Folkrádió

Fórum

Keresek valami jó népzenét, mert még csak most ismertem meg ezt a stílust

hellcommander

Új hozzászólás írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Trucza Szabolcs - 2006. december 14., 13.18

Próbáld meg a Kárpátiát (nem a rock-együttesre gondolok)Palya Bea hangja csodálatos. Én két lemezükről tudok: Moldvahon-Vásár és a Zene Moldvából.

Kerényi Lilla - 2006. december 13., 10.20

Zurgóhoz hasonló, moldvai zenét játszó együttes: Fakutya
Nagyon jók. (Halmos Béla lánya énekel benne)

Miklos Istvan - 2006. december 10., 15.19

Elnezest kerek a pontatlansagert.

Gayda Vajda - 2006. december 9., 13.21

A Tünde neve helyesen: Ivánovics Tünde.

Miklos Istvan - 2006. december 8., 21.42

Zurgohoz hasonlo zenekarok, es albumaik:
Flotas,
Fabri Geza + Ivancsics Tunde
Ezek mind nagy kedvenceim a Zurgo mellett, persze :)

hellcommander - 2006. május 22., 17.05

Írjatok valami jó zenekart. Zúrgó-hoz hasonlót.

hellcommander - 2006. április 24., 21.30

Nem tudja valaki hogy az Anzix-ot hol lehetne leszedni? a dc-én alig van meg egy pár embernek, és attól is csak lassan jön.

Farkas Éva - 2006. április 24., 15.08

Máj. 12-13 Folkhétvége Egerben! Jön a Méta is!!!! Jöjjön el, aki tud!

hellcommander - 2006. április 22., 14.44

Még nem sok időm volt népzenét halgatni, még ba Zurgóba is csak bele halgattam.

medvegy andi - 2006. április 21., 10.48

kedves hellcommander
hogy tetszett, amit eddig megismertél a népzenéből? azért kérdem, mert nyilván azért kezdett érdekelni, mert talán kiváltott belőled egy érzést. szerintem pontosan erről szól a népzene. nem hallottam ennél emberibbet. nem egy adatközlő, hanem egy \­egyszerű\­ ember alkotta. számomra az alkotáson is nagy hangsúly van.
remélem találsz benne vmit, ami hasznos, vagy kedves, vagy érdekes, vagy csodálatos lesz számodra.

Számel Péter - 2006. április 17., 22.34

Jószándékból mondom: Ne zenei izmus, stílus, akármibe szeressen bele bárki is! Főleg ne a népzenébe! Ez nem az a fajta dolog, hogy én most már mondjuk Fenyő Miki helyett Balázs Palit hallgatok. Részemről a Jethro Tull ugyanolyan maradt, mint bármikor máskor, mai napi ugyanúgy hallgatom, ugyanazzal az odafigyeléssel, ami egy jó ZENÉT illet. De semmi több, csak zene.
A folklór nem ilyen. Itt emberi kapcsolatokról, tiszteletről, táncról, zenéről, szövésről, fafaragásról, gyöngyfűzésről, bőrözésről, és a csuda tudja még mennyi dologról van szó, amelyek mind összefüggésben állnak. Nem múltba merengés, hanem a lelked békéjének helyretétele és megtartása a jelenben. Nem szélsőség, hanem középút egy egészséges jelen és jövő reményében, annak elérésében.
Én csak azt javaslom, hogy ne zenét keress, hanem embereket! Ha csupán zenét keresel, akkor megmaradsz a Kormorán, Ghymes, stb. zenekarok által teremtett illúzió világában (nem lebecsülve ezen zenekarok zenei teljesítményét!). Vagy mélyre tudsz merülni az olyan vitákban, mint ami mostanában a moldvai zenét ostorozza, hogy ki és mi az igazi! Aki lentről felfelé, vagy fentről lefelé pengeti a kobozt?! Közben észre sem veszik ezek, hogy egyazon dologról beszélve elbeszélnek egymás mellett!

