Folkrádió

Mint babszemből az égig érő fa
A Mentés Másként Trió jövő pénteki újvidéki népzenei koncertje elé

„Vajon mitől autentikus egy népi dallam interpretációja? Csak akkor hű az eredetihez, ha pontosan azt és úgy játssza el a muzsikus, ahogy azt egy bizonyos moldvai hegedűstől, kobzostól vagy énekestől hallotta? A népzene természetes létezésmódja a folyamatos változás, tehát nincs két egyforma előadás és szinte nincs két egyforma dallam sem. A Mentés Másként Trió tagjai a csángó népzene valódi belső törvényeit megismerve élik, mentik és örökítik tovább azt a világot, melynek hallatán úgy nő ki a szívünkből az öröm, mint a mesebeli babszemből az égig érő fa” - szebben, találóbban talán nem is lehetett volna méltatni a Szegeden ténykedő vajdasági népzenei trió, a Mentés Másként Menyegző című új hanghordozóját, mint azt Kocsor Erika tette.

A vajdaságiaknak is hamarosan alkalmuk nyílik megismerkedni az új CD anyagával, ugyanis az Ivánovics Tünde ének, Fábri Géza koboz, ének, Lipták Dániel hegedű összetételű trió március 16-án, pénteken 19 órai kezdettel az Újvidéki Színház nagytermében mutatja be új CD-jét, a koncertnek a Szereten túli hangok címet adták, mely a Szeret folyón innen élő hallgatónak szól. A CD egyébként balladák és kolindák Bartóknak alcímmel idén jelent meg, és jelzi, hogy az együttes 2005-ben megjelent Mentés másként... című újraénekelt moldvai csángó-magyar népdalokat tartalmazó lemezük egyfajta folytatásával találkozhatunk. A trió a magyar népzene legősibb rétegeiből táplálkozik, és ars poeticája szerint a hagyományt tiszteli, ugyanakkor saját belső élményként éli azt át, s így akarva-akaratlan „kortárs” zenét alkot - Bartók szellemében. Modern kifejezéssel élve: mentenek másként.

Az énekes, néprajzos Ivánovics Tünde és a kobzos Fábri Géza neve ismerősen cseng nemcsak a hazai, de a magyarországi népzenei körökben is. Tünde a Népművészet Ifjú Mestere, Géza a Hívogató együttes felbomlása után sikeres szólókarriert futott be. Jelenleg mindketten Szegeden élnek, tanítanak és tanulnak, együtt dolgoznak, céljuk a moldvai népzene világának megismerése és ismertetése. Kutatómunkájuk során nemcsak Moldvában, de Kínában is jártak. A trió harmadik tagjáról, a hegedűs Lipták Dánielről a vajdaságiak valamennyivel kevesebbet tudnak. Tizenhárom évesen kezdett hegedűmuzsikával foglalkozni, majd 2000-ben harmadmagával megalapította a - főként erdélyi zenét játszó - szegedi Rozsdamaró zenekart, 2005-ben pedig elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. A szegedi Mester Tanodában oktat a trió másik két tagjával együtt.

Új CD-jükről pedig így vallanak: „Bartóktól tanuljuk a népi dallam mint évszázadok alatt tökéletessé csiszolódott forma tiszteletét és méltó keretbe helyezésének művészetét. Az ő nyomán mutatjuk be, hogyan válhatnak a népi táncdallamok sajátos fordulatai egy ősi, időnként tonalitás nélküli harmóniavilág szabad hordozóivá, ha a népzenét valóban saját törvényeihez híven gondoljuk tovább. A primitív, pár ütemes motívumok makacs ismétlődései a mai hallgatóra is lázasan izgató hatással vannak. Arra vállalkozunk tehát, hogy ebben a szellemben, de a magunk eszközeivel: két hangszerrel és két énekhanggal közelítsünk egy olyan népzenei anyaghoz, amelyet Bartók még csak kevéssé ismerhetett, bár vágyott megismerni.”

A pénteki koncerthez ennyi kedvcsinálónak talán elég. Még csak annyit, hogy a koncert után táncház is lesz. Jegyek 300 dináros áron rendelhetők a 021/6323-969-es telefonszámon.

NAGY Magdolna

Magyar Szó, 2007. március 10.