Folkrádió

eMeRTon-díj
Az év folkegyüttese a Fonó zenekar

A Petőfi Rádió gondozásában tizenkilencedik alkalommal kerül kiosztásra idén a Magyar Rádió zrt. könnyűzenei elismerése, az eMeRTon-díj.

Bolba Lajos karmester, zenei szerkesztő, az eMeRTon-díj alapítója kapja idén az életműdíjat a november 19-i gálaesten. Szayly József, a Magyar Rádió alelnöke, a Petőfi Rádió adófőszerkesztője a sajtótájékoztatón elmondta: külön öröm számára, hogy az eMerton-díj alapítója is a kitüntetettek között szerepel.

Az év énekese Dobrády Ákos, a TNT együttes egykori frontembere, a legjobb együttes a Háború zenekar, dzsessz kategóriában pedig a Fusio Group. Az év musical énekese címet Bereczki Zoltánnak, a Budapesti Operettszínház művészének ítélték oda. Az év felfedezettje a Megasztárból ismert Bartók Eszter lett, a legjobb hangmérnöknek járó elismerésben Kuklis Béla részesül. Az év hangszeres szólistája Ferenczi György, az év folkegyüttese a Fonó zenekar. Az évad legjobb zeneszerzőjének Jamie Winchestert, az év szövegírójának pedig Valla Attilát szavazta meg a szakmai zsűri.

A kitüntetést 1986-ban alapította a Magyar Rádió, kezdeményezője Bolba Lajos karmester volt, a rádió Szórakoztatózenei Osztályának akkori vezetője, aki azt szerette volna, hogy legyen végre a magyar zenei életnek egy olyan elismerése is, amellyel a könnyűzenei műfajok szerzőit és előadóit díjazzák.

Az eMeRTon a magyar rádió hangdíja, a szó jelentése: MR - azaz Magyar Rádió. Ton - pedig a hang. Ez az ügyes mozaikszó azóta komoly hírnévre tett szert. A szerzők és előadók igazi megbecsülésnek tartják ezt a – megjelenésében leginkább egy aranylemezhez hasonlító – díjat, annak ellenére, hogy a kitüntetés mellé pénz nem jár. Az eMeRTon-díj évről évre a legszélesebb műfaji skálán ismeri el a szólistákat és az együtteseket, a zeneszerzőket és a szövegírókat - a rock- és popzenétől a musicalen át a folkmuzsikáig.

A tizenegy díjazottat tavalyi teljesítménye alapján zsűrizte a szakmai stáb, amely a Magyar Rádió könnyűzenei szerkesztőiből tevődött össze. A friss kitüntetettekkel 247-re növekedett az elismerés birtokosainak száma.

A díjakat ünnepi gálaesten adják át november 19-én, a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontban. A koncertet a Petőfi Rádió egyenes adásban közvetíti.

Magyar Rádió Online, 2006. november 16.