Folkrádió

Fórum

Nati

Új hozzászólás írásához be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

rozinantee - 2014. október 9., 10.47

Bocs, XIII. kerület.

rozinantee - 2014. október 9., 10.46

Sziasztok!
Én is népi furulya oktatót keresek a XII. kerületbe, Árpád-hídi metróhoz közel. Két felnőtt + egy serdülő tanulna, kezdők.
Köszönöm!
langera@freemail.hu

Csányi Attila - 2014. február 10., 10.58

Sziasztok!
Népi furulya oktatót vagy olyan furulyást aki segítene már az alapoktól.KECSKEMÈT vagy környéke!
köszönöm!
csányi Attila 20/3758552

gardon - 2013. december 12., 22.09

kaval +36309434375

Tövisháti András - 2013. december 7., 21.31

Sziasztok!
Akit érdekel népi furulya, most nagyon olcsón hozzájuthat profi minőségű hangszerekhez a Tövisháti hangszerek webáruházában, ahol 40%-os Karácsonyi kedvezmény van egészen dec. 21-ig!
http://tovishatihangszerek.superwebaruhaz.hu/
Ilyen olcsón kevés helyen találsz jó minőségű népi furulyákat!
:)

Rakottya - 2012. december 13., 13.22

Bendeguz ne a furulyás topikban keresd, mert a "népi" furulya nem zenekari hangszer.

nedvigbendeguz - 2012. december 8., 11.51

Üdv!
Az akkor szép az erdő mikor zöld népdalhoz keresek akkordkíséretet. Tudnátok segíteni?

Nagy Nikolett - 2012. június 11., 1.16

sziasztok!
Szeretnék megtanulni népi furulyán játszani és ehhez keresek tanárt Budapesten vagy környékén!Kezdő vagyok, de nagyon érdekelne és oktató kereséhez segítségre lenne szükségem.:)

hegza - 2010. szeptember 12., 15.12

Sok mindenben egyetértek Endrével, de nem a zegészben. Pl: "ha hanganyagok rendelkezésre állnak, akkor el lehet kezdeni tanulni autodidakta módon is egy darabig" - én úgyhiszem inkább ha már segítséggel eljutottál "egy darabig" (a szükséges alapokig) akkor lehet jól haladni a hanganyagok alapján autodidakta módon. (Hezzaértő felügyelete persze erőst nem árt!) Épp emiatt, mert: "egy adott tájegységről való dallamot olyan dísztményekkel játszok el, amik oda nem valóak" - ámde ennél még alapvetőbb dolgokról is szó van, met már az sem mindegy milyen fogásrenddel, hangsoron tanulod meg elsőre a dallamot. Ha rosszul, akkor utólag "áttanulni" már sokkal nehezebb, mert folyton zavar/elterel a rosszul beidegződött fórma. (Arról már nem is szólva, hogy mi van, ha a kezdő tanulónak éppen óriási szerencsével nem olyan alaphangú a furulyája, mint amilyenvel a hanganyagon fújták??? Még arra sem képes először valószínűleg, hogy ezt a - szinte biztosra vehető - helyzetet felismerje...)
Annak én es híve vagyok, hogy ne esszevissza mindenfélét tanuljon az ember, mindenből egy egy cseppet, hanem egyszerre csak egy (na esetleg két jól széjjelváló) tájegység/játékmód legyen amibe viszont ügyesen beléjátszodja (Endre szavával "kiműveli") magát az otthonosságig (ez akár évekig tarthat!!!), mert akkor tud szabadon, improvizatívan, (s egyedi hangon!) játszani úgy, hogy közbe ne essen ki a tájegységre jellemző stílusból. Ha keverve tanulsz mindenfélét, akkor ha elereszteni próbálod magadot (hogy valóban "muzsikálás" legyen amit csinálsz, s ne leckeismétlés) úgy várhatóan keverten jönnek kézre mindenféle zagyva stíluselemek. Persze neked úgy es élvezet, s a közönséged java aligha veszi észre, de mégis nem az igazi, s tulajdonképpen tisztességtelen is. Amíg magadot szórakoztatod véle addig hagyján, de ha már táncházazni is akarsz, akkor mindenképp...

