Folkrádió

A Folkrádió születésnapi meghívója

Öt esztendeje, március 15-én szólalt meg először a Folkrádió, a térség első és egyetlen népzenei - egyelőre világhálós - rádiója. A születésnapot a közönséggel együtt ünnepli a stáb, mégpedig az idei 16. Táncháztalálkozón március 31-én.

Az érdeklődők a hónap utolsó napján délután öt órakor a Papp László Sportarénában (a 2. emeleti Vásárhelyi László teremben) részesei lehetnek az adásnak. A rádióműsort Halmos Béla vezeti. Egy kis helyi stúdiót is berendeznek a helyszínen, s a hallgatóság örömére Pávai István népzenekutató beszélget vendégeivel a jövőről. A beszélgetőpartnerek: Fehér Anikó, Berán István, Havasréti Pál, K. Tóth László és a Folkrádió Alapítvány kuratóriumának elnöke, Káplár Tamás. A rádió küldetéséről mindent elárul a honlapjuk. Céljaik közé tartozik a Kárpát-medence népi hagyományok népszerűsítése és megismertetése, a népdalszövegek digitalizálása, rendszerezése és közzététele, de a népzenei együttesek, előadók népszerűsítése épp úgy, mint új kisközösségek önszerveződésének elősegítése a folklórkedvelők körében.

A weblapot böngészve nemcsak a népzene hallgatására kap kedvet az ember - ami logikus -, de remek népdalszövegeket lehet lelni, sőt beküldeni. Remek a folknaptár, és láthatóan vonzó a fórum, azon belül is a folkkocsma. A linktár is igen hasznos, persze bővülni meg van hová. Egy ötéves rádiótól igen szép, amit eddig letettek a asztalra (feltettek a világhálóra).

(mk)

Fidelio, 2007. március 31.