Folkrádió

Bartók - kiállítás a Hagyományok Házában

Bartók Béla, a népzenekutató címmel fotó- és dokumentumkiállítás nyílik a 125 éve született zeneszerző és előadóművész úttörő jelentőségű tudományos pályájáról csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.

Bartók Béla magyar, román, szlovák, délszláv, arab és török nyelvterületeken végzett kutatómunkájának bemutatása mellett a kiállítás célja, hogy emlékeztesse a mai folklórmozgalmak széles táborát és közönségét azokra az előzményekre, amelyek nélkül a mai eredmények nem jöhetett volna létre - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kiállításon idézetek, levélrészletek, népzenei lejegyzések, archív fotók, köztük a Bartók Béla által terepkutatás közben készített fotók tanúskodnak a zeneszerző nemzetközi jelentőségű népzenegyűjtői és folklórkutatói munkájáról, interetnikus kutatási szemléletének időtállóságáról.

A tárlatot a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja és az MTA Zenetudományi Intézet Bartók Archívuma közösen hozza létre. A kiállítás szakmai tervét Pávai István, a központ vezetője és Vikárius László, az MTA Zenetudományi Intézet Bartók archívumának vezetője készítette.

A kiállítást Somfai László akadémikus nyitja meg a Hagyományok Háza első emeleti előcsarnokában, az eseményen Bartók Béla által gyűjtött magyar, román és szlovák dallamok hangzanak el.

Bartók Béla zeneszerző, zongorista, népzenekutató 1881. március 25-én Nagyszentmiklóson, a mai Románia területén született, és 1945. szeptember 26-án hunyt el New Yorkban.

Echo TV, 2006. november 6.