Pap Endre - 2010. szeptember 11., 0.27

Üdv!
Én magamtól tanulok firulyázni, oktató nélkül. Azért csinálom így mert másik két hangszeren is tanulok, és anyagilag is, meg időben is sok lenne még a furulyát is rendesen csinálni. Ezzel azt akarom mondani, hogy azért ha hanganyagok rendelkezésre állnak, akkor el lehet kezdeni tanulni autodidakta módon is egy darabig. Próbálgatni kell és előbb utóbb sikerül. Nagyon jó, ha emellett mondjuk egy hónapban egyszer meg tudjuk mutatni magunkat egy hozzáértőnek, aki helyreteszi a hibákat. Én teljesen önállóan tanultam furulyázni, és a kezem eléggé fürge, nem a virtuozitásban vannak hiányosságaim, hanem a stílusismeretben. Ez azt jelenti, hogy egy adott tályegységről való dallamot olyan dísztményekkel játszok el, amik oda nem valóak. Tehát ha nem is rendszeresen, de néha mindenképpen meg kell magunkat mutatni egy profinak, hogy az ilyen hibák ne alakulhassanak ki, ha komolyan gondoljuk a furulyázást. Én elkövettem azt a hibát, hogy összevissza mindenféle tályegységről való dallamokat tanultam meg a pillanatnyi tetszésemnek megfelelően. Ezt ne így csinálja senki, hanem adott tánconként összeválogatva a dalokat, lehetőleg egy tájegységre specializálódva, és abban kiművelődve, és mikor arra már jól ráéreztünk, akkor lépjünk tovább másikra. Mikor már elég sokféle tánchoz elég sok dallamot tudunk, akkor el lehet kezdeni táncrendekben gondolkodni. Ha ez megy, akkor zenésztársakat kell toborozni, és lehet zenekart alapítani, és táncházat tartani. Aki eddig eljut, már profinak mondhatja magát. Az a lényeg, hogy mindenhova kell vinni a furulyát, és ahol csak lehet elővenni, és így igen gyorsan lehet haladni. Ezt egy citerával, hegedűvel nem lehet megcsinálni, ott direkt gyakorlási időt kell szentelni a hangszernek, míg a furulya, mivel elfér a táskában, mindig alőkapható, ha alkalom nyílik rá.

Szedres László - 2010. szeptember 10., 16.29

Sziasztok!
Én is népi furulyával, vagy bármilyen furulyával de népzenét szeretnék játszani. Budapesti tanfolyamokat, csoportokat, tanárokat keresek.
Örülnék, ha sikerülne :)
Köszönöm

Nagy Nikolett - 2010. augusztus 30., 17.38

Üdvözlet mindenkinek!Segítséget szeretnék kérni!Nem rég szereztem be egy 6 lyukú furulyát és nagyon szeretnék rajta megtanulni játszani. Aki tud valakit aki ilyesmivel foglalkozik, elsősorban Kecskemét,Kiskunfélegyháza vagy Szeged környékén, annak nagyon szépen megköszönném ha írna róla ide pár sort!

hegza - 2010. augusztus 30., 16.30

Kicsi kiegészítés az alábbi dióhéjhoz... ;-)

1. A "kis tehetséghez": valamilyen élvezhető szintre (gyakorlatilag*) bárki eljuthat, s éppe ez a jó a "népi" furulyában, hogy mindenkinek tud sikerélményt adni (más hangszerekhez képest viszonylag elég olcsón és hamar).
*=gyakorlatilag bárki - mert azért például kezekre, ujjakra mindenképp szükség van...
2. A furulya házilagos hangolgatását én általában nem javasolnám. Főleg kezdő furulyásnak s leginkább főleg ha jónak gondolt furulyáról van szó, mert megfelelő tapasztalat nélkül utána valószínűleg már csak rossznak gondolható furulya lesz belőle. (Még tapasztalattal is van erre épp elég esély...)

4. Lehetőleg videó rögzítésre alkalmas "diktafon" legyen (mobil telefony, webkamera, stb... ma már nem gond), mert az ujjrend, s a fogások is lényegesek, sokszor nem elég a hang. (De azétt a legjobb mégiscsak a türelmes oktató... :-))
5. Gyakorláshoz nekem annakidején a munkahely is bevált - 1 órával a napi munkakezdés előtt - mert ki más az a kókszerelék aki egy órával korábban menjen bé, mint ahogy muszáj? :-) (Mellesleg nem elhanyagolható előny még reggelente a pihent agy sem!)
Viszont pásztoroknak például szinte a teljes munkaidő megfelelő, s még oktató es lehet hogy van úgy a közelben s akkor még a diktafony se kell... :-)))

Nyitrai Attila - 2010. augusztus 30., 13.00

Üdv!

Furulyázni tanulásról dióhéjban:

1. Kell egy kis tehetség (nehezen pótolható óriási lelkesedéssel)
2. Kell egy jó furulya ( mikor már azt hiszed van egy jó furulyád, kiderül újra kell hangolni)
3. Kell egy furulyázni tudó ember, aki ráér, vagy elérhető közelségben van
4. kell egy jó diktafon ( nem fogja egyik oktató sem 50 szer eljátszani ugyanazt a dallamot neked )
5. Kell egy megértő környezet vagy család aki elviseli, hogy gyakorolsz...

Dióhéjban ennyi

Egyéb infó, vagy segítség: bambuszdoromb@gmail.com

Szabo Laszlo - 2010. augusztus 24., 17.33

hello mindenkinek.....
itt van 1 kis segitseg furulya ugyben....
Segercz Ferenc blogjaban sok mindent megtudhatsz....
hu.netlog.com/segercz/blog

Janka - 2010. augusztus 24., 12.30

Kedves Zoltán!

Nekem van 1 ismerősöm Miskolcon, bár nem tudom, hogy a furulyához ért-e, de népzenész. Remélem tud segíteni. Facebook profilja:
http://www.facebook.com/home.p....php?id=100000297660740&ref=ts

Üdv: J.

