Folkrádió

Nemzeti Ünnep a Millenárison

Szeretettel várnak minden érdeklődőt az Ördögszekér kézműves bemutatók és mesteremberek vásárára, a Kenderkóc Kézműves Műhely kortörténeti játszóházába, ahol történelmi ügyességi játékokat próbálhatnak ki a látogatók, valamint a korabeli hangulatot idéző irodalmi kávéházba. Az érdeklődők a Kolompos együttes koncertjén, a Bem Táncegyüttes Enyed környéki román táncokat és Szászcsávási cigány táncokat bemutatók műsorán és a Bab Társulat zászlós toborzóján is ingyenesen vehetnek részt.

10.00–17.00: Ördögszekér kézműves bemutatók, és mesteremberek vására

10.00–17.00: Kenderkóc Kézműves Műhely kortörténeti játszóház
tarsolylemez, huszárcsákó, krumlipuska, cserépdob készítése,
a 12 pont elkészítése szitázással, kokárdakészítés, selyemkeszkenő-festés; linómetszés, tűzzománc műhely…

10.00–17.00: Történelmi ügyességi játékok
1848-as vigasságok, huszárpróbák vidám mesével, amelynek bárki részese lehet, s ha a vállalkozó kedvhez ügyesség és vitézség is társul, a próba kiálltával vitéz lehetsz a javából. (Hordólovagló, dobozdobáló, gólyalábas, mocsárjáró, Tell Vilmos, golyókapkodó…játékok)11.00–16.00: „15-dik Március 1848” Kávéház
A 48-as eseményeket megidéző írások, versek, muzsikák, a kor hangulatát idézik a kávéházi szegletben, színészek és muzsikusok tolmácsolásában. Közreműködnek az Új Színház tanítványai.
Rendező: Galkó Balázs

A kávéház demokratikus hely. Bárki bemehet oda, s meghallgathatja a törzsasztalok beszélgetéseit, sőt, hozzá is szólhat. Ilyen KÁVÉHÁZ működik majd 2007. március 15-én 11-től 16 óráig Budapesten, a Millenáris Kávézóban. A TÖRZSASZTAL-t Galkó Balázs és Új Színház-béli tanítványai ülik körül, s beszélgetnek, énekelnek, táncolnak, mesélnek mindenről, ami a „15-dik Március 1848”-hoz tartozik.Megtudható: mi a kávéház, kik jártak oda, mit mondtak, gondoltak, ittak, írtak, mikor fogant Petőfi Zoltán, mi lett a sorsa Landerer és Heckenast nyomdászoknak, hány évesen volt Görgey Artúr a Magyar seregek főparancsnoka; pletykák, történetek fiatalokról, öregekről, urakról, hölgyekről a Kávéházban…

(Galkó Balázs )11.00: Jönnek a huszárok…
A Kolompos együttes koncertje
Az 1848–49-es szabadságharc korának hangulatos bemutatása lepedőre festett falusi táj díszlettel, huszároknak öltözött gyermekszereplőkkel, kisdobossal, zászlóvivővel, katonákat búcsúztató, fejkendőt viselő, keszkenővel integető lányokkal, verbunkos tánccal, muzsikaszóval.


13.00: A Bem Táncegyüttes Ifjúsági csoportjának táncai
Muzsikál az Üsztürü zenekar


15.00: Bab Társulat zászlós toborzója
Kegyelmeteknek ajánlatot tevék: jertek, hogy lássatok vitézlő nagy népséget, rárószárnyon járó hamar lovakat, az, kiknek hátán jó vitéz ifjak, fényes sok szép szerszám, seregben tündöklő fényes frissesség. „Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak, Midőn mint jó rárók, mezőn széllyel járók, vagdalkoznak, futtatnak.”16.00: Bem Táncegyüttes: A napot is közösen járatják

„Ahagy felkél a nap a székelyek taszíttyák felfelé favilláva, amég elér a legmagasabb pantig. Annét le aztán a makányok húzzák jufagó haragga a hegyejik megé.”

(Horváth István: Magyarózdi toronyalja)Műsoron: Enyed környéki román táncok; Szászcsávási cigány táncok; Ki kit szeret avval élje világát…; Magyarszentbenedeki táncok
Előadják: A Bem Táncegyüttes tánckara
Muzsikál: Az Üsztürü zenekar
Zenei szerkesztő: Major Levente és Kis István
Koreográfus, művészeti vezető: Kis István és Kis Demeter Erika


BEM TÁNCEGYÜTTES Budapest
Művészeti vezetők: Kis István és Kis Demeter Erika
Együttesvezető: Tóth Viktória
Zenekar. ÜsztürüA NAPOT IS KÖZÖSEN JÁRATJÁK…


Bem Táncegyüttes műsora (2007.márc.15.)

Mottó:

„Csak most a magam hatvan esztendejével értem meg igazán hajdani hatvanesztendős nagyanyámat. Ha testben már lankadóan is, lélekben még teljességében élte a „jelen”-t. A „jövő” is izgatóan érdekelte, bár annyiban másként, mint régen, hogy rejtett sajdulás társult minden jövőbe szálló képzeletéhez: „akkor én nem leszek már”.


De nem akart, nem tudott belenyugodni abba a „nem levésbe”. Ha a távol jövő felé beszűkült karja tárulása, a múltat ölelte magához: leélt életét jövőbe vetett reményeihez. Úgy védekezett az enyészet ellen, hogy megőrizte a feledésbe, az enyészetbe hullót, s amennyit megőrzött, annyit a múltból, magából, korából is kimentett a halál uralma alól.

Azzal fogott ki az időn, amikor az már közel sodorta sírjához, hogy ellenkező irányba nézett, nem a sír felé. Maga és a sír közé megélt s élő tevékenységét állította. Az öregség értelmét abban látta, hogy kicselezve a halált, a maga által megélteket az utódoknak igyekezett átalmenteni - tanulságképpen.

Öröklődött-e, vagy tudat alatt plántálódott belém? Ki tudná megmondani?”

(Horváth István: Magyarózdi toronyalja)


A Cím margójára:
„Ahagy felkél a nap a székelyek taszíttyák felfelé favilláva, amég elér a legmagasabb pantig. Annét le aztán a makányok húzzák jufagó haragga a hegyejik megé.”

(Horváth István: Magyarózdi toronyalja)Műsor:

1. Enyed-környéki román táncok: purtata, invirtita, hategana, haidau
2. Szászcsávási cigány táncok: cigány pontozó, cigány csárdás és csingerálás
3. Míg a juhok átal mennek a túlsó partra - mese
4. Ki kit szeret avval élje világát… -Magyarlapádi leánykörtánc (kapcsas)
5. Magyarszentbenedeki táncok: szegényes, pontozó, öreges pontozó, csárdás, szökőElőadják: A Bem Táncegyüttes tánckara, az ifjúsági együttes közreműködésével
Muzsikál: Az Üsztürü zenekar
Zenei szerkesztő: Major Levente és Kis István
A koreográfiákat készítette, és a műsort összeállította: Kis István és Kis Demeter Erika


BEM TÁNCEGYÜTTES IFJÚSÁGI CSOPORTJA:
Műsor:
Gaál András: Mutatványos
Kis István Kis Demeter Erika: Vasárnapi tánc
Osskó Endréné: Borsodi táncok
Népdalokat énekel: Holp Júlia

Millenáris, 2007. március 13.