Folkrádió

Ott lesz a táncosok java
Kodály és Bartók munkássága is helyet kap a népművészeti seregszemlén

Ismét eltelt egy esztendő, és elérkeztünk a népművészetek legnagyobb ünnepségéhez, a táncháztalálkozóhoz, amelynek a hét végén a régi-új helyszín, a sportaréna ad otthont. A holnap kezdődő kétnapos seregszemlére és népművészeti vásárra huszonötezer látogatót várnak.

Tavaly jubilált a negyedszázados táncháztalálkozó, idén pedig újabb évfordulóhoz érkeztünk: harmincöt éves az esemény hátterét jelentő magyarországi táncházmozgalom. Ezzel párhuzamosan Kodály Zoltánra is emlékezünk, aki a tavaly ünnepelt Bartók Bélával rendkívül sokat tett azért, hogy a táncházmozgalom, és egyáltalán a magyar népzenegyűjtés ma ott tart, hogy csak az éves tavaszi seregszemlén huszonötezer érdeklődő vesz részt.

Kodály életműve ezért hangsúlyos helyet kapott a programban: szombat este a nagyszínpadon kórusművei is megszólalnak a Pannon Volán Bartók Béla Férfikar előadásában, és egy egész idő alatt nyitva tartó termet is elneveztek a népzenegyűjtő-zeneszerzőről, ahol a Néprajzi Múzeum és az MTA Zenetudományi Intézet kamarakiállítását rendezték be Kodály Zoltán címmel, s ahol könyv- és lemezbemutatókat tartanak majd. Bartók Bélára is tárlattal emlékeznek: a Vásárhelyi László Teremben Bartók Béla, a népzenekutató címmel nyílik fotó- és dokumentumkiállítás. Az interneten működő Folkrádió is jubilál, idén ötéves, ebből az alkalomból kiállítást, közönségtalálkozót és kerekasztal-beszélgetést tartanak a helyszínen. Régi szokás, hogy a táncháztalálkozón az adott évben kerek évfordulót ünneplő együttesek is fellépnek, ezúttal a 25 éves Martenica táncegyüttest köszönthetjük a vasárnap esti gálán, amelyen őket megelőzően hagyományőrzők vásári mulatozást idéző műsorát nézhetjük meg. A szombat esti előadások során mezőségiek lépnek a színpadra a Martin György Néptáncszövetség táncegyüttesei mellett.
Hollókői Lajos, a rendezvény igazgatója elmondta: idén nem vezettek be új programot, hiszen az elmúlt két évben sikerült belakni a sportarénát, és szinte még kicsinek is tűnt a nagy látogatólétszám miatt, amely az elmúlt esztendőkben folyamatosan nőtt. Emlékeztetett, hogy továbbra is lesz etno-mozi, éjszakai bál az FMH-ban a szombati zárás után, számos gyermekprogram, valamint hangszerkiállítás, amely a hangszerészszövetség céhekre bomlása miatt ezúttal még színesebbnek ígérkezik, a vásárosok közel félezren képviselik majd a magyar kézművesek színe-javát. Mint fogalmazott, az összes program a táncházmozgalom 35 éves fennállása előtt tiszteleg, s ez alkalomból idén az esti műsorok előtt Sebő Ferenc és Tímár Sándor, a mozgalom elindítóinak két kiváló alakja tart ünnepi beszédet. A rendezvényen tavaly huszonötezren vettek részt, idén is legalább ennyi látogatóra számítanak.

Kiss Eszter Veronika


Góbé virtus. Góbé virtus címmel mutatja be hangulatos előadását a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ma este hét órakor a Hagyományok Házában. Orza Calin koreográfiája a székelyföldi táncokra építkezik, s a tél végi ünnepkör szokásvilágát jeleníti meg. A vidám hangulatú műsor a farsang öszszes jellemzőjét felvonultatja. Nem pusztán történelmi-néprajzi tablót láthatunk, hanem ahogy azt már a Hargitától megszoktuk, mindezt aktualizálva, a ma is élő hagyományba ágyazva adják elő, a legszebb tánclépésekkel, viseletekkel, korszerű és eredeti táncszínházi előadásba foglalva. (K. E. V.)

Magyar Nemzet, 2007. március 30.