Folkrádió

Mese-beszéd székely módra

Egyszer volt, hol nem volt, talán igaz sem volt – mondja a régi mese, amely regél a szegény emberről, Krisztus urunkról és Szent Péterről, de elmondja azt is, miért haragszik egymásra a macska és az egér, mit tudott a mindent tudó Dongó Pista, s hogyan szedte rá az ördögöt a székely menyecske.

Gyermekkorunk meleg családi estéit idézi fel bennünk Budai Ilona Székely mese-beszéd című kötete. A kiadvány a népdalénekes és mesemondó saját erdélyi gyűjtéséből válogat tizenhat tréfás, tanulságos történetet, ezek közül tizenegyet ízes előadásban, eredeti tájszavakkal és kifejezésekkel meg is hallgathatunk a mellékelt lemezen.
Budai Ilona nemcsak énekel, sokszor mesél is, Berecz András és Fábián Éva mellett sokat tett azért, hogy meséink, mondáink ne haljanak ki az élő néphagyományból. Rengeteg mesét ismer, mindig van a tarsolyában egy-egy szívderítő történet. A mesegyűjtésben segítségére volt gyermekkorának mesés falusi világa, ő a ma már jóformán csak Erdélyben fellelhető népművészetet Győr melletti szülőfalujában még természetes közegként ismerte meg és szívta magába. Talán ez is az oka, hogy minden mesterkéltség nélkül alkalmazza a székely nyelvjárás jellemző fordulatait és kiejtését. Szeretettel mesél, jókedvéből. Hihetően teszi, olyan, mintha vele történt volna meg az eset.
A mesék összeválogatása sokszínűséget mutat, találunk állatmeséket, a székely furfangról szóló történeteket, és az igazságosztó Krisztus urunk és Szent Péter történetét a fukar gazdag és a jólelkű szegény aszszonyról. Mivel a mesék bárki által megfogadható tanulsággal végződnek, ezek a történetek nem csak gyermekeknek szólnak.
A könyvet Szilágyi Eszter Mária aprólékosan kidolgozott, népi motívumokra épülő, a kalotaszegi, székelyföldi és gyimesi csángó népviseleteket, templomokat, parasztházakat, székely kapukat és tulipános ládákat bemutató illusztrációi díszítik. Megelevenedik tőle a mesék világa. Nem utolsó szempont az sem, hogy a könyvet tájszavakat tartalmazó magyarázó szótár egészíti ki, amelyből megtudhatjuk, ki is az obsitos katona, milyen állat az ülü, micsoda a vencsellő, s mit csinálnak azzal, akit megsupákolnak.
(Budai Ilona. Székely mese-beszéd, CD-melléklettel, Allprint kiadó, 2003.)

Kiss Eszter Veronika

Magyar Nemzet, 2003. december 9.