Hetényi Milán - 2006. április 17., 22.25

Kedves Dávid!
Bizonyos tekikntetben igazad van. Nem a zenében keres az ember ez esetben filozófiát, sőt nem filozófiát keres, hiszen a népdalok szövegei az igazi VALÓSÁG. Nem! Azok az emberek akiket nekem szerencsém volt megismerni, kisgyermekkoromtól a mai napig, egy értékrendszer szerint éltek, mely vallástól és tájegységektől független volt.
Ez az értékrendszer sajna nem nagyon tükröződik a klubbokban. Nem másokat akarok szídni. A saját klubbunkban sem működik. Ezért szégyenlem magam.
Ami viszon a népdalok születését illeti, bizony voltak annak igazi "filozófiai" mélységei. Olykor több értelmi síkon komoly futó jelképrendszererrel találkozunk egy-egy szöveg esetében. Az meg szintén külön értelmi sík hogyan kezelik az énekesek a díszítésmotívumokat.
Ezt komoly utánjárás eredményeként merem állítani. Nem mindíg oly egyszerű az, mit annak hiszünk. Van, hogy a dolgok mögé látás más világokat is enged számunkra feltárulni. A vidék embere, nem volt primitív, csak nem úgy közelítette meg a dolgokat, mint a város embere.
A világzene pedig nem biztos, hogy jó út. De ezt mindenkinek magának kell eldönteni.
Arra a kérdésre, hogy mit hiszünk, saját hitemet tudom leírni:
Hiszek Istenben, Hazában, Nemzetben. Hiszem, hogy a falum kultúrája nem fog meghalni, hanem általam és más fiatalok által újra élni kezd. Nem Pesten, nem a táncházban, hanem saját környezetében.
Baráti szeretettel: Hetényi Milán

Gera Dávid - 2006. április 17., 20.01

Üdv!
A népzene - szerintem - a black metal-lal ellentétben nem szélsőséges... illetve nem oly­ módon az, így talán nem igazán helyénvaló korcsosulásról, és hasonló dolgokról beszélni...
És nem hiszem, hogy filozófiát kell keresni mögötte... "ez miről szól..."
Az maradjon meg a blackmetal-nak... Nem gondolnám, hogy amikor földjükön/falvaikban dolgozó emberek kezéből megszületett egy-egy "népdal", akkor amögött Hamvas Bélai mélységek voltak... a "miben hisznek?" kérdésre pedig egyértelmű, egyszavas választ adtak volna...

Na, de a lényeg... én azt javaslom, ne ugorj fejest a népzenébe, mert esetleg nem olyannak fogod látni, amilyennek szeretnéd... most a saját tapasztalatomból beszélek - én is rockrajongóként jutottam ide... szerintem kezdd valami "világzenével"... ez nálam a dead can dance volt, aztán, ha a magyar népzene érdekel, akkor mondjuk ghymes - rege nem rossz kezdet, bár ott női ének alig van... mondjuk a vhk sem rossz alap... aztán ha a zurgó tetszett, meg amúgy is : makám... elsőre az anzix-ot ajánlom, szomorúbb lemez, mint a többi makám, még az én my dying bride-on edződött lelkivilágomat is felbolygatja... makámot amúgy nagyon lehet szeretni :)
ha ezek mondanak neked valamit, akkor érdemes elkezdeni mélyebben kutakodni a népzenében... bár a makámnál szebbet szertintem nem találsz...

hellcommander - 2006. április 17., 15.43

Hát ez érdekes amit irtok, mert épp e miatt hagytam untam meg /illetve csak felfügesztettem bizonytalan időre/ a black metalt, mert ez már nagyon elgennyesedett, már csak annyiból áll hogy drogoznak és isznak. Nincs meg az a szembenállás ami régen volt.
Szóval a népzene is korcsosul? Bár ez már nem is meglepő, egyre kevesebb az igazi ember, helyüket átveszi a fertözött, lélek nélküli szar. Szerencsére egy pár év,és itt a világ vége.
Sajnos nem ismerek olyat aki népzenét halgatna, vagy néptáncolna, és az érdekel mik az értékrendetek, vagy milyenek vagytok, mi a véleményetek a világról, ilyesmi.

