Folkrádió

Sebestyén Márta koncertje a Művészetek Palotájában

A Művészetek Palotájában ad koncertet szerdán Sebestyén Márta, aki kiemelte: nagyon örül, hogy fellépése a Kodály Zoltán tiszteletére meghirdetett jubileumi év egyik eseménye lesz.

A művész a Művészetek Palotájába szervezett koncertre meghívta magyar zenészbarátait, akik partnerei abban, hogy a népzene eljusson a közönséghez. Fellép Sebő Ferenc, Halmos Béla, Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás, a Muzsikás, a Vujicsics és a Söndörgő együttes, valamint Balogh Kálmán cimbalmos és Szamosi Szabolcs orgonaművész.

Sebestyén Márta határon túli művészeket is hívott: Bulgáriából a Biszerov nővéreket, Írországból pedig Andy Irvine-t, akit 24 éve ismer, s aki bevezette a kelta-ír népzenébe.

Az előadóművész elmondta: édesanyja ősei anyai ágon református lelkészek, kántorok, néptanítók voltak, ő pedig Kodály tanár úrhoz járt népzene főtanszakra a Zeneakadémiára.

Kodály bácsiról sokat hallottam kislányként, azt hittem, egy idős rokonunk - emlékezett vissza.

Édesapja hét nyelven beszélő közgazdász professzor volt, akitől történelmi, földrajzi ismereteket, útjairól pedig külföldi zenéket kapott. Sebestyén Márta a zeneiskolában 8 évig zongorázott, tilinkón, furulyákon magától tanult meg játszani.

Az éneklés nem munka, hanem lelki megnyilvánulás számomra - vallja.

A Kossuth-díjas művész ez év elején megkapta a magyar kultúra követe címet, amit - mondta - nagy megtiszteltetésnek tart.

A legszebb dolog, ha valaki kultúrával képviselheti Magyarországot. Ott nincs félrebeszélés, csak a teljesítmény számít - hangsúlyozta, hozzátéve: egy fellépésen nem csak Sebestyén Márta, hanem Magyarország is vagyok.

Tíz éve jelent meg az a világzenei album, amelyen a Deep Forest együttes Sebestyén Márta hangját is szerepelteti, s amely kategóriájában Grammy-díjat kapott. A lemezzel a Martha,s song című dal 8-10 millió emberhez jutott el és sokakat megragadott.

Furcsa érzés volt a csíki dallamokból készült klipet hónapokon keresztül látni az MTV-n - mondta Sebestyén Márta.

A művész szerint a népzene kellő ismerete és zenei műveltség, ízlés nélkül jó világzenész sem lehet valaki.

Hangsúlyozta, hogy alázattal és tehetséggel kell a népzenéhez nyúlni, az Óh, én már ezen túl vagyok! - attitűd nagyon káros. Aki ezt nem ismeri fel, ne fogjon könnyedén a húrok pengetésihez - tette hozzá.Sebestyén Márta filmzenék tucatjainak közreműködője, ezek között volt Az angol beteg című, 9 Oscar-díjjal kitüntetett alkotás. Peter Gabriellel is készített felvételt, kortárs zeneszerzők és más művészeti ágak képviselői keresik meg. Mégis arra a legbüszkébb, amit 33 éve töretlenül képvisel - mutatott rá.

Mint mondta, a koncertezés az élete, boldog, hogy azt csinálhatja, amit a családja mellett a világon a legjobban szeret. Édesanyja sokat segít a gyermeknevelésben; nagyobbik fia csellózni tanul, a kisebbik a nagybőgőt választotta.

Szólt arról is, jó volt együtt énekelni a Sebő-koncerten Palya Beával és Bognár Szilviával.

Sebestyén Márta kiemelte: szíven ütötte a Nemzetközi Kodály Társaság elnökének levele, amely szerint Magyarország úgy tudná a legméltóbban ünnepelni Kodály Zoltán zeneszerzőt a jubileumi évben, ha szellemiségét vissza tudnák vinni az iskolai oktatásba.

Valaha erről voltunk híresek, ne hagyjuk veszni, önmagunkat szegényíteni! - mondta az énekesnő.

Népszabadság Online, 2007. március 23.