Folkrádió

Papp Sándor miatt a szülők kiveszik gyerekeiket a pozsonyi Duna utcai gimnáziumból
Szülői megrovás az igazgatónak

Néhány napja még arról számoltunk be, milyen egyedülálló táncosképzés folyik a Duna utcán, amely a diákoknak és az iskolának is jó. Papp Sándor döntése nyomán azonban már teljesen másként fest a helyzet, az Ifjú Szivek három hónapja kinevezett igazgatója ugyanis felmondott a művészeti vezetőnek.

Viszont a szülők szerint Hégli Dusán a garancia arra, hogy a múlt év szeptemberétől működtetett néprajzi tagozatos képzés a későbbiekben is megőrizze eddigi színvonalát. A szülők képviselői tegnap Papp Sándort, az Ifjú Szivek igazgatóját és Dávid Bélát, a Duna utcai gimnázium igazgatóját is tájékoztatták aggályaikról Hégli kényszerű távozása miatt. Juhász Sándor, akinek gyermeke egészen Zselízről jár az iskolába – egyébként maga is szakmabeli, egy néptánccsoport vezetője – lapunknak elmondta, azt szeretnék, ha minden maradna a régiben, vagyis Hégli irányíthatná a gyerekek szakmai fejlődését: „Ezt Papp Sándornak is világosan a tudtára adtuk. Válasza annyi volt, alszik rá egyet. Mi azért írattuk ebbe az iskolába a gyerekeinket, hogy elismert szaktekintélyek, mindenekelőtt Hégli Dusán foglalkozzon velük. Az Ifjú Szivek fogalom, olyan színvonalat képvisel, amit külföldön is elismernek.” Juhász Sándor szerint azokkal az emberekkel, akikkel az Ifjú Szivek igazgatója pótolni szeretné a leváltott művészeti vezetőt, a színvonal aligha lesz tartható: „Azt a színvonalat, amit Papp Sándor biztosítani képes, otthon, a szülőfalujukban is megkaphatják a diákok, minek járnának ezért Pozsonyba?”

Egy másik szülő, Monoszlai Tímea is úgy véli, a leváltott művészeti vezető nélkül nem lesz értelme idehozni a gyerekeket. Ha a Duna utcán megszűnik a néprajzi tagozat, az Ifjú Szivek utánpótlása is veszélybe kerül: „A gyerekek szinte családtagnak érzik magukat a felnőtt csoportnál, oktatóik mindent megtesznek értük. Örültünk ennek a lehetőségnek, nem szeretnénk, ha elveszne. Nagy kár lenne.” Csápai Zsuzsa, akinek a gyermeke szintén a néprajzi osztályba jár, úgy látja, ha megszűnne a néprajzi tagozat, gyermekeik kapcsolata ugyan nem szakadna meg a néptánccal, de fejlődésük nem lehetne olyan, mint eddig. A Hégli Dusán által létrehozott és eddig működtetett hivatásos együttes jelenti a motivációt a hazai táncegyüttesek számára.

A szülők szerint rendkívül kedvezőtlen, és nem kizárt, hogy szándékosan időzített pillanatban került sor Hégli elmozdítására. A hír ugyanis elbizonytalaníthatta a képzés iránt érdeklődő fiatalokat, a következő osztályba való jelentkezés határideje ugyanis a hét végén zárul.

A gimnázium bizakodik

Dávid Béla, a Duna utcai alapiskola és gimnázium igazgatója egyelőre bízik a folytatásban. „Az intézménynek érdeke, hogy a múlt év szeptemberében indult néprajzi tagozatos képzés továbbra is működjék. Engedélyeztetése nem ment egyik napról a másikra, nem szeretném, ha kárba veszne az igyekezet és a befektetett energia” – fűzte hozzá az igazgató. A jelentkezők létszámáról egyelőre nem tudott beszámolni, mivel a felvételi kérelmek csak április első hetében érkeznek meg. Jelenleg egy tucatnyi diák látogatja az általános néprajzi irányultságú csoportot. (-cz-e)


ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

Új Szó, 2007. március 30.