Ja a Vhk-t ismeritek (vágtázó halottkémek)?

Jánosi Eszter - 2006. április 17., 14.12

Szia! Azt hiszem, a Csík Zenekar: A kor falára c. album a megfelelő neked. Van benne minden, amit egy frissen \\\"megfertőzött\\\" ember kereshet. És persze mindenki ismeri. Elég populáris...

Hetényi Milán - 2006. április 17., 1.34

Sokaknál látom az életmódot... Sajnos! De magatartást? És egyáltalán miben hisznek? Az alkoholban? Az érzelmek nélküli zenében és táncban?
Nem akarok senkit sem megsérteni, de nekem rengeteg ember viselkedése azt tükrözi, hogy egyáltalában nem értették meg ez miről szól.
Akinek nem inge ne vegye magára!!!

Kiváncsi vagyok erről ugyan mit gondoltok?
Ami meg a moldvai felvételeket illeti, nem éppen authentikus felvételekről van szó, mert ugye a felállás, meg a kobozjáték, de ezeket a dolgokat hál­ Istennek nem az én tisztem tisztázni, mert tőlem nagyon távol állnak, de ajánlom mindenkinek figyelmébe Pávai István nyilatkozatait, írásait.
Legyünk már egy kissé népibbek és ne akarjunk odáig jutni, mint az skótok...
Péternek egyébként igaza van ez nem stílus. Ez valami más!

Toby_folk - 2006. április 16., 14.01

Sziaztok!!
Péter szerintem most igazán életmód és ahogy te is fogalmaztál, hit és magatartás, én legalábbis így érzek!!

Számel Péter - 2006. április 15., 23.21

Kedves Pusztító666 barátunk! Véletlenül sem akarom elvenni a kedvedet ettől a "stílustól", de ez nem úgy megy, mint a rockzenében, hogy "nekem a Deep Purple nagyon puha, mutassatok valami keményebbet"! Abban viszont neked van igazad, hogy ez is már inkább stílus lett, mintsem életmód, hit és magatartás. Ahhoz mi már túl gyengék vagyunk. További kellemes keresgélést!

hellcommander - 2006. április 15., 18.36

A Dűvő nem nagyon tetszet, nekem olyan kéne amiben női ének van. pl a Zurgó elég jó.

hellcommander - 2006. április 12., 15.07

köszi a linkeket.

Szabó Máté Lajos - 2006. április 11., 10.27

A www.esztenas.hu oldalon moldvai és gyimesi csángó zenéket tölthetsz le. A fonónak van egy Utolsó Óra c. gyűjtése, a www.fono.hu/utolsoora címen megtalálod. Jó szórakozást!

Hetényi Milán - 2006. április 11., 9.47

Ha eredeti gyűjtött népzenét akarsz hallani, a ZTI honlapján ezt megteheted.
Ha revival zenekarokat akarsz hallgatni, irány a Fonó, vagy a Hangvető
és bőséges a választék. "Kezdőknek" talán az utóbbi a megfelelőbb.
Nem részrehajlás nélkül, de ajánlom a Szerelmem Nagysajó c. CD-t.

üdv sorainkban: Hetényi Milán

Toby_folk - 2006. április 10., 19.35

Szia!!!
Tudom ajánlani a Dűvő zenekar összes albumát, igazából tök mind1 mit hallgatsz minden albumon van valami ami nagyon jó! Kezd el!!!

Számel Péter - 2006. április 10., 19.02

Akkor még nem ismerted meg!