) Az viszont nem túl meglepő már, hogy a "cinizmus" jelentésével is bajban van...
Egyéb felől az "ilyen dumának", vagyis az iróniának, akár maró gúnynak (ami biza nem egyenlő a cinizmussal) eszközeit is használó érvelésnek, s a valós érvek híján kinyilatkoztatott vélemények önellentmondásaira azok nevetségességig való karikírozásával való rámutatásnak bizony van - éppenséggel magyar - hagyománya. Talán a legközismertebb történelmi példának gróf Széchenyi István "Ein Blick"-jét hadd említsem meg, mely az elnyomó Bach rendszer és annak önigazoló - ámde a valósággal köszönőviszonyban sem lévő - propagandairományának pellengérre állítására íródott vitriolba mártott tollal.
Igaz németül, vagyis tulajdonképpen a legnagyobb magyar is hanemegyéb kozmopolita lehetett. ;-) (Na példának okáért, ez a mondat sem Széchenyit gúnyolja - ez lenne "cinizmus" - hanem teljesen egyértelműen annak az okoskodásnak a nevetséges ellentmondásait, miszerint ha valakinek a legküsebb köze is van valamihez ami nem színtiszta magyar, akkor az már attól kozmopolita...)

Majnik Zsolt - 2011. július 5., 9.49

Kivételesen szinte teljesen egyet kell értsek Hegzával :) Egy dolgot kivéve: nagyrészt az ilyen tájékozottságú "Zsoltik" mentek tüntizni meg lengetni...
Viszont arra godoltak-e a Kedves "ZSoltik", hogy milyen az a nyelvezet melyet ők is használnak pl. eme levelezéshez is? Hm? Hogy akkor esetleg Kaznczy is kozmopolita nemzetáruló lenne?? Hiszen rengeteg külföldi meg kiatlált szóval (pl.: vonat) csúfította el az igazi magyar nyelvet!! Legyetek következetesek! Ha a folkrádióból ki kell hagyni a nem magyar zenét, akkor gyomláljuk ki a nyelvből is a belekerült idegen dolgokat!:
Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc. yſa pur eſ chomuv uogmuc.!!
Asszem elég érdekes lenne.... :)

Lipták Dániel - 2011. július 2., 9.45

"A magunk megismerésének nemcsak az az egyetlen útja, hogy csak a magunk arcát nézzük a tükörben, hanem mennél több mást ismerünk, annál jobban ismerjük magunkat, ha leszűrődik bennünk, mi az, ami bennünk más.

Hogy a zenében mi magyar, annak megállapítását el sem kezdhetjük a környező népek zenéjének alapos ismerete nélkül, különben a legvaskosabb tévedésekbe eshetünk. Ha tudni akarjuk, mi magyar, tudnunk kell azt is, mi nem magyar. Tehát első renden szükségünk van szomszédaink megismerésére, hogy magyarságunk határait minél világosabban lássuk. De kell, érdemes őket megismerni önmagukért is. Minden nép sajátos formáit teremtette meg a szépnek, mindegyiknél találunk valamit, ami másnál nincs. Tehát csak gazdagodunk vele."

Kodály Zoltán, 1942

Végh - 2011. június 30., 8.20

Köszönjük Zsolti. Lényeg, hogy senkit nem akarsz provokálni.

zsolti - 2011. június 29., 21.38

Ilyen cinikus dumát azóta nem hallottam (olvastam) mióta a szadesz eltűnt a színről.

