Folkrádió

András Orsolya, a 16 éves csíki népdalénekes helyesbítést kér az Indextől

A www.index.hu honlapon megjelent egy cikk, Ki nyeri a népzenei Megasztárt címmel, a Budapesten megrendezett Mentor – Magyar csillagok című tehetségkutató műsorról. Bár még csak 16 éves csíkszeredai diáklány vagyok, mégsem hallgathatom el, ami velem történt, hiszen Fazakas Andrea újságíró, az én szavaimat megmásítva, engem idézve valótlanságot állított. Nevemet felhasználva próbálja lejáratni a Duna Televíziót, a zsűritagokat, a magyar népdal szerepét a magyar nyelvterületen.

Ebben a szövegben – utólagos sajnálatomra – én, András Orsolya is nyilatkoztam. Úgy érzem, Fazakas Andrea, a cikk írója kiforgatta, elferdítette, szavaimat. Mindezek mellett a Duna Televíziót is sértegeti: „csak a saját mércéi szerint «állandó értékekkel» foglalkoznak”. Véleményem szerint a népdalok, néphagyományok nemcsak a Duna Tv mércéi szerint fontosak, hanem olyan állandó értékek, amelyeket a tévén kívül-belül egyaránt érdemes becsülni. Ezt igazolja, hogy például Erdélyben van igény hagyományőrző csoportokra, népzenére, néptáncra, és ebben sokan örömünket leljük. Talán, nemcsak az én érzékenységem vél kihallani valamilyen sanda szándékot a következő megnyilatkozásból: „… a már majdnem modern díszlet ellenére sem jut túl a műsor a nyolcvanas évek tévézésén”

Fazakas Andrea a zsűritagok hozzáértését, szakmai rátermettségét is megkérdőjelezi akkor, amikor ezt írja: „Gyimesi dalcsokra után a zsűri népdalénekesnője is … hitelességét emelte ki, majd valószínűsítette, hogy a Gyimesben hallott személyes dalélményektől olyan, amilyen. Hogy ez nem igaz, azt Orsin kívül csak mi tudjuk.” Nem tudom, milyen közös tudásra hivatkozik a cikk írója, én ugyanis arról beszéltem neki, hogy édesapám, András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője szervezésében több alkalommal is részt vettem a Gyimesekben szervezett népzene és néptánctáborokban, ahol valóban –ahogy a zsűritag, Szvorák Katalin mondta-, adatközlőktől is tanultam a népdalokat. Arra pedig nem gondoltam, hogy „kifejezetten fájlalnék” valamit is a műsor szervezésével kapcsolatban, csupán a helyzet szokatlanságát jegyeztem meg. Azt sem állítottam, hogy „nincs kinek énekelni”, kezdőként hogyan is nyilatkozhattam volna kategorikusan a közönséggel való kapcsolattartásról, hiszen ezt még csak most próbálgatom. Ide kívánkozik a helyzet egy furcsasága is, azt tudni illik, hogy Andrea a műsorkezdés előtt 5 perccel jött oda hozzám kérdéseivel!!!

Rosszul érzem magam a helyzetből származó szándékos vagy (feltételezem) véletlen félreértések miatt. Lehet, hogy érzékenységem sugallja, meg kell védenem a népzene, népdal becsületét, ezért is ragaszkodom saját szavaimhoz, becsületemhez.

Kérem és elvárom a cikk eltolódott súlypontjainak helyesbítését. Ne engem használjanak fel eszközként! Én csak énekelni mentem a Duna TV meghívására.

Tisztelettel: András Orsolya

Szerkesztőségünk megjegyzése:
Az Index említett cikkét mi is átvettük. Annak ellenére, hogy mi is éreztük az írás rosszmájú, lekicsinylő stílusát, az „állandó értékek kigúnyolását, úgy gondoltuk, hogy András Orsolya és „Feraru Kovács Christian (feltételezzük, hogy a fiú keresztneve helyesen Cristian) megérdemlik a cikkből a sorok közül kiolvasható dicséretet. Orsolyával teljes mértékben egyetértünk, és elnézését kérjük, amiért – szándékunk ellenére – hozzájárultunk az Indexnek a hagyományos értékek lebecsmérlésében kifejtett tevékenységéhez.

Erdély ma, 2007. március 9.