Folkrádió

Erdélyi muzsikusok örömzenéje

Életek éneke – az erdélyi Buena Vista címmel adnak ma este fél nyolckor koncertet neves prímások, muzsikusok a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A ma esti koncert a hasonló című kilencrészes filmsorozatból született, amelyet a Duna Televízióban már láthattunk.

A film rendezője, Bereczki Csaba elmondta, hogy a sorozathoz több bandával készült film, egy temetői jelenetben pedig együtt muzsikáltak a különböző erdélyi tájegységekről származó zenészek. Ebből az eseményből született az Életek éneke – az erdélyi Buena Vista, vagyis a közel harminc muzsikusból álló közös produkció. Tavaly ezzel a névvel Párizsban is felléptek, amit a filmsorozat is megörökített. Itt bebizonyították, hogy a nemzetközi közönség előtt is nagy sikert aratnak.

Most először hallhatjuk Budapesten a több mint másfél órás műsort, amelyben nemcsak az a különleges, hogy felsorakoztatja az erdélyi hagyományőrző muzsikusok színe-javát, hanem az is, hogy olyan zene szól, amit mindannyian tudnak. Ez éppen a fordítottja a gyűjtők alapállásának, amikor azt kutatják, mi olyat tudnak a zenészek , amit más tájegységek, más települések muzsikusai nem ismernek – fogalmazott a produkció zenei szerkesztője, Kelemen László. A műsorban a közös anyag mellett a helyi stílusok is megjelennek, így a kollektív népzenei kincs mellett az egyes dialektusok sajátosságait is megismerhetjük.

Az előadáson olyan neves zenészeket és együtteseket hallhatunk, mint a Nagysármási, a Palatkai, a Szászcsávási zenekar, Covaci Marcel és zenekara Nagybányáról, Hirlet Ioan „Nucu” Budatelkéről, valamint Varga István „Csipás” Bánffyhunyadról. A produkcióban három mérai táncos is közreműködik.


Kiss Eszter Veronika

Magyar Nemzet, 2007. március 5.