hegza - 2011. június 29., 18.28

A stílusról s elfogyó érvekről csak annyit, hogy elé eddig csak az egyik oldalon volt esélyük nem kevés falrahányódás után elfogyni, mert a másikon fel sem merült elfogynivaló... Szóval vicces megállapítás. (Vagy netán a kozmopolitázás, Tacaciescuzás, Kádározás, zombizás, románozás - a többi hozzászólóra értve - lettek volna azok a bizonyos nem fröcsögő érvek?)
No ha a "népzene" definícióba - ami elég ellentmondásosra sikerült (pl: most akkor magyarok "használják" vagy "használták"? a kettő ugyanis nem fedi egymást, sőt számtalanszor ellent mond) - belétörik a bicska, akkor legyen egy mentő kérdés:
- Ha már magatok előhoztátok a szót, hanemegyéb azt mondjátok meg Zsoltik (többeszám?), a "kozmopolitizmus" mi? (Haddlámsza vajon te/ti komolyan gondolod-e az "érvet"?)
Ha kellenének rávezető kérdések: Aki több kg - magyar - alma, körte, barack, szőlő mellett urambocsá­ megeszik egy-egy narancsot vagy banánt, az vajon akkor kozmopolita? Aki használ egy idegen szót - pl hogy "kozmopolita", "flaszter" - akkor az is kozmopolita? Esetleg aki sok órányi magyar népzene közt meghallgat egy román, vagy szlovák felvételt is - menet közben el ne feledjük hogy itt most végülis erről van szó, s nem arról hogy csakis ez legyen a rádióban - akkor az kozmopolita?
"Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan." - mondá Tamási Áron (Tamasiscu?) a nagy "kozmopolita". (Áruló módon román szereplőket is írt a regényeibe, sőt lehet hogy még banánt is evett...) Én is úgyhiszem, a fafejjel minden érvvel s józan ésszel szemben semmiről tudomást nem véve dacoló tudatlan ostobaság az nem magyarság, sőt éppenhogy a magyar nemzet lejáratására jó csak, ha annak nevében erőltetik. Kodály is mondá, hogy a hamis magyarság egyenesen kártékony: "Mint az az irodalom vagy film, mely a rosszul megfigyelt vagy elképzelt magyar életet hamisítja a nemzetközi közönség elé." Cui prodest? (Bocs a kozmopolita kifejezésért, szóval magyarul: "Kinek az érdeke ez?") Ezért is bűzlik, hogy provokáció az egész téma, és akkor viszont sokkal inkább ettől kell megvédeni magyarságunkat, kultúránkat, nem 1-2 román népzenei felvételtől. (Amelyekben ráadásul magyar "foszlányok" is vannak, méghacsak tudósok tudják is megmondani melyek azok...)
Márcsak azért is, mert - feltéve hogy mégsem provokációról van szó - hogy a sújba tudná valaki megmenteni "a még megmaradt magyar kultúra utolsó foszlányait", ha lila segédfogalma sincs, hogy milyen az, s mi választja el minden - szerinte szigorúan elvetendő - nem magyar kultúrától? Már kitudja hányszor fogalmazódott meg alább (alighanem esment fölösleges lesz), hogy pl az erdélyi román zenében is nem kevés ilyen "utolsó foszlánya" van a magyar kultúrának amit valamikor magyarok "használtak" de már elfelejtettek - szóval ha valami megmentendő magyar foszlány, akkor ezek éppenséggel azok lennének. Végh kérdése pedig éppen erre vonatkozott, hogy akkor Zsolti(k?) ezeket szerinted/szerintetek ne mentsük meg, sőt rekesszük ki, mert ahhoz a foszlányhoz más is hozzáért akinek nem kellett volna és így már visszavonhatatlanul "beszennyezte", elidegenítette tőlünk? (Honnan is ismerős ez a logika? Csak nem a bocskai viseletek és Árpád-sávos zászlók elleni politikai cirkuszra emlékeztet, amely szerint azok már csakis a "fasisztáké"? Biza kilóg a lóláb...)
Viszont ha meg mégis elfogadjuk, hogy minden ilyen "idegenséggel beszennyezett" kultúrális foszlányt dobjunk el, akkor utána vajon mi megmenteni való marad fenn a rostán? Nem kell-e eldobnunk így az egész magyar kultúrát? Cui prodest? (Pl a moldvai magyarságot már első pillantásra tokkal-vonóval zenéstűl, viseletestül, mindenestül feltétlen el kell... de hát ez a kérdés is válasz nélkül maradt már alább...) - ez pedig a "Végh-ső" :D (bocsánat a szójátékért...) kérdés másik fele, amire nem akaródzik válasz érkezni. Pedig egy válasz sokkal kevesebb gép előtt űlés lett volna, mint ennyi kitérő hozzászólást megírni. No nem csoda hogy még se, ­sze bármiféle válasszal ugyanis színt kellene vallani, s abbahelybe vége lenne a mókának. Bár tulajdonképpen így is vége van...
Ps: Ha Erdélybe mentek ember, székelyeknél erőst űgyeljetek, ne mind kozmopolitázzátok, románozzátok le őköt es, ha "maszlinás borkánba adják a peccs-dzsemet" mer még elészerelik a székely buletint s osztán deszkurkálhatjátok magatokot! :D

zsolti - 2011. június 29., 16.26

Nem igazán érdekel személy szerint engem egy zeneakadémiát végzett szakember véleménye sem, hiszen maga a népzene is egyszerű emberek között alakult ki; nem hiszem, hogy tudományossággal kéne magyarázni.
Nem gondoltam soha, hogy kizárólag az a magyar népzene, amit az első magyarnak nevezhető ősember elmuzsikált. Természetes, hogy mint ahogy a nyelvünket is, úgy a zenénket is érték idegen hatások, nincs is ebben semmi baj. A magyar népzene szerintem attól magyar népzene, hogy a magyar hagyományokra épül, és a magyar nép használja/használta. És nem hiszem, hogy bárki, aki ezen az adón csak erre kíváncsi, másként gondolná. De ami már román, arra mulassanak az oláhok, meg hallgassák ők a maguk médiumaiban - ha akarják.

