Folkrádió

Öregek tánca Nyárádtőn

Az immár 24. alkalommal szervezett Öregek tánca elnevezésű néptáncfesztivál keretében vasárnap Nyárádtőn számos együttes lépett fel, előadásaikban tükrözve a különféle nemzetek népi játékának, táncának, zenéjének gazdagságát, színességét. Az idei fesztiválra is az előadások tarkasága volt a jellemző, a román, magyar együttesek mellett roma csoportok is felléptek.

A főszervező a Maros Megyei Hagyományőrző Központ, a Maros Megyei Tanács, valamint a nyárádtői önkormányzat volt. Az idén 8 megye (köztük Maros) 14 együttese, több mint 400 személy vonult fel Nyárádtőn, majd lépett színpadra. Ez alkalommal Beszterce-Naszód, Hargita, Kolozs, Fehér, Szeben és Maros megye képviseltette magát, Bihar és Szilágy megye nem tett eleget a meghívásnak. Magyar részről Lövéte (Hargita megye) Mákvirág együttese, valamint Maros megyéből Magyaró képviselői voltak jelen. Constantin Cotârlan, a Maros Megyei Hagyományőrző Központ igazgatója elmondta, a fesztivál célja a népviselet, a népzene, a néptánc és koreográfia megismertetése a fiatalabb nemzedékkel. A kezdeményezés sikerességét az is bizonyítja, hogy az évről évre rendezett fesztiválon immár nem csak idős személyek, hanem 7-8 éves gyerekek, tizenévesek is fellépnek a vegyes korosztályú együttesekkel, bekapcsolódnak a programba. Azt kell mondanom, hogy országszerte elismert fesztiválról van szó, amely egyedülálló Romániában, hasonló rangú rendezvényről nincs is tudomásom – tette hozzá Cotârlan, aki szerint az idén több mint 7.500 lejbe került a fesztivál megszervezése.

A különböző megyékből érkezett csoportok, valamint azok hozzátartozói zsúfolásig megtöltötték a helyi kultúrotthon nagytermét, lelkesen biztatták a fellépő együtteseket, akik valóban kiérdemelték a hangos tapsot, a díszoklevelet és az Öregek tánca fesztivál hagyományos emlékplakettjét.

Gábor Ildikó

Népújság, 2006. szeptember 12.