Folkrádió

Fórum

Ki melyiket hol és hogyan készíti?

Nagy Gábor Vilmos

Új hozzászólás írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Pap Endre - 2008. november 21., 1.46

Üdv!
Valaki nem tudja hogyan (főleg milyenre, milyen méretekkel) kell elkészíteni egy fadorombot?

Türk Ferenc - 2008. február 3., 11.39

Bár ez nem ficcfa, de hasonló kaliber. Nem tudja valaki, hogy lehet flótát csinálni napraforgószárból?

Nagy Gábor Vilmos - 2006. május 25., 17.10

Sziasztok!
Sárosi Bálint könyvében én is megtaláltam azóta - a pergyánkát valami hápogató vagy milyen néven és ott van mellette a szamárkürt is (szintén más néven). Kiderült, hogy ezek oboafélék. A "közismertebb" nevüket majd leírom, ha majd sikerül randevúztatni a könyvet a számítógéppel...
Nos, LEVÉLSÍP:
1. A Técsői Banda dobosa hasonlón játszik, de az műanyag és plonkának hívják 2.A somoskai táborban egy helybéli néni mesterien játszott. Hátha Benke Grátzyék ismerik a csínját! 3. Azt tudtad, hogy az orgonalevéllel nagyot lehet csattogtatni?

Király Eszter - 2006. május 9., 21.44

Zurgó együttes moldvai táncháza, minden páratlan pénteken a XII. Kerületi Művelődési Központban (volt MOM, Csörsz utca 18.).
Most pénteken is lesz, 8-tól.
üdv Eszter

Csomor Tamás - 2006. május 9., 19.04

Hát, maj meglássuk...
Mikor és hol szokott ez lenni?

Csomor Tamás - 2006. május 9., 19.02

Király Eszter - 2006. május 7., 21.04

Ez a téma engem is nagyon felcsigázott.
Gyere el Zurgó táncházba, és kérj segítséget a Félixtől.
Nekem nem sikeredett megtanulni. :(
Sok sikert
üdvEszter

Csomor Tamás - 2006. május 7., 14.27

Nem teljesen idevág, de nem akartam mondjuk még egy témát létrehozni, a levélsípról lenne szó. Engem kifejezetten az érdekelne, hogy lehet játszani kéregből (meggyfa, cseresznyefa, nyírfa), filmből készült sípon. Sárosi Bálint szerint egy kb 2X4 cm-es darabkát metszenek ki a kéregből, "macskanyelv" formájúra vágják,kaparással megvékonyítják (eddig megvolnék, csináltam filmből és meggyfahéjból is). Namost, van két -számomra- furcsa mondat: "Megszólaltatás céljából a játékos úgy szorítja a lemezt összezárt ajkaihoz, hogy annak lekerekített és vékonyított vége szabadon rezeghessen. Ezután az ajkai közti keskeny résen úgy fúj rá a lapra, hogy a levegő a lemez szabad vége felőli ajka és a lemez között távozzék, hogy emezt megrezegtesse." -húúúh... Van két ábrám, egyik a Magyar Néprajzi Lexikonban: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1325.html , másik a könyvben, ezek majdnem ugyanazok. Interneten semmit se találtam. Még az is érdekelne, hogy az orgonalevél-sípon -ezt meg tudom szólaltatni- hogy a csudába lehet dallamot játszani? A levél feszességén függ?

Nagy Gábor Vilmos - 2006. április 11., 11.48

Kedves érdeklődő, valamint fittyhányó és untatott feleim!
Örömmel értesítelek benneteket, hogy már az ország északi részén is ereszti a fűzfa a bőrét. Hétvégén (több évi szünet után) kipróbáltam a pergyánkakészítést és kiderült, hogy nem 3-3 cm, hanem kb 5 cm hosszú a pergyánka és vékonyabb fűzfavesszőből készül, mint a fűzfafütyülő.

Nagy Gábor Vilmos - 2006. március 22., 10.50

Sziasztok Kedves Látogatók!
Szép Hazánk déli részén ereszti-e már a fűzfa a héját?

Nagy Gábor Vilmos - 2006. február 21., 14.07

PERGYÁNKA (Mogyoróska): kb. 2-3 cm-nyi héjat (hánccsal együtt) lehúzunk a fűzgallyról. Ezután a "bőrét" összenyomjuk az egyik végén és ellapítjuk. Ezt fogjuk a szánkba venni, de még a lapos véget előbb vékonyra kell faragni (alul és felül is).
SZAMÁRKÜRT (Mogyoróska, édesapám elmondása alapján): Csigavonalban húzzuk le a fűzfa "bőrét". Ezt utána úgy tekerjül fel, hogy fél-egy méter hosszú egyenletesen szélesedő csövet kapjunk. Közben az újabb meneteket folyamatosan tövisekkel-tüskékkel rögzítjük az előzőhöz.
Édesapám úgy emlékszik, hogy a keskenyebb végén pergyánka van.