A stílusról: Nem hiszem, hogy a más vélemény \"fröcsögés\" lenne. Ezt azok szokták mondani, akiknek elfogynak az érveik.

A nem válaszolásról: Nincs mindenkinek ideje 24 órában a gép előtt ülni. Én speciel ahhoz a kisebbséghez tartozom, akik a nap nagy részét végig dolgozzák, hogy a gyerekeinek enni tudjanak adni, és ne adj Isten megengedhessenek maguknak egy nyári kirándulást, mondjuk Erdélybe barátokhoz, rokonokhoz.

Végh - 2011. június 29., 14.16

Valóban nem kell zeneakadémiát végezni, de aki mégis elvégezte, az örömmel megmondja neked, hogy az a bizonyos ősmagyar muzsika, amit a pincebuliban játszol, pontosan hol tartalmaz sváb/cigány/horvát stb. népzenei elemeket, és azt is elárulja hogy a mongol citera, amit lehoztál a padlásról, pontosan honnan került Magyarországra, a sámánharmonikáról nem is beszélve.
Egyébként az erdélyi román zenével és tánccal, pontosabban azzal a zenével és tánccal, amit a felgyűjtés pillanatában románok táncoltak/románoknak zenéltek, a románok nem foglalkoztak. Mi felgyűjtöttük helyettük, tehát gazdagabbak vagyunk náluk (az ő erdélyi népzene és néptánckincsükkel). Gondolom ez is baj.
Egyébként én is "lenn" élek vidéken.
És szó sincs "még megmaradt magyar kultúra utolsó foszlányairól", irdatlan mennyiségű (igaz, az utolsó órában felgyűjtött) népzenei és néptánc anyag áll rendelkezésünkre, sokkal több mint bármelyik népnek Európában. Bocsánatot kérek a "provokátorért", de nem tudtam másra gondolni, miután pont egy olyan közegben kezdtetek el fröcskölődni, ami magyar érzelmű, a magyar népi kultúrát ápolni kívánó emberekből áll.
Mivel nem válaszoltatok, nem értettétek meg amit 20-an próbálunk egyszerre elmagyarázni,és nem veszitek a fáradságot, hogy utánanézzetek, vajon nincs-e igazunk, csak szajkózzátok azt a butaságot, amit már az első hozzászólásokban megcáfoltak, meddővé vált a vita.

zsolti - 2011. június 29., 12.55

Kedves Végh, nem hinném, hogy itt bárkinek a becsületén folt esett volna, legalábbis a mienken biztos nem.
Dilettáns okoskodó? Provokátor? Ezt komolyan gondolod? Nem csak pesti flasztermagyarok hallgatják ám ezt az adót és formálnak véleményt, hanem akik maguk is "lenn" élnek vidéken és próbálják elcsípni a még megmaradt magyar kultúra utolsó foszlányait. Ehhez nem kell zeneakadémiát végezni, elég érezni a belső késztetést és megtanulni a padláson talált citerán vagy harmónikán és végigzenélni egy-egy szőlőhelyi pincebulit. És továbbvinni a magyar zenét így. A román meg a szlovák zenét meg vigye tovább és éltesse az akié.

Végh - 2011. június 29., 8.53

Hát igen, kár hogy pont most döntött úgy, hogy többé nem ereszkedik le a szintünkre, mert így soha nem tudjuk meg, hogy tudna-e konkrét választ adni a kérdésekre, vagy pedig elkönyvelhetjük mint dilettáns okoskodót, esetleg mint provokátort... De Zsolti, mivel Te egy véleményen vagy vele, válaszolhatsz helyette, megmentve ezzel mindkettőtök becsületét!
Le kell vágni a batukát? Mehet a barbunc, csak verbunknak kell hívni? Nos?

zsolti - 2011. június 29., 7.21

Vagy talán nincs kedve kozmopolitákkal vitatkozni. Nem gondolod Tacaciescu?

Takács Tamás - 2011. június 28., 7.44

Nnnna, így jártunk. Elüldöztük szegényt a nagy magyarságába... :)

Mocsári Norbert - 2011. június 24., 9.29

Talán azért nem jelentkezik, mert most fogalmazza meg a magyar népzene definícióját. Hagyjuk gondolkozni :).

