Folkrádió

Fórum

Sziasztok!A barátnőm mesélte,hogy amúltkor látott a Duna TV-n egy filmet,ami a kihaló félben lévő mesterségeket mutatta be,mint pl.: a kefekötés...stb. és volt ott egy "NECC"készítés is.Erről érdeklődnék,hogy ez micsoda? Esetleg ha vki tud, küldjön róla képet!Előre is köszönöm!

Anna

Új hozzászólás írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Téczely Krisztián - július 10., 23.30

Sziasztok a NECC egy gyöngyös fejdísz amit a férjes asszonyok hordanak. Kiskomáromban hordják. Ez egy olyan felydísz ami kívül bársony belül pedig vászon és hátul egy gumi tartja össze. Régen a konytyra rakták rá a ki slingelt (lukhimzés) felykötőt (amit azért hordtak hogy a halyuktól ne zsirosodjon a necc) erre rakták rá a neccet ma már nem hordanak felykötőt .A házból nagyon ritkán léptek úgy ki hogy a felyükre ne raktak volna kendőt. Egyedül a bál volt a kivétel mert akkor az asszonyok az versengetek hogy kinek csillog jobban a necce. Én jó magam is készítem a neccet a nagymamámtol tanultam.

Lakatos Laci (100%magyar) - 2009. január 5., 7.35

Szia! Ha meglenne ez a film engem is érdekelne! lakatgardista@citromail.hu

Németh Richárd - 2005. május 30., 9.10

Sziasztok!

A harmadik könyvet nyálazom át, de semmit nem találok róla. Az bizolyos, hogy egy eljárás, aminek a végeredménye egy csipke-szerű kézimunka (pl. terítő), de ennél pontosabbat nem tudok

Üdv: N.Rics

Kék Cinke - 2005. május 29., 8.57

"A garabonci ÁMK aulájába Koma Károlyné és Takács Lászlóné saját kezűleg készített gyöngyös pártáit hozta el. Marika néni az 1950-es években sajátította el a necckészítés mesterfogásait."
http://www.balatonpress.com/reszletez_fonyod.php?ID=18053

Anna! Ismered a www.mesterporta.hu oldalt? Ott biztos találsz szakértőket.

Kis-Jakab Péter - 2005. május 29., 8.32

Talán háló készítés lehetett!!!(Sőt biztos)
Képem azonban nincs!:(

Üdv:
kjpetike:o)

Anna - 2005. március 12., 23.27

Sziasztok!
Állítólag ez a necc egy fejdísz volt,amit gyönggyel díszítettek. Ha tudtok vmi infóval szolgálni örülnék neki.