Folkrádió

Feloldhatatlan ellentét volt köztünk
Interjú Papp Sándorral, az Ifjú Szivek igazgatójával

Miért váltotta le az Ifjú Szivek művészeti vezetőjét?

Többször beszéltem a művészeti vezetővel, próbáltam egyeztetni elképzeléseinket. Néha úgy nézett ki, megtaláltuk a közös nevezőt, de újra meg újra azt tapasztaltam, hogy az összeférhetetlenség közöttünk feloldhatatlan, a hátam mögött teljesen más dolgok történtek, mint amit megbeszéltünk.

Például?

A koncepciómban az állt, hogy a művészegyüttes több részből áll, az alapítólevélben is az szerepel, hogy tánc, zene és ének részlegekből áll az együttes. A pályázatot is a művészegyüttes igazgatói posztjára hirdették meg, nem a táncegyüttes igazgatói posztjára. Ez köztünk az alapprobléma, ezt nem tudtuk feloldani.

A táncosok és a művészeti vezető törekedtek a megegyezésre, írásos javaslataikat megkapta.

Fenyegetések voltak, szorítsuk sarokba az igazgatót jelszóval.

A leváltott művészeti vezető szerint arra nincs pénz, hogy a profi táncegyüttes mellett énekkar is működjön.

Sose nagy énekkarról beszéltem, hanem éneklőcsoportról, és nem szimfonikus zenekarról, hanem kamarazenekarról. Ezek nem fizetésért dolgozó emberekből állnának. Évi tízmillió koronából, az együttes éves költségvetéséből ez megoldható lett volna.

Ön is úgy látja, hogy a profi tánccsoport megszűnik az intézkedései eredményeképpen?

Nem tudok arról, hogy meg kellene szűnnie. A művészeti vezető leváltásakor a táncosoknak elmondtam, el kell dönteniük, mennek vagy maradnak. Ha maradnak, akkor megkövetelem, hogy komoly munkát végezzenek, nem tessék-lássék próbákat, mint az utóbbi időben. Felkészültem arra is, hogy távoznak, ebben az esetben új táncosokra lesz szükség.

Az együttes kialakítása 6-7 éves komoly munka eredménye, magas művészi színvonalát elismerik a hazai és a magyarországi, külföldi szakemberek is. Ha új emberekkel kezdi a munkát, évekig nem lesz Ifjú Szivek ilyen színvonalon?

Ezt másként látom, a második felévben új bemutatót szeretnék.

Ki lesz az új művészeti vezető?

Brandl Ferenccel szeretnék együttműködni, de vendégkoreográfusokra is számítok. Sokszínűbb műsort szeretnék.

Brandl Ferenc még nem vezetett hivatásos együttest.

Nem szeretem a hivatásos és nem hivatásos megosztást. A jelenlegi táncosok is amatőrként kezdték. Kértem, fontolják meg továbbiakat. Nem hiszem, hogy a többi koreográfus rosszabb lesz, lehet, hogy a szemléletben lesz változás.

Mi lesz a magyarországi táncfőiskola kihelyezett képzésével?

Ez korai kérdés. Ha a táncosok maradnak, akkor folytatódik, ha nem, akkor más megoldás kell.

Nemcsak a Szivek táncosairól van szó, Magyarországról is járnak hallgatók.

Ez korai kérdés, még nem foglalkoztam vele. Szeretném mindenképp megőrizni a képzést.

Mi lesz a pozsonyi gimnáziumban működő néprajzi szakirányú osztály sorsa? Most várják a jelentkezőket a következő évfolyamba, képzésüket az Ifjú Szivek eddigi gárdája végezte.

Nem tudom, miért kell arról beszélni, hogy minden megszűnik. Nem szűnik meg az iskola néprajzi csoportja. Várjuk a jelentkezőket. Csak annyi változás történt, hogy nem Hégli Dusán a művészeti vezető.

Az elért szakmai színvonal, a képzés hozzá és a mostani táncosokhoz köthetők. Ha ők nem dolgozhatnak tovább, akkor mindent újra kell kezdeni.

Nem vagyok biztos benne, hogy a táncosok távoznak.

(lpj)

Új Szó, 2007. március 28.