Végh - 2011. június 24., 9.04

Zsolt, ha nem te vagy a Varnus Xavér, írd le nyugodtan hogy melyik szót nem érted, és elmagyarázzuk, hogy tudj válaszolni. Mert én már tűkön ülök.

hegza - 2011. június 23., 16.54

No milyen rég nem írt ez a Zsolt, hej! Nem minha hiányozna erőst, de immá ejsze jő a nagy leleplezés, hogy ő Varnus Xavér s esment csak tesztelt münköt egy provokatív véleményvel, mint már korábbacska es tettevót... xD Hanemegyeb már a szociológiai kiértékelés zajlik... ;-)

Kőrösi-Szabó Gyöngyvér - 2011. június 23., 13.54

Kedves Zsolt!

Ajánlanám továbbá Szvorák Katalin Vox Humana című albumát, mely ingyenesen letölthető a www.szvorakkatalin.hu weboldalról. A CD-n szlovák és magyar dallampárhuzamok hallhatók felölelve az egész naptári évet, közös ünnepeinket.

Az album borítóján pedig ez olvasható:
"A VOX HUMANA Szvorák Katalin művésznő hangja, aki eredeti nyelven énekli a magyar és szlovák dallamokat. Azontúl, hogy a népzene kedvelőinek egy különleges csemegét nyújt át, egy üzenetet is küld mindnyájunkak, milyennek kellene lennie a mi együttélésünknek."

Üdv

Majnik Zsolt - 2011. június 23., 11.22

Én például azt se szeretném ha ez kimaradna a folkrádióból!: http://www.youtube.com/watch?v=oyr0wKDDPjU
Bonchidai román "barbunc". Valószínűleg a magyar "verbunk"-ra erősen hajazó neve nem a véletlen műve. Nos?

Végh - 2011. június 23., 10.47

Majdnem biztos vagyok benne, hogy nem tudod megkülönböztetni a fordulótól. Gondolom a cigánycsárdást is vágják ki belőle, nem baj, hogy magyarok táncoltak rá, főleg magyar táncot... Nos?

Végh - 2011. június 23., 10.23

Például egy vajdaszentiványi rend mehet a folkrádióban, de csak ha levágják a végéről a batukát???

Mocsári Norbert - 2011. június 23., 10.16

Tetemre hívás.

Végh - 2011. június 23., 10.10

Kedves Jeney Zsolt, már többen próbálták neked elmagyarázni, hogy színtisztán magyar zene gyakorlatilag nincs. Azt mondod, utálod a román zenét és szereted a magyart, hát akkor erősen zavarba hozna mondjuk egy füzesi román csárdás. Válaszolj légyszíves végre, ha már ennyien kérdezték, pontosan mit hívsz magyar zenének?????? Nevezd meg, mert ez alól eddig mindig kibújtál!

Majnik Zsolt - 2011. június 22., 15.10

Thx! :D
Vaúúúúúúú!! :D

Takács Tamás - 2011. június 22., 14.59

Majnik Zsolt! Feel free! :) Ja bocs, ez nem magyarul volt... :) Jajj!

Egyébként én nem foglalkozom folklórral. Én egyszerűen csak szeretem, ami jó és értékes, függetlenül attól, hogy magyar-e vagy sem.

Vannak dolgok, amikben érdemes "védeni" azt, hogy magyar. Ilyen a Tokaji és még jó pár más Hungaricum. De a zene nem attól jó, hogy magyar, hanem attól jó, hogy jó. Nekünk, akik ezeken a zenéken (is) nőttünk fel, különösen kedves egy "magyar" dallam. De ez nem jobb vagy több, mint bármi más. Nekünk persze más, különleges.

De szőrét hullató kutya legyek, ha meg tudja valaki mondani nekem egzakt módon, hogy mi is a magyar zene definíciója... Komolyan! :)

Vaúúúúú! :D

Majnik Zsolt - 2011. június 22., 14.51

Kedves Tamás!
Ha megengeded kopiznám a hszedet! :)
Mindenben egyet értek veled és képzeld, én is 41 éves vagyok, 1976 óta foglalkozom folklórral, de nem járok zászlót lengetni, bejártam a fél világot, de mindig hazajöttem, és már a lányom is együttesben táncol... :)

Takács Tamás - 2011. június 22., 14.39

Zsótikám! :)

Nem fogod elhinni, magyar vagyok. Esküszöm! Amióta az eszemet tudom, az vagyok. A felmenők között van szláv, sváb meg a fene se tudja még, milyen vér. De ez semmiben nem befolyásolja, hogy magyar legyek. Miért, Te vajon ária magyar volnál, egyenesen Árpád vezér nemzeccségibű? :)

Ha már így bekérdeztél, elárulom, hogy 41 év alatt sok-sok alkalom adódott az életemben, bárhol külföldön élhettem és dolgozhattam volna, de mindig úgy döntöttem, hogy itt maradok, akármilyen is sz*r is a helyzet és akármennyire is könnyebb volna egzisztenciálisan szinte bárhol máshol.

És nem azért, mert a fülem mögül is kokárda folyik ki, hanem mert itt érzem jól magam. Ennyi!

Vallom magam annyira magyarnak, mint bárki, annak ellenére is, hogy nem járok Árpád-sávos zászlóval tüntetni. Mert tüntetni se járok, sem pro, sem kontra. Viszont dolgozom, adózom, nevelem, a lányomat, szeretem a barátaimat és többek között jó zenéket hallgatok. NEM CSAK MAGYAROKAT!!! :) :P

Szíved joga, hogy ne akarj mást hallgatni, csak amit akarsz. Végy vagy kölcsönözz olyan CD-ket, amilyeneket szeretnél, a döntés Nálad van.

Senki nem kérte, hogy megfelelj! De a kölcsönös élni és élni hagyás nagy adomány volna, ha gyakorolnánk. Egyszer próbáld ki, k...va jó... :) Tényleg!

Ahhoz, hogy elfogadjanak, hogy értékeljenek, olyannak, amilyen vagy, magyarnak, ahhoz Neked magadnak is el kell fogadnod másokat olyannak, amilyenek. Ez az utca nem egyirányú, mindkét irányban halad a sor és miattad senki nem fogja ezt átrendezni. Ebben egészen biztos vagyok.

A világon csak azok a nemzetek, szervezetek, bármilyen más csoportok voltak képesek fennmaradni, akik tudtak tanulni mások másságából. Mert nem feltétlenül szar minden, ami nem magyar. Vagy Neked milyen autód, ruhád, TV-d, számítógéped van? Mind magyar??? 100%-osan????

Persze élhetsz a zárt falak között is, akkor senki nem fog háborgatni. De az szerintem nem olyan érdekes. Igaz, lebeszélni se akarlak róla... :)

Jankó Szép István - 2011. június 22., 14.21

Kedves Zsolt!
6:38-as hozzászólásodban azt írod, hogy a folkrádió lefordította a román úriember hozzászólását. Nem ők tették, én tettem, mégpedig szabad akaratomból, az erdélyi táncházasok listáján közzétett kérésnek eleget téve. Azért tettem, mert olyan szövegnek ítélem, amit érdemes volt nagyobb tömeggel megosztani, a szöveg stilisztikai minősége, mondanivalója és egyéb, általad valószínűleg nehezen értelmezhető szempontok miatt.
Nyugodt lehetsz, hogy a te szövegeid románra fordításának veszélye nem áll fenn (legalábbis részemről, más meg nem nagyon gyúródott a másik esetben sem), hiszen az előbb felsorolt szempontokat figyelembe véve nem ütik meg az ingerküszöböt.
Na, szebb lölőt! - legyen mivel játssz

Majnik Zsolt - 2011. június 22., 14.11

Köszi Norbert!

Mocsári Norbert - 2011. június 22., 14.08

Kedves Zsolt!

Látom egyre kezd elharapózni a vélemény alkotás. S átcsap személyeskedésbe. Mivel rajtad kívül nem osztja a nézeteid, legalább is eddig nem osztotta, így Te voltál a példa, hogy lemaradott az aki hasonlóan gondolkodik, s nem látja az értéket. A többnemzetiségről meg annyit, hogy első királyunk szt. István intelmeibe is megtalálható, hogy az idegenekkel hogyan bánjon fia. Olyannak mondasz ellent, s vetíted ki álláspontodat, ami ezer éves. Hogy ne keresgélj íme a 6. intelem Imre hercegnek:

A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák.

Gondolom ezzel sem értesz egyet. Mert ha igen, akkor ismét magadnak mondasz ellent. Nemzeti öntudatot itt azért nem fogsz kelteni, mert itt mindenki hazáját szerető magyar, aki nem kardoskodik olyan ügy mellett aminek jóformán csak érzelmi alapja van, tudományos pedig nincs. De megkérlek én is amire Takács Tamás is, kérlek sorold fel, hogy mi alapján deffináljuk a magyar népzenét. Hol van ez leírva, hol találjuk mi is meg, hogy elsorvadt szürke állományunk ismét töltve legyen a tudással. Nem mondom, hogy a nemzetnek nem kellenek olyan emberek, mint Te, de, hogy útmutatónak tekintsen itt valaki is ezekre a nézetekre azt ne várd. S nem azért, mert a mi szemünk a posvány fedi,s alusszuk álmunk, hanem már rég felébredtünk,s előbbre járunk, mint azt korábban is leírtam. Mi teszünk azért,hogy kultúránk megmutassuk a világnak, hogy megismerjék táncainkat, hogy hallják zenénket, hogy ismerjék kultúránkat.

Majnik Zsolt - 2011. június 22., 13.57

Kedves Zsolt!
"Neked Nikola Parov kell megmondja mi a helyes, vajon a bolgár zenéről is ez a véleménye?"
Az, hogy Nikola Parovnak mi a véleménye a bolgár zenéről nem tudom, de szerintem ha megkérdezed tőle szívesen elmondja neked is. Mármint ha hajlandó vagy meghallgatni. Mert úgy látom nyitottság tekintetében még elég jelentős kihívásokkal nézel szembe. Tudod nem árt néha körülnézni, figyelni arra amit a mások mondanak, és akkor észrevennéd, h vannak igen nagy tudású emberek a környezetedben akiknek érdemes meghallgatni a véleményét. Szerény véleményem szerint pl. Nikola Parov is egy ilyen zenész, és momentán nem azért idéztem mert ő mondta, hanem mert egyet értek vele és nem akartam az ő gondolatait a magaméként feltüntetni. Így ok? Szóval kedves "druszám" nyitottság, nyitottság, nyitottság...
Amúgy meg ha ennyire zavar a folkrádió, barátom, kattints a jobb felső sarokban található "X"-re, és halgass Kárptiát, nézz echo TV-t és hagy abba a digitális környezetszennyezést a hozzászólásaiddal...

Jeney Zsolt - 2011. június 22., 13.43

Kedves Hajni! Ilyen kavarodás-keveredés mellett tényleg nem egyszerű, de van olyan is, hogy mongol folt.
Köszönöm Zsolti a támogatást!

Jeney Zsolt - 2011. június 22., 13.38

A Tiszával kapcsolatban erre gondoltam:

Juhász Gyula

A szent magyar folyó

( Tisza kantátából)
A magyar nap vígan süt az égen,
Csöndes álom szunnyad a vidéken.
Nyári áldás a boldog határban,
Tisza vize folydogál magában,
Tiszavirág kedve pillangója,
Ez a Tisza örömünk folyója.
Néha duhaj, fájó kedve támad,
Fölveti a mély, keserű bánat,
Ősi bú ez: féktelen és szittya,
Szíve vérét amely fölszakítja
S árvaságát világgá dalolja,
Ez a Tisza bánatunk folyója.
Szép a Rajna, Loreley folyója,
Német nagyság hű oltalmazója,
Szép a Szajna, Párizs tükrözője,
Méla Volga orosz bú szülője,
De míg bennünk lélek él és nóta,
Tisza lesz a magyarok folyója.
Ballagdáló, mint a magyar ember,
Aki nézi csöndes szerelemmel,
Örök áldást áraszt szerteszéjjel,
Ó de néha bilincseket tépdel
S úgy zúg, mint a forradalmi nóta,
Ez a Tisza Petőfi folyója!
Termő nyáron elmereng a tájon,
Körülnéz a kis magyar világon.
Harmonika szól fölötte halkan
Árvaságos, öreg magyar dallam.
Félig sírva, félig mosolyogva,
Ez a Tisza Tömörkény folyója.
Sziget táján oroszokra gondol,
Szerencs mellett kuruckodva tombol,
Szeged néki fájó, komoly emlék,
Zentán zengi magyarok győzelmét.
S déli végén hattyúként dalolva
Révbe hal a magyarok folyója.

Jeney Zsolt - 2011. június 22., 13.36

Takács Tamás! TV-t nem szoktam nézni, nem vagyok szakember, csak fogyasztója a jó magyar zenének, nem tudom definiálni a magyar zenét, de vannak mások, okosabbak, akik meg kellene tegyék helyettem. Nem érdekel a más népek figyelme, még a véleményük sem, nincs bennem megfelelési kényszer, különösen nem érdekelnek a szomszéd "baráti" népek véleménye, de még a tőlünk lopott zenéjük sem. Újabb jelzők: nacionalista és soviniszta vagyok, megtanultam a szomszéd népektől.

Végh Hajni - 2011. június 22., 13.22

Én magyar vagyok! Sváb, székely, délszláv és zsidó felmenőkkel... és ez csak annyi amennyiről tudomásom van... és én így vagyok MAGYAR!
Ha valaki a honfoglalásig szeretné visszavezetni a "tiszta magyar" vérvonalát... hááát.... ezek az elméletek csúnya véget értek a világtörténelemben...

zsolti - 2011. június 22., 13.04

"Gyerekként évekig néptáncoltam és baromira nem érdekelt, hogy "magyar" zenére, magyar táncokat táncolok vagy sem."