Zoltán - 2010. augusztus 23., 21.10

Üdvözletem mindenkinek!

Sikerült beszereznem egy 6 lyukú népi furulyát és abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy tudtok e Miskolcon vagy környékén olyan embert aki furulya oktatással foglalkozik, mert én hiába kutattam eddig nem találtam senkit :S és nagyon szeretnék megtanulni rajta játszani.

Előre is köszönöm a segítségeteket!!

ancsivon - 2008. december 21., 17.59

Keresek két lányom ( nyolc és tíz évesek) mellé magán furulyatanárt Pomáz környékén. Sajnos nem vették fel őket a helyi zeneiskolába, de nagyon szeretnének furulyázni tanulni. Előre is köszönöm a segítséget.

Barabás Judit - 2007. február 3., 15.26

Fogástáblázat szintén van a Furulyaiskola könyvekben (Juhász Zsolt), vagy írj Bán Gyurinak (bangyorgy@freemail.hu), aki furulyákat készít, s vannak fogástáblázatai is.

Toby_folk - 2007. február 2., 19.57

Keresek népifurulyához fogástáblázatot. Aki tudna segíteni, kérem szóljon, előre is köszönöm!

Szlamalaci - 2005. december 5., 22.20

Szia a weblapomon találsz kottát www.moldvai.atw.hu

Török Ádám - 2005. november 16., 15.20

Sze!
Az óbudai zeneiskolában megvásárolhatók Balogh Sándor kiadványai!

Farkas Endre - 2005. november 2., 14.06

Szia!

Ajánlom a Juhász Zoltán által készített Furulyaiskola köteteit. Ezek hangzóanyaggal együtt kaphatóak és szerintem nagyon jó alapot jelentenek.
Moldvaihoz remek a két Balogh Sándor kötet!

e

Boros András - 2005. november 1., 20.26

Keresek könnyen furulyázható kottákat. Tudtok lelőhelyeket?

Gayda Vajda - 2005. október 20., 8.01

Szia!
Gyakorlás, gyakorlás, és gyakorlás. A könyv alapmű, nagyon szépen összefoglalták a szerzők a témában gyűjtött tapasztalatukat.
A nyári táborok, az eredeti adatközlőkkel való együttjátszás nélkülözhetetlen...az évközi kurzusok is nagyon ajánlottak.
Szerencsére lesz megint...

Pap Ferenc - 2005. október 19., 19.28

Lehet venni pl. a Dohány utcában Pesten a ProFolk-ban. De szerintem sokkal jobb, ha eredeti felvételeket hallgatsz nagyon-nagyon sokat és arról tanulsz, esetleg elmész egy szakavatott emberkéhez, aki évek óta fúj moldvait. Ha írsz a feri78@vipmail.hu ra segítek! Tatabányán is van, aki segíteni-tanítani tudna.

FERI

Ramóna - 2005. október 19., 19.17

Aki tudja,hogy hol leehet venni,vagy hogy hol találok,az írjon!

Gayda Vajda - 2005. október 16., 8.42

Ja, és néhány alapgyűjtés elérhető a neten:

http://www.moldvahon.hu/mediafilelist.php

Üdv: Vajda

Gayda Vajda - 2005. október 16., 8.40

Szia Ramóna,
Az Óbudai Népzenei Iskola kiadásában megjelent: Moldvai hangszeres dallamok
c. könyvben van kotta is, CD-n dallampéldatár. Jeles moldvai furulyásaink tanítanak is...

Ramóna - 2005. október 15., 20.13

Moldvai furulya kotta kéne!

Kék Cinke - 2005. október 13., 21.44

Éneklő furulya
Fábián Éva - Juhász Zoltán
Éneklő furulya
CD melléklettel
Bruttó ár: 1000 Ft

Furulya előkészítő
Népzenei füzetek
Gergelits Márta:
Furulya előkészítő
Bruttó ár: 300 Ft

Furulya előkészítő 2.
Népzenei füzetek
Gergelits Márta: Furulya előkészítő 2.
Ötfokú zene hatlyukú furulyán
Bruttó ár: 600 Ft

Furulyaiskola II.
Népzenei füzetek
Juhász Zoltán: Furulyaiskola II.
Székelyföld
Bruttó ár: 600 Ft

Furulyaiskola III.
Népzenei füzetek
Juhász Zoltán: Furulyaiskola III.
Gyimes
Bruttó ár: 600 Ft

Furulyaiskola IV.
Népzenei Füzetek
Juhász Zoltán: Furulyaiskola IV.
Dél-Dunántúl
Bruttó ár: 600 Ft

Kukucska Ernő Nógrádi Dudás és Furulyás Hagyatéka
Népzenei Füzetek
Hangszeres népzenei példatár
Juhász Zoltán:
Kukucska Ernő Nógrádi Dudás és Furulyás Hagyatéka
Bruttó ár: 600 Ft

www.hagyomanyokhaza.hu webáruháza

Boros András - 2005. október 13., 21.28

Keresek kezdőknek és haladóknak 6 lyukú furulyán játszható dalok kottáit!