Takács Tamás!

És mely etnikumhoz tartozónak vallod magad? Az is tök mindegy, igaz?

Szánalmas!

Takács Tamás - 2011. június 22., 12.58

Jahogy a Tisza ered a Fekete erdőből? Értem... Látod, innentől nincs több kérdésem... :)

Takács Tamás - 2011. június 22., 12.57

"Drága" Zsolt,

A táncos lábam már rég a múlté. Az eszemet meg a helyén hordom, sőt, még a szívemet is. De hogy Te mit hol hordasz, azt nem tudom.

Azért érdekelne, hogy szoktál-e néha parlamenti közvetítéseket nézni. Mert ha igen, akkor bizonyosan nagyon élvezed. A Te gondolatmenetedhez hasonló "egysíkú" megállapításokkal ugyanis ott találkozom olykor.

Áruld már el nekem és az itt egybegyűlteknek, hogy szerinted:
1. Mi a pontos definíciója a magyar zenének?
2. Ki mondja meg, hogy mi a magyar zene és mi nem? Valahol le van írva, hogy mely hangok milyen meghatározott sorredje, hajlításai, hangszeres összeállítása magyar és melyik nem?
3. Ha Te így állsz hozzá más népek zenéjéhez, miért várod el, hogy más népek figyelmet fordítsanak a mi zenénkre?

Nem lehet, hogy nem a feszültség, a nacionalista, már-már soviniszta megjegyzéseid helyett egy kis béke sokkal több nyugalmat és jókedved hozna a világra? :)

Jeney Zsolt - 2011. június 22., 12.37

Kevered a Tiszával, Trianon előtt magyar folyó volt!

Jeney Zsolt - 2011. június 22., 12.35

Kedves Takács Tamás! Neked a táncos lábadban van az eszed és irigylem is, mármint a tánctudásodat. A jó zenét én is szeretem, csak nem jó összezagyválni a stílusokat. Egy újabb minősítés: szennyet terjesztek, egyre jobb, kezdem élvezni, "baromi" jók a hozzászólások!

Takács Tamás - 2011. június 22., 12.31

Ja, azon még elgondolkoztam, hogy legyen minden magyar, akkor a határnál emeljük ki a Duna teljes vízhozamát, vigyül el valahová a francba és töltsünk bele magyar területen ásott kútból felhozott vizet, mert ha nem így teszünk, akkor a Duna nem is magyar folyó, mivel Schwarzwald-ból a "nácik" vizét hordozza?

Vagy hogy is van ez? :)

Takács Tamás - 2011. június 22., 12.17

Sikítva röhögök. Komolyan!

Nem vagyok űbernagy folk rajongó, bár világ életemben egészséges mértékben hallgattam etno zenét, bármilyen néptől származzék is, mert jó volt.

Gyerekként évekig néptáncoltam és baromira nem érdekelt, hogy "magyar" zenére, magyar táncokat táncolok vagy sem. Egyszerűen élveztem, mert a zene és a tánc jó és baromira nem etnikai kérdés. 20 éve egyetemistaként magyar, csángó és görög táncházakban ugyanúgy megfordultam. Ma is hallgatok Sebestyén Mártát, Sirtost, Nikola Parov-Herczku Ági lemezeket és Kerekes Band-et is.

De komolyan, ki a fenét érdekel, hogy magyar-e egy zene? És ki definiálja, hogy mi a magyar?

Valaki meg tudja mondani egy zenéről, hogy szerb, horvát vagy éppen macedón?

A zene lényege éppen az, hogy terjed, hogy "működik", folyton változik. A fúziós zenék ma már olyan csodákra képesek, amikre egy "tiszta népzene" sajnos nem.

Bár egy jó verbunkhoz vagy legényeshez természetesen semmi nem hasonlítható, de mikor jutnak el ezek a zenék olyan széles közönséghez, mint pl. a Kereskes Band, aki a funky-t gyúrta bele a korábbi saját, autentikus népzenei stílusába és többszázas, akár ezres tömegeket vonzanak a koncertjeik szabadtéren, az A38-on, a Kobuciban és bárhol, ahol fellépnek?

Esküszöm, semmivel nem érzem magam kevésbé magyarnak azzal, hogy nem csak magyar zenét hallgatok. De ha valakinek ennyire erre van igénye, mint Neked, kedves Zsolt, akkor miért nem vásárolsz vagy akár csak kölcsönözöl sok-sok olyan zenét és hallgatod azokat, amiket szeretnél, ahelyett, hogy ugyanazt a nemzetieskedő, értelmetlen, másokat nem tisztelő szennyet terjeszted itt is? :)

(Bocs a személyeskedésért, nem annak szántam. De értetlenségem határtalan...)

Jeney Zsolt - 2011. június 22., 11.59

Az úgynevezett szlovákoknak a himnuszát is el lehet énekelni magyarul, azt is tőlünk lopták a címerük mellé.
Trianonhoz pont az vezetett, hogy befogadtuk, de nem olvasztottuk be őket, ezt köszönték meg minden alkalommal, amikor bajban voltunk és hátba lehetett támadni bennünket. Olyan rosszul bántunk velük, hogy ránk szaporodtak, kedves Gyöngyvér; nem találja furcsának?
Majnik Zsolt! Neked Nikola Parov kell megmondja mi a helyes, vajon a bolgár zenéről is ez a véleménye?

Végh Hajni - 2011. június 22., 11.51

Csak annyit tennék hozzá: a dolgok szinte sosem tisztán feketék, vagy fehérek... aki ezt hiszi, és e mellett kardoskodik, annak szerintem egészen más szándéka van mint amiről a felvetett téma szól...

Kőrösi-Szabó Gyöngyvér - 2011. június 22., 11.09

Kedves Zsolt!

Szíves figyelmedbe ajánlanék három videót. Mindegyik szűkebb pátriám, Abaúj táncait mutatja be.

Az elsőben szlovákok járnak abaúji szlovák táncokat. A második a pozsonyi Szőttes egyik magyarbődi koreográfiája. Nem lehet nem észrevenni a két zene közti hasonlóságot, én legalábbis mindkettőre el tudom énekelni az Ej, a titkos szerelem című magyarbődi dalt.

A harmadik videó a szintén pozsonyi Ifjú Szívek népszámlálási turnéjáról készült összefoglaló videó, melyben a 12 perc 48 másodperctől kezdődően magyarok, szlovákok és cigányok/romák egy és ugyanazon zenére táncolnak. Azt hiszem, ez a harmadik videó a legkedvesebb nekem, mert úgy mutatja be a régiót, amilyen az mindig is volt és remélem, lesz: magyar, szlovák, cigány/roma, német, ruszin, vagyis soknemzetiségű!

Talán ennek a sokszínűségnek (és kölcsönhatásnak!) köszönhető például az is, hogy a magyarbődi dalokat többszólamban énekeljük, holott, ha jól tudom, ez az éneklési stílus főként a szlovákokra jellemző. No de, így szépek és különlegesek ezek a dalok! :-)

A videók:
1.) szlovák táncok:
http://www.youtube.com/watch?v=Uz3SgalwZGw
2.) Szőttes:
http://www.szottes.sk/index.ph...lb_id=2&vid_id=15&Col=1&Ind=22
3.) Ifjú Szívek:
http://vimeo.com/22491692

Végezetül történészként hadd jegyezzem meg, hogy sok minden más mellett PONT az vezetett Trianonhoz, hogy nem bántunk jól a nemzetiségekkel.

Üdvözlettel

Majnik Zsolt - 2011. június 22., 9.41

Kedves Zsolt! Mielőtt tljesen elvesznél a "tiszta magyar forrás" keresésében hadd idézzem neked -ha nem is szó szerint - amit a bolgár származású Nikola Parov a kitűnő muzsikus és zeneszerző mondott mikor szerzeményei "magyar zene" tartalma volt kérdés: Nincs olyan, hogy "magyar zene" csak ZENE van, kárpát-medencei-zene. Ez a zene sztem a népvándorlástól mapjainkig alakult ilyenné, amilyennek most ismerjük. Folyamatos kölcsönhatásban élt és fejlődött azokkal a zenékkel amikkel elődeink találkoztak. Remélem az elszánt keresgélés közben hallgatva a jobbnáljobb zenéket, észreveszed, hogy mik a hasonlóságok és a finom különbségek az egyes tájak, népek zenéi között és rájössz, hogy nem kell semmivel foglalkozni, csak élvezni a muzsikát.

Jeney Zsolt - 2011. június 22., 7.28

Drága druszám, Te vagy itt az első magyar ember, áldjon meg a Magyarok Istene.
Már majdnem depressziós lettem, de mondom, nem adom fel, míg nem kerül egy támogatóm, akkor már nem egyedül hajtok az ellen forgalomban.

zsolti - 2011. június 22., 7.22

Zsolt!

Nem kívánok beleszólni ebbe a beszélgetésbe, csak a támogatásomról szeretnélek biztosítani. Az én véleményem ugyanaz, mint a Tiéd. Nem vagyok sem népzenész, sem néptáncos, csupán egy egyszerű magyar ember, aki rajongásig szereti a saját népe zenéjét, a többieké pedig nem érdekel.

Üdv